Slovenija

Poudarki

  • Pogovarjali so se o treh možnih arbitrih
  • Hrvaška daje prednost meddržavnemu sodišču v Haagu, Slovenija ne izključuje nobenega
  • Niso še govorili o spornih točkah
  • Slovenija za odločanje o celotni meji, Hrvaška le o priobalnem pasu
  • Načelo pravičnosti ali mednarodnega prava?
Kdo bo določil mejo med državama? Foto: MMC RTV SLO
Mešana komisija je razpravljala za mizo. Ali bomo v soboto pri Jošku Jorasu videli drugačne načine komunikacije med slovensko in hrvaško stranjo? Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Prvi sestanek obmejne komisije

Dodaj v

Obmejna komisija začela previdno

Stališča Slovenije in Hrvaške znana, a zelo različna
22. april 2008 ob 07:32,
zadnji poseg: 22. april 2008 ob 15:48
Reka/Ljubljana - MMC RTV SLO

Prvi sestanek slovensko-hrvaške komisije za reševanje obmejnega vprašanja ni prinesel nič konkretnega, saj so govorili le o tem, kje bi lahko reševali spor.

Predsedujoča skupini mednarodnopravnih strokovnjakov Miha Pogačnik in Davorin Rudolfo sta pojasnila, da so govorili o treh pravnozavezujočih forumih: o meddržavnem sodišču v Haagu, arbitražnem sodišču v Haagu in o ad hoc arbitraži. Rudolf je izrazil mnenje, da bi meddržavno haaško sodišče vprašanje uredilo zelo hitro, medtem ko je Pogačnik dejal, da Slovenija ne želi zapreti možnosti za predstavitev spora pred katero koli alternativo.

Pogačnik je dodal, da pri strokovnih zadevah ne pričakujejo večjih težav, sicer pa bo glede na vsebinska stališča po njegovih besedah treba opraviti še nekaj pogovorov. Napovedal je, da bo naslednje srečanje komisije konec maja v Sloveniji.

"V naketarih stališčih se razlikujemo, upamo pa, da bomo v nadaljnjih pogovorih premostili vse, kar nas deli," je prepričan Rudolf. Povedal je še, da se člani komisije niso pogovarjali o spornih točkah na meji.

"Naloga te mešane komisije ni niti ugotavljanje niti saniranje dejanskih situacij na terenu," je poudaril Pogačnik in nadaljeval, da se ukvarjajo s formulacijo posebnega sporazuma, s katerim bosta državi pred izbrani forum predložili spor.

Stališča znana, a zelo različna
Komisijo sestavlja po sedem mednarodnopravnih strokovnjakov z vsake strani, slovenska stališča je za sestanek sprejel odbor DZ-ja za zunanjo politiko, o tem pa so na skupnem sestanku govorili tudi predsedniki parlamentarnih strank.

Na drugi strani hrvaška parlamentarna telesa ali drugi organi o tem v zadnjem času niso razpravljali. Toda temeljna stališča obeh strani so že dolgo znana. Slovenija poudarja, da mora biti izhodišče za vsako odločanje o tem stanje ob osamosvojitvi oziroma na dan 25. junija 1991. S tem se Hrvaška seveda strinja, saj gre za eno izmed stališč Badinterjeve komisije, a težava je, ker državi takratno stanje vidita zelo različno.

Za Hrvaško je spornih 6 točk na meji, za Slovenijo 22, Hrvaška želi razsojanje o morski meji in morda nekaj kilometrov ob Dragonji, Slovenija sprejema arbitražo tretjega, če bi ta vzel pod drobnogled tudi celotno kopensko mejo. Slovenija meni, da bi moralo mednarodno sodišče ali kaka druga ustanova, ki bi razsojala o tem vprašanju, izhajati iz načela pravičnosti, medtem ko Hrvaška temu nasprotuje in vztraja, da je in mora biti merodajno izključno mednarodno pravo. To je, kot menijo nekateri hrvaški pravniki in politiki, bolj v korist Hrvaški, medtem ko naj bi bilo načelo pravičnosti ugodnejše za Slovenijo.

