Britanski tednik Sunday Times je zdaj že nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja marca lani obtožil, da je sprejel denar za vplivanje na osnutke evropske zakonodaje. Foto: BoBo
Britanski tednik Sunday Times je zdaj že nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja marca lani obtožil, da je sprejel denar za vplivanje na osnutke evropske zakonodaje. Foto: BoBo
Kazenska ovadba zoper Thalerja

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je prejšnji teden proti nekdanjemu evropskemu poslancu Zoranu Thalerju, ki naj bi domnevno sprejemal podkupnino v zameno za vložitev dopolnil k evropski zakonodaji, podal kazensko ovadbo na specializirano državno tožilstvo v Ljubljani, je za časnik Dnevnik poročala Ana Vučina Vršnak. Thalerja, poslanca skupine socialistov in demokratov v EP-ju, in njegovega odvetnika Boštjana Penka NPU o tem ni obvestil, tako da sta za novico izvedela od Dnevnika.

"Če je kazenska ovadba vložena, mislim, da ni brez političnega motiva," meni Penko. Ponovil je, da pri ravnanju nekdanjega poslanca niso podani vsa zakonska znamenja očitanega kaznivega dejanja, še posebej ne, če se kazenska ovadba opira na posnetke novinarjev Sunday Timesa pod krinko, kar ni le nezakonito, temveč je to kaznivo dejanje samo po sebi.

Penko: Thaler ne more biti obsojen
Tožilstvo po njegovem mnenju v nadaljnjem postopku dodatnih dokazov ne bo pridobivalo, saj je običajno, da se hišne preiskave naredijo, preden se poda kazenska ovadba. Thalerjeve pisarne v prostorih Evropskega parlamenta za zdaj ni preiskal nihče, čeprav je nekdanji poslanec soglašal, da pristojni organi to storijo brez sicer potrebne sodne odredbe. Julija lani je preiskovalna sodnica zavrnila tudi predlog NPU-ja za hišno preiskavo. Penko je dejal, da postopek teče naprej "kljub pomanjkljivim pravnim argumentom", in ocenil, da Thaler ne more biti obsojen.

Zoran Thaler je za Dnevnik povedal, da si želi, da se postopek čim prej konča. Po njegovem bi se morali slovenski davkoplačevalci vprašati, zakaj pristojni potrebujejo 14 mesecev za nekaj, kar bi lahko opravili v sedmih do desetih dneh, saj gre za "preprost primer". Meni, da je "objekt izživljanj in žrtev medijske zlorabe", in upa, da se bo v procesu pokazalo, da ni delal nezakonito on, temveč nekdo drug.

Thalerja posneli pri domnevnem sprejemanju podkupnine
Šele ko bo na sodišču potrjena zakonitost ali nezakonitost dela britanskih novinarjev pod krinko, lahko pričakujemo nadaljevanje Thalerjevih dejavnosti proti novinarjem Sunday Timesa oziroma proti medijski družbi News International, še poroča Dnevnik.

Britanski tednik Sunday Times je zdaj že nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja marca lani obtožil, da je sprejel denar za vplivanje na osnutke evropske zakonodaje. Sunday Times trdi, da so se njegovi novinarji pod krinko lobistov s Thalerjem dogovorili, da bo v zameno za denar poskrbel za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ. Pri tem so Thalerja na skrivaj posneli s kamero.

Kazenska ovadba zoper Thalerja