Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak in predsednik sveta stranke Matjaž Trontelj sta ob 15. letnici predstavila delo in načrte NSi-ja v prihodnosti. Foto: BoBo
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak in predsednik sveta stranke Matjaž Trontelj sta ob 15. letnici predstavila delo in načrte NSi-ja v prihodnosti. Foto: BoBo
NSi praznuje 15 let delovanja

V NSi-ju osrednje praznovanje ob 15-letnici stranke, ki je bila ustanovljena na današnji dan po razkolu v takratnem združenem SLS+SKD-ju, pripravljajo 4. septembra. Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je ob jubileju povedala, da bo NSi še naprej deloval kot zmerna desnosredinska konservativna stranka, ampak z modernim pogledom na potrebe sedanjega človeka in na gospodarstvo ter s tradicionalnimi vrednotami, kot so odgovornost, delavnost, poštenost in delo za skupno dobro.

V stranki, ki ima v državnem zboru pet poslanskih mest, verjamejo, da jim podpora počasi in vztrajno raste zaradi njihovega dela oziroma konstruktivne politike. Po navedbah predsednice stranke jim ankete v zadnjem času napovedujejo od sedem do deset poslancev, v stranki pa verjamejo, da je to dosegljivo.

Upajoč na desnosredinsko vlado
Glede na dosedanja vabila različnih strank v vladno koalicijo pa je, kot pravi Novakova, NSi sprejemljiv za zmerne stranke oziroma politike. "Lahko delujemo s katero koli stranko, če se programsko ujamemo," je pojasnila predsednica NSi-ja. Na desni sredini pa si želijo, da bi se na naslednjih volitvah tako povezali in okrepili, da bi bila mogoča desnosredinska vlada.

V NSi-ju sicer v središče svojega programa postavljajo gospodarstvo, saj samo močno gospodarstvo lahko namreč ohranja socialno državo, kajti močnejše kot je gospodarstvo, manj socialne pomoči je potrebne, je pojasnila Novakova.

Ob tem je naštela tudi nekaj ukrepov, ki so jih predlagali za razbremenitev gospodarstva, med katerimi so ukinitev najvišjega dohodninskega razreda, razbremenitev srednjega razreda in nižja stopnja davkov za majhna podjetja. Ljudje bi tako dobili več in poraba bi se lahko še povečala.

Predlog zdravstvene reforme že v pripravi
NSi namerava jeseni predstaviti tudi reformni program za področje zdravstva. S spremembami v zdravstvu želijo v NSi-ju spodbuditi konkurenčnost in vzpostaviti stabilnejši, prijaznejši in dostopnejši zdravstveni sistem. Med drugim bi morali vzpostaviti večjo konkurenčnost pri zdravstvenih zavarovanjih in tudi pri izvajalcih storitev.

NSi praznuje 15 let delovanja