Najprej dogovor o spornih točkah
Prva naloga komisije, ki se je prvič sešla na Reki, je sestaviti seznam spornih točk ob meji. Druga bolj vsebinska vprašanja bodo še nekaj časa morala počakati. Ni se treba bati, da bi do dogovora o morebitni arbitraži prišlo kmalu, pogajanja pa se lahko vlečejo tudi več let. Kot je včeraj dejal Miha Pogačnik za TV Slovenija bi bil izjemen uspeh, da bi se dogovorili v nekaj mesecih, a tudi sam pričakuje daljša pogajanja.

O oblikovanju dveh komisij, ki bi pripravili podlage za morebitno reševanje mejnega vprašanja pred mednarodnim pravosodnim telesom sta se lani poleti na Bledu načelno dogovorila premiera Janša in Sanader.

Prijavi napako
Komentarji
albert36
# 25.04.2008 ob 11:24
Čuj ! 53 Pride !
Ti pa o zgodovini upoštevaj tudi da je še kekšen drugi narod bil na teh prostorih in ne samo CROTEN. Slovenci bi si ja morali lastiti zemljo tja daleč v Salzburga, če bi bilo po hrvaškem apetitu!
UE in Bush vas jemlje samo zato da bi še večje zgage delali na teh prostorih za njihov lakotni račun.
Že par krat je bilo marsikaj dogovorjeno, pa so Hrvati ,kot običajno ,držali figo v žepu.
A.
pride
# 23.04.2008 ob 14:23
@robertolino
Hehe! Daj kranjec tiho bodi o zgodovini. Preberi kaksno knjigo.
O velikost hrvaske skozi zgodovino pa samo tale slikca:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr
/3/31/Hrvatska_Tomislav.jpg

BTW: tole se je dogajalo v letih 910.-928.
Miraja
# 23.04.2008 ob 09:59
Jaz se samo bojim, da g.Pogačnik ne bo upal ugovarjati svojemu bivšemu profesorju !!!!
albert36
# 23.04.2008 ob 08:50
Zastojn je vse tole vaše prerekanje, kajti predvsem tej ljubi EU in svetovnom policajem na zahodu in vzhodu se moramo zahvaliti da se imamo dve sosedi za kaj prepirati. Saj na ta način držijo v šahu ene in druge.
Zastojn tudi zaradi tega ker vsa naša oblastniška garnitura dobro papca tudi na Hrvaškem. Prav tako noben embargo slovenske robe ni zares prizadel Slovenije. Trgovec ni politik.
Ostane pa : "psi lajajo, karavana gre naprej"
Kako je samo 8.Peter poskočil ko je nekdo omenil koliko slovenske grude si prisvaja Vatikan. Kar je čista resnica! Tukaj "udarimo " močneje, saj si prisvajajo našega naroda tisočletno imovino.
Sicer sem pa vse to preveč napisal, saj temu narodu ni pomoči ob takih"izvoljenih" oblastnikih.
Albert
jankoP
# 22.04.2008 ob 22:11
Čisto pravilno. Politiki lahko delajo kar hočejo, ljudje pa morajo včasih sami pokazat, da jim ni vseeno. Politiki so naši hlapci, in ne mi njihovi. Kot bi to radi prikazali Hrvati. Ki bojo to spet čisto drugače razlagali.
panter_01
# 22.04.2008 ob 22:06
Mislim, da cirkular-Od kje tebi, da je Joras orodje v rokah Starmana? Sam oba poznam osebno in nimam ti kaj pomagat, če toliko bereš MAG in podobne zadeve..Od kje bi lahko sicer povlekel tako bister sklep?:)
Truga
# 22.04.2008 ob 21:50
Slovenska komisija ne vliva preveč zaupanja, pa tudi strategije, se zdi, nima prave. Bo referendum.
robertolino
# 22.04.2008 ob 18:30
(42. pride (22.04.2008 || 17:33:13)
kekci, mnogo ste ratoborni bre :) )

Ti brezglavi poglej mi vsaj imamo zgodovino pa tudi Kekca pa še marsikaj,ne veš pa da hRVAŠKA ni bila nikoli tako velika kot je sedaj,ampak zaradi njene predrzne kraje od vseh držav.Če nebi bili prisotni "krotitelji" bi mi bili še vedno v vojni in bi lahko bil celo zadar sporna točka,Kekec,aja ti nimaš Kekca se opravičujem.Glede na tvojo pisavo predvidevam da si celo Srbske vere,če že ne mešan pa bodite že enkrat toliko pametni pa mal za literaturo zgodovine poglejte pa ne po nobenega krega 100%.
Getafix
# 22.04.2008 ob 18:20
@ cikular

Podjetje ima denar, da plača dolg, ali vsaj del dolga, pa ga nima kam nakazati, ker je hrvaška država blokirala račun. Kolikor je meni znano, je Slovenija na enak način kot z NLBjem sanirala tudi slovenske podružnice Riječke banke. A bo hrvaška zahtevala zdaj, da poplača Slovenija še varčevalce hrvaških podružnic Riječke banke?

