V NSi-ju pričakujejo ukrepanje ministrice za zdravje. Foto: BoBo
V NSi-ju pričakujejo ukrepanje ministrice za zdravje. Foto: BoBo
false
V stranki so pripravili predlog davčne reforme. Foto: BoBo

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je ob robu današnje proslave 15. obletnice stranke potrdila, da bo njihov predlog zdravstvene reforme konec meseca predstavljen svetu stranke, ki ga mora potrditi, nato pa ga bodo predstavili ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc.

Če se bo pokazalo, da njihov predlog na ministrstvu podpirajo, bodo poskušali najti skupno pot. Če ministrica ne bo ukrepala, pa bodo v NSi-ju pripravili interpelacijo, ki pa je ne bodo sprožili le zaradi ignoriranja njihovega predloga reforme, pač pa predvsem zaradi razmer v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Predlog davčne reforme
V stranki so pripravili tudi predlog davčne reforme, ki jo zadnje dni že predstavljajo zainteresirani javnosti. S predlogom so že seznanili gospodarsko zbornico, združenje delodajalcev in sindikat Pergam, v naslednjih dneh pa načrtujejo predstavitev tudi Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in združenju Manager.

Novakova je zatrdila, da sogovorniki v splošnem pritrjujejo predlogom, še posebej tisti iz vrst gospodarstvenikov in delodajalcev. Želijo si tudi podpore v DZ-ju - vsaj za nekatere izmed predlogov, če že ne bo podpore za celoten sveženj, je še dodala.

15. obletnica stranke
Na slovesnosti ob 15. obletnici stranke se je zbralo okoli 450 članov in simpatizerjev NSi-ja. Pripravili so kulturni program ter krajši film z zgodovinskim pregledom delovanja stranke, ki je vseboval tudi izraze podpore številnih ekonomistov, med njimi tudi nekdanjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ekonomista Igorja Mastena in predsednika Svetovnega slovenskega kongresa Borisa Pleskoviča.

V nagovoru se je Novakova dotaknila begunske krize zaradi katere je EU danes na veliki preizkušnji. Rešitve obstajajo, a zanje je potreben političen pogum, je sklenila.