Nussdorferjeva je v tokratnem poročilu poleg rednih graj uvedla tudi pohvale, saj si jih po njenem mnenju nekateri zaslužijo. Foto: DZ/
Nussdorferjeva je v tokratnem poročilu poleg rednih graj uvedla tudi pohvale, saj si jih po njenem mnenju nekateri zaslužijo. Foto: DZ/

[...] da se manj ukvarjajte sami s seboj in da mislite predvsem na tiste, ki so tam zunaj, stari, bolni, revni, invalidi, ljudje z 269 evri na mesec, s katerimi morajo preživeti, tisti, ki iščejo hrano pri dobrodelnih organizacijah in tudi, žal, kdaj v smeteh. Da so tam zunaj otroci, da so tam zunaj drugačni, ljudje s posebnimi potrebami, ki vas včasih ne morejo razumeti".

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer v pozivu poslancem DZ-ja

SDS, Tanko, Irgl
Komisija DZ-ja za človekove pravice, ki jo vodi Eva Irgl (SDS), je ob poročilu z dopolnili predlagala še tri sklope priporočil. Foto: DZ/Martina Čuk

Poročilo varuha za lani je še obsežnejše od prejšnjih, vključuje tudi 150 priporočil, med katerimi se nekatera ponavljajo iz leta v leto, je na redni seji DZ-ja pojasnila varuhinja. Lani je bilo po njenih besedah največ klicev, kar 11.800, največ pobud in največ obiskov doslej, osebno se je srečala z 250 ljudmi, trinajstkrat je s sodelavci poslovala na terenu in se pogovorila z 291 ljudmi.

Varuhinja je navedla primer iz dela na terenu in v imenu ljudi pozvala poslance, "naj se manj ukvarjajte sami s seboj in naj mislijo predvsem na tiste, ki so tam zunaj, stari, bolni, revni, invalidi, ljudje z 269 evri na mesec, s katerimi morajo preživeti, tisti, ki iščejo hrano pri dobrodelnih organizacijah in tudi, žal, kdaj v smeteh. Da so tam zunaj otroci, da so tam zunaj drugačni, ljudje s posebnimi potrebami, ki vas včasih ne morejo razumeti". Ob tem je poudarila, da je varuh strelovod.

Varuh mora po njenih besedah nenehno srečevati ljudi, ki so na robu obupa, joka, pred samomori in ki pravijo: "Rešite nas! Povejte tistim, ki odločajo, da je marsikaj narobe, da je treba zakone spoštovati ali jih spremeniti. Da so mnogi v državi, ki čakajo na to, da nov DZ temeljito opravi svoje delo. Da ste tudi nadzorna institucija in da resnično naredite to, da ti ljudje ne bodo rekli, smo na meji obupa, nimamo česa izgubiti. Kaj naj naredimo?" Prihajajo celo z grožnjo, da bo nekdo v tej državi žrtev, da bodo vrgli bombo, da se bo nekaj zgodilo, je opozorila.

Poziv k sodelovanju med ministrstvi
"Opozarjamo na mnogo rokohitrskih sprememb zakonodaje," je dejala varuhinja. Poleg tega je pojasnila, da pričakujejo realizacijo vsega, kar je velikokrat obljubljeno, vendar je zgolj črka na papirju. Po njenem mnenju je nujno sodelovanje med ministrstvi, ker obstajajo zadeve, ki jih ne more rešiti eno ministrstvo. "Težko je zbrati dve ali tri ministrstva, da bi stopili skupaj in nekaj naredili prav za tiste, ki so jim na teh področjih kršene človekove pravice," je opozorila.

Stare: Poročilo je odličen smerokaz
Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Darko Stare je pojasnil, da je poročilo odlična podlaga in smerokaz za delo izvršilne veje oblasti pri uresničevanju človekovih pravic. Zagotovil je, da že v tem trenutku aktivno poskušajo skozi normativni del uresničevati priporočila, ki bodo zagotavljala uresničitev tistega, kar je varuhinja ugotovila kot zelo problematično in pravzaprav nesprejemljivo za določene posameznike v tej družbi, ki ne samo da ne morejo uresničevati pravic, ki jim jih zagotavlja veljavna zakonodaja, ampak dejansko tudi trpijo in so popolnoma spregledani.

Pet priporočil je za obravnavo na seji DZ-ja na predlog poslanske skupine SDS pripravila tudi komisija DZ-ja za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti.

Pieteten pokop žrtev povojnih pobojev
Komisija DZ predlaga priporočilo vladi, da zagotovi pieteten pokop žrtev vojnih in povojnih pobojev še pred postavitvijo spominskega znamenja, in tri priporočila s področja otrokovih pravic, ki so povezana s preživninami, njihovimi izterjavami in zlorabami otrokovih osebnih podatkov. Poleg tega komisija predlaga, da DZ priporoči vsem institucijam in funkcionarjem na vseh ravneh, da upoštevajo priporočila iz poročila varuha za leto 2013.

SDS z dopolnili predlaga še tri sklope priporočil, ki se nanašajo na pravosodje, stanovanjske zadeve ter zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje.

Ukrep za večjo učinkovitost sodstva
Tako naj bi DZ priporočil ministrstvu za pravosodje, naj v sodelovanju z vrhovnim sodiščem in sodnim svetom prouči ter pripravi zakonske rešitve, na podlagi katerih bo mogoče vzpostaviti večjo preglednost dela sodstva, njegovo večjo učinkovitost, skrajšanje postopkov, preprečiti zlorabe sodnega sistema za politične procese, povrniti zaupanje v pravosodje, predvsem z vidika zagotavljanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin v sodnih postopkih, in omogočiti neodvisno in nepristransko odločanje v sodnih postopkih ter vzpostaviti osebno odgovornost sodnikov oziroma nosilcev funkcij v pravosodju.
Predlagajo tudi, da DZ pozove vse pristojne institucije, da se zavzamejo za vladavino prava, dosledno spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, da opozarjajo na nepristranskost in neodvisnost sodstva ter se javno opredelijo do kršitev, storjenih v pravosodju, še posebej, ko so kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. DZ naj po predlogu SDS-a pristojnim institucijam predlaga, da pripravijo ukrepe za vzpostavitev odgovornosti v sodstvu ter ukrepe za odpravo kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin v sodnih postopkih.

Poslanske skupine so v predstavitvi stališč napovedale podporo poročilu varuha.

Nacionalni stanovanjski program
DZ naj bi po predlogu SDS-a ministrstvu za okolje in prostor priporočil, da čim prej pripravi Nacionalni stanovanjski program. Poleg tega naj bi DZ ministrstvu za zdravje priporočil pripravo sistemskih ukrepov za večja učinkovitost vseh vrst nadzorov v zdravstvu in ga pozval, naj zagotovi, da se pravica do drugega mnenja izvaja dosledno in financira v celoti iz sredstev namenjenih obveznemu zdravstvenemu zavarovanju.

[...] da se manj ukvarjajte sami s seboj in da mislite predvsem na tiste, ki so tam zunaj, stari, bolni, revni, invalidi, ljudje z 269 evri na mesec, s katerimi morajo preživeti, tisti, ki iščejo hrano pri dobrodelnih organizacijah in tudi, žal, kdaj v smeteh. Da so tam zunaj otroci, da so tam zunaj drugačni, ljudje s posebnimi potrebami, ki vas včasih ne morejo razumeti".

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer v pozivu poslancem DZ-ja