Dejva midva ustanovit v Zagrebu kualalumpursko banko, potem pa preko nje financirajva hrvaški biznis, ko pa bo temu biznisu teba dolgove vračat, takrat pocukajva za rokav pri najinih vezah v HDZju in se dejva zmenit naj najini kualalumpurški banki blokirajo račun, varčevalce pa pošljiva, naj tožijo Malezijo, ker itak, da je Kuala Lumpur v Maleziji.
whip
# 22.04.2008 ob 18:17
shumacher

dobro napisano, si se kar potrudil :)

nekaj je, če ne bo zadostnega pritiska javnosti se problem ne bo resil,
zatorej nekaj kresov ze gori, prizgi se ti slehernik svojega!

vec pritiska, vec ljudi, hitrejsi odziv, bolj bodo potomci ponosni na to generacijo!!
Schumacher
# 22.04.2008 ob 17:47
Zemlja slovenska, zemljica sveta,
Tujec po tebi sega z roko.
Meni je tožno, meni je težko,
kot da mi pšica meri v oko.

Zemljica rodna, zemljica plodna,
majhna si, majhna že, pa te dele.
Kdaj že od grude kos so ti vzeli,
vedno še rane sveže skele!

Veli moj Joža, Krpan moj krepki,
da mi je dana vajina pest:
svet bi na dlani neselo v zavetje,
cela bi stala naša posest.

Zemljica zlata, kri zdaj namaka
bolj te ko truda biserni znoj.
če prihajača prejmeš na grudi,
večni naj sanja v tebi pokoj.
cikular
# 22.04.2008 ob 17:37
29. Getafix
Priporočam da svoji banki sporočiš da ti ne rabi izplačati denar, kajti ti si evropejec in razumeš da ga je posodila nekemu podjetju in da to podjetje pač ne more plačati,pa boš ti financiral vse.;-)
pride
# 22.04.2008 ob 17:33
kekci, mnogo ste ratoborni bre :)
Schumacher
# 22.04.2008 ob 17:27
2. shod »za pravično mejo s Hrvaško« bo v soboto, 26.4.2008 ob 13. uri na Jorasovi domačiji
Jošku Jorasu bomo pomagali tudi odstraniti cvetlična korita – cestne zapore, kot je razsodilo piransko sodišče.

S shodom (ki bo v soboto in ne v četrtek, kot je bilo predhodno napovedano), želimo podpreti gospoda Jorasa in druge slovenske borce za južno mejo ter se spomniti vseh, ki so se v preteklosti borili za Slovenijo. Ponovili bomo, da se o slovenskem ozemlju in morju v imenu Slovenije nihče nima pravice pogajati, niti to ne more biti predmet mednarodne arbitraže ali razsojanja mednarodnega sodišča. Ne nasprotujemo arbitraži ali mednarodnemu sodišču, ne pristanemo pa, da bi se tam odločalo o nesporno slovenskem ozemlju in morju. Vlado in poslance DZ RS pozivamo, naj razveljavijo škodljiv sklep o slovenskih izhodiščih za razsojanje pred mednarodnim pravosodnim telesom.

Zbrali se bomo ob 13. uri, na parkirišču letališča Sečovlje in se nato skupaj odpravili do domačije Joška Jorasa, ki leži na slovenskem ozemlju na levem bregu Dragonje. Avtobusni prevoz bo organiziran iz Maribora z avtobusne postaja ob 9. uri, iz Celja z avtobusne postaje ob 9.30 iz Ljubljane pa s Kongresnega trga ob 10.30. Ostale informacije: info@25junij.si .
pride
# 22.04.2008 ob 17:19
Hahaha.
Idite u Klagenfurt!
Idite u Klagenfurt!

Idite u Trst!
Idite u Trst!
Schumacher
# 22.04.2008 ob 17:15
Zemlja slovenska, zemljica sveta,
Tujec po tebi sega z roko.
Meni je tožno, meni je težko,
kot da mi pšica meri v oko.

