Še isti dan, ko je NLB nakazal omenjeni znesek, je Vegrad denar prenakazal na račun panamskega podjetja Enjuan Management v Liechtensteinu Foto: BoBo
Še isti dan, ko je NLB nakazal omenjeni znesek, je Vegrad denar prenakazal na račun panamskega podjetja Enjuan Management v Liechtensteinu Foto: BoBo
vegrad, celovški dvori
Na NLB-ju so pojasnili, da je NLB leta 2007 družbi vegrad odobrila 14 milijonov evrov za financiranje obratnih sredstev. "To posojilo je ustrezno zavarovano s hipoteko na stanovanjsko-poslovnem objektu Celovški dvori, dodatno pa še z delom zemljišča, ki je sicer v lasti družbe Gina, in sicer za vpisano hipoteko Hypo banke." Foto: BoBo

Med preiskovanimi naj bi tako bila takratna predsednik in član uprave NLB-ja Marjan Kramar in Alojz Slavko Jamnik kot objektivno odgovorna za poslovanje z velikimi podjetji, poroča časnik Finance.

Preiskovali naj bi, kako je banka odobrila posojila
Jamnik je ob tem pojasnil, da o preiskavi nič ne ve, prav tako ga ni obiskala policija. Dodal je še, da je bil pristojen za osrednjo Slovenijo, kamor pa ni sodil velenjski Vegrad. Takratni vodja podružnice za celjsko in šaleško regij je bil po njegovih besedah Boris Završnik, ki je danes tik pred upokojitvijo in na mestu izvršnega direktorja beograjske hčere.

Projekt Gina oziroma študentski kampus za Bežigradom, ki ga Nacionalni preiskovalni urad preiskuje, je del širše preiskave poslov nekdanjega Vegrada, preiskovali pa naj bi predvsem, kako je banka sprva brez vsakih zavarovanj odobrila posojila.

Vegrad je prejeti denar prenakazal na račun v Liechtensteinu
Na NLB-ju so pojasnili, da je NLB leta 2007 družbi Vegrad odobrila 14 milijonov evrov za financiranje obratnih sredstev. "To posojilo je ustrezno zavarovano s hipoteko na stanovanjsko-poslovnem objektu Celovški dvori, dodatno pa še z delom zemljišča, ki je sicer v lasti družbe Gina in z vpisano hipoteko Hypo banke," so navedli in še dodali, da je o vseh naložbah odločal kreditni odbor.

Še isti dan, ko je NLB nakazal omenjeni znesek, pa je Vegrad denar prenakazal na račun panamskega podjetja Enjuan Management v Liechtensteinu, in sicer kot drugi obrok plačila za Vegradovo projektno podjetje Gina.

Posojilo je bilo do pomladi nezavarovano, takrat pa je NLB-ju uspelo vpisati hipoteko na zemljišče v lasti Gine, projektnega podjetja, ki ima v lasti zemljišče ob Vojkovi v Ljubljani, nasproti ekonomske in pedagoške fakultete, kjer je bila načrtovana gradnja študentskih domov.

Prodaji delov podjetja Gina ni bilo videti konca
Podjetje je ustanovil odvetnik Andrej Toš leta 2003 in naslednje leto kupil omenjene parcele. Petino podjetja je nato leta 2004 prodal Hypo Alpe Adrii Consultants, kjer je bil zaposlen Andrej Oblak, 80 odstotkov pa liechtensteinski delniški družbi Trewalla.

Ob tem spomnimo, da je Oblak eden izmed glavnih ljudi v poslih, povezanih z Vegredom in Hypo banko.

Družba Trewalla je nato leta 2005 prodala delež v Gini Hypo Alpe-Adrii IMMobilien, ta pa junija 2007 podjetju Enjuan Management, ki sta ga v Sloveniji zastopala Andrej Oblak in sodelavka Jasmina Tušek. Le mesec dni pozneje pa je Enjuan prodal delež v Gini Vegradu za 22 milijonov evrov. Za drugi obrok pa je Vegrad dobil omenjeno posojilo NLB-ja, ki naj bi bilo zdaj predmet predkazenskega postopkam še poročajo Finance.

Spomnimo ...
Kriminalisti so se v Vegradove posle zakopali, potem ko so avstrijski lastniki zamenjali vodstvo banke za lizinške hiše Hypo, na čelu katerih sta takrat sedela Anton Romih in Andrej Potočnik. Ta in tedanji čani uprave banke so v več preiskavah, vsem pa se napovedujejo tudi odškodninske tožbe.

Nekdanja uprava NLB- ja se do zdaj ni omenjala v nobeni kriminalistični preiskavi.