NSi ocenjuje, da je znižanje davkov nujna poteza. Foto: BoBo
NSi ocenjuje, da je znižanje davkov nujna poteza. Foto: BoBo
NSi razpravljal o prikritih grobiščih

"Treba se je zavedati, da je trenutna gospodarska rast prenizka, da bi se brezposelnost lahko začela hitro in trajno zniževati. Zato so ukrepi za nižje davke zelo pomembni. To so ukrepi, ki lahko zagotovijo, da se vsi negativni trendi do določene mere obrnejo," je dejal ekonomist Igor Masten in poudaril, da bo treba sprejeti tudi ukrepe, ki bodo znižali izdatke proračuna.

Vodja poslanske skupine Matej Tonin je ob tem pojasnil, da bi davčni ukrepi, ki jih predlagajo, državo stali 600 milijonov evrov. A po drugi strani ocenjujejo, da je od tega 200 milijonov evrov mogoče nadomestiti z višjo dohodnino, saj bi bile plače višje, za 200 milijonov evrov menijo, da bi se lahko dobili z večjo porabo, za preostalih 200 milijonov pa bi bilo treba znižati proračunske odhodke.

Izpostavili so tudi odhajanje izobraženih mladih v tujino, zato bi bilo treba, kot predlagajo, s spremembami pri dohodnini znižati obdavčitev dela.

Spregovorili so tudi o zakonu o prikritih grobiščih in pokopu žrtev, ki je bil sprejet na predlog NSi-ja in je začel veljati 8. avgusta. Po mnenju člana vladne komisije za odkrivanje prikritih grobišč Mitje Ferenca je zakon velik korak naprej k odgovornosti, saj je zdaj točno določeno, koliko denarja je za to namenjenega. Pričakuje, da bodo lahko ministru program predstavili septembra. "Zakon je sprejet, a je še vedno vse odvisno od vsakega ministra, ali bo omogočal, da se bo dejansko tudi izvajal," je dejal.

NSi razpravljal o prikritih grobiščih