Zemljica rodna, zemljica plodna,
majhna si, majhna že, pa te dele.
Kdaj že od grude kos so ti vzeli,
vedno še rane sveže skele!

Veli moj Joža, Krpan moj krepki,
da mi je dana vajina pest:
svet bi na dlani neselo v zavetje,
cela bi stala naša posest.

Zemljica zlata, kri zdaj namaka
bolj te ko truda biserni znoj.
če prihajača prejmeš na grudi,
večni naj sanja v tebi pokoj.
Schumacher
# 22.04.2008 ob 17:13
April že poje v brezah aleluja,
škrjanček svatne kroži melodije,
zemljica sonca žejna žarke pije,
in mlado cvetje zopet se ponuja.

In vse življenje k delu se prebuja.
Slovenec samo čaka še Mesije,
ki naj mu s členkov trde spone zbije,
v katere drznost ga je vrgla tuja.

Pokonci glavo! Kaj te litanije!
S pestjo in bičem red doma postavi
in vsiljenca naženi z domačije.

Če pa pogum in um drugače pravi,
kaj tarnaš, da te tujec v lice bije?
Še krivi hrbet na udar nastavi!
Schumacher
# 22.04.2008 ob 17:11
Očitno je prišel čas, ko moramo Slovenci z lastnimi rokami zaščititi sveto Slovensko zemljo.

Buči, buči, morje adrijansko!
Nekdaj bilo si slovansko,
morje adrijansko!

Ko po tebi hrastov brod
vozil je slovanski rod,
ko ob tebi mesta bela
naših dedov so cvetela,
ko so jadra njih vojske,
še nosila njih ime!

Tiho, tiho, morje, kam si djalo?
Al brodove pokopalo?

Morje ni jih pokopalo,
ob peči jih ni razdjalo,
da jih videti ni več,
tega kriv je tuji meč!
robertolino
# 22.04.2008 ob 17:10
Takih zafrustrirancev imam jaz že vrh glave kot ste nekateri,namesto da vsesplošno podpirali Slovenijo pa nekaj nergate namesto da bi si rekli STOP tega pa tudi jaz ne dovolim!
robertolino
# 22.04.2008 ob 17:08
Bedak si ti ki ne podpiraš nič kar je res Slovensko.
pride
# 22.04.2008 ob 17:06
Hehe. To bo se zanimivo. :D
nihilist
# 22.04.2008 ob 16:39
@shumi - Bedaki !
Schumacher
# 22.04.2008 ob 16:34
2. shod »za pravično mejo s Hrvaško« bo v soboto, 26.4.2008 ob 13. uri na Jorasovi domačiji
Jošku Jorasu bomo pomagali tudi odstraniti cvetlična korita – cestne zapore, kot je razsodilo piransko sodišče.

S shodom (ki bo v soboto in ne v četrtek, kot je bilo predhodno napovedano), želimo podpreti gospoda Jorasa in druge slovenske borce za južno mejo ter se spomniti vseh, ki so se v preteklosti borili za Slovenijo. Ponovili bomo, da se o slovenskem ozemlju in morju v imenu Slovenije nihče nima pravice pogajati, niti to ne more biti predmet mednarodne arbitraže ali razsojanja mednarodnega sodišča. Ne nasprotujemo arbitraži ali mednarodnemu sodišču, ne pristanemo pa, da bi se tam odločalo o nesporno slovenskem ozemlju in morju. Vlado in poslance DZ RS pozivamo, naj razveljavijo škodljiv sklep o slovenskih izhodiščih za razsojanje pred mednarodnim pravosodnim telesom.

Zbrali se bomo ob 13. uri, na parkirišču letališča Sečovlje in se nato skupaj odpravili do domačije Joška Jorasa, ki leži na slovenskem ozemlju na levem bregu Dragonje. Avtobusni prevoz bo organiziran iz Maribora z avtobusne postaja ob 9. uri, iz Celja z avtobusne postaje ob 9.30 iz Ljubljane pa s Kongresnega trga ob 10.30. Ostale informacije: info@25junij.si .
1d2e3y
# 22.04.2008 ob 16:29
Tipično hrvaško propaganda slišim, opet. A zdaj nas bodo hrvatarji podučevali o patriotizmu. Ajej kake trosijo: Trobiti v isti rog je na dolgi rok škodljivo čeprav misliš da si patriot-patriot so mislili da so tudi Hitler,Musolini,Milošević,Stalin

