Bratuškova meni, da bi lahko v teh 10 letih storili več. Foto: Twitter
Bratuškova meni, da bi lahko v teh 10 letih storili več. Foto: Twitter
Proslava
Slovesnost se je začela z instrumentalno izvedbo slovenske in evropske himne. Foto: MMC RTV SLO
Bratuškova v Vitanju ob 10. obletnici vstopa v EU

10. obletnici vstopa v EU. Zbrane je nagovorila predsednica vlade v odhodu Alenka Bratušek.

Uvodoma je premierka izpostavila, da ne slavimo le desetega rojstnega dne kot polnopravna članica EU-ja, ampak tudi 64 let Schumanove deklaracije kot temeljnega kamna evropskega združevanja in "še kako tudi 69 let od konca druge svetovne vojne in zavezniške zmage nad nacizmom".

Tudi Slovenija bi morala kdaj obstati, se zamisliti, kaj odvreči, kaj odeti in nenehno gledati naprej, je dejala. "V desetih letih po »velikem poku« si že lahko iskreno povemo, da nismo bili vedno dovolj daljnosežni niti ne dovolj izbirčni; da nismo iz velike zakladnice evropskih izkušenj znali izbrati vsega najboljšega, ampak smo v hlastanju po vrednem prepogosto zanemarili vrednote," je poudarila.
Za konec je pozvala k zbiranju okrog ključnih ciljev in k ubranemu delovanju. "Zbrani okrog ključnih ciljev, dobro uglašeni v dejanjih, v bran postavljeni, kadar bo kdo hotel segati po naših najvišjih vrednotah: univerzalni enakopravnosti, evropski solidarnosti, domačemu pogumu in drznosti," je sklenila.


Slavje v Vitanju se je sicer začelo že ob 18. uri z mašo za domovino, ki jo je ob somaševanju Andreja Glavana in Stanislava Lipovška vodil apostolski nuncij Julius Janusz.

Nocojšnjo slovesnost z naslovom Orbitalni okteti pa je zasnoval oktet Planit, ob njem bo nastopilo še osem vokalnih in instrumentalnih oktetov ter priznani slovenski igralci. Avtorji pravijo, da gre za "združevanje umetnosti in znanosti Evrope, Planeta in Slovenije".

Slovesnost z naslovom Slavje je bila sicer zgrajena iz razvojne navpičnice slovenske umetnosti ter vzorčena s slovensko umetniško besedo, z visoko pesmijo Gregorja Strniše. Osrednji pojem prireditve je bil združevanje, predvsem umetnosti in znanosti celotnega planeta, Evrope in Slovenije, pripravljene na 22. stoletje. V programu je nastopilo več različnih slovenskih oktetov ter Beneški fantje.

Bratuškova v Vitanju ob 10. obletnici vstopa v EU