Kaj Ante Pavelič, Tuđman Franjo in podobni kalibri to pa so pravi patrioti al kaj. Eden je tolkel po Srbih, Judih, drugi pa je hotel še en kos Bosne si priključit zraven. Tolk o vaših patriotih, pa še kakšen bi se našel.
Getafix
# 22.04.2008 ob 16:25
Samo eno podjetje iz Osijeka dolguje LB Zagreb toliko, kot ta dolguje vsem hrvaškim varčevalcem. Hrvaška je blokirala račun LBju in tako preprečila, da se dolg varčevalcem poplača iz terjatev, ki jih banka ima do hrvaškega gospodarstva. Danes pa si hrvaška in cikular, ki trobi v njen rog, predstavlja, da bo Slovenija plačevala varčevalcem, a dolg hrvaške ekonomije do banke bo seveda ostal neplačan. Po bratsko fifty-fifty. Vi plačate - mi ne plačamo.

Baj de vej, včeraj sem zvedel, da so Hrvati v enem od avtokampov na otoku Krku kompletno vsem slovenskim STALNIM turistom izruvali vodne napeljave, ki so si jih ti Slovenci na svojih parcelah zgradili sami in z lastnim denarjem še v bivši Jugi. Brez, da bi jih sploh obvestili. Zraven pa so še dvignili ceno. Domnevno zaradi onesnaževanja okolja... Ko pa sveto hrvatsko govno iz vseh obmorskih mest se izliva direktno v morje, tedaj ni problema. Nek se zna: južnoodkolpsko gostoljubje!
blekbul
# 22.04.2008 ob 16:24
Tudi drugi sestanek ne bo prinesel nič konkretnega.
enimen
# 22.04.2008 ob 15:46
Joras je samo orodje Starmana, ki je karikatura odvetnika. Ni bolj pokvarjenega človeka.

To je dnevno sveža resnica ! ! !
nihilist
# 22.04.2008 ob 15:15
Napisal sem "poraz" - v navednicah. Vidiš, da ne bereš, ampak poslušaš trobila. Ne bom polemiziral, ker si samo potrdil, kar sem napisal. O Podobniku in Jorasu pa se strinjava, np.
Pas lutalica
# 22.04.2008 ob 14:42
cikular popolnoma se strinjam z tabo!
cikular
# 22.04.2008 ob 14:34
22. nihilist
Suspenz ni noben poraz,v zapisniku lepo piše ,se ne uveljavlja za EU dokler se ne dogovori poglavje o ribištvu-to poglavje je Slovenija zablokirala,Hrvaška kot protiukrep je uvedla ERC tudi za EU,Slovenija je odblokirala poglavje o ribištvu,Hrvaška je spet zamrznila ERC.Kdo je poraženec????
NLB je točno tako kot sem napisal-čista kraja in pobalinstvo ,LB namesto da bi pazila na svoje varčevalce in si utrdila položaj je varčevalce okradla in to pred vsem v svojo škodo -če računamo na izgubo Trga,komitentov,prevzemov,klima Hrvatov,ter vrata slovenskim firmam kar banke so itd...ima LB ozromaNLB 1000kratno večjo škodo ,tistega ki je o tem odločal bi bilo treba streljat.Joras &co so marionete vlade ni slučaj da se oglašajo pred pogajanji in pred prazniki oziroma pred volitvam dve leti ga ni bilo slišati zdaj je pa spet pameten,tako kot Podobnik ki želi nazaj v politiko na krilih patriotizma ,naj gre raje piščance redit v Srbijo.
Pas lutalica
# 22.04.2008 ob 14:11
V tej zadevi je prav da pravico pove mednarodno sodišče, in kaj sodišče sklene morata obe strani spoštovat. Prav je da sodišče razpravlja o vseh problemih, kar zadeva mejni problem. To je edina možnost da se ta problem reši. Saj sami vemo kolikor časa sodišče potrebuje če se dva soseda tožita zaradi meje. Ni važan čas, tem več važno je da se zadeva reši in da bi kar naprej imeli dobro susedske odnose, kateri nam veliko dobrega bodo prinesli.
nihilist
# 22.04.2008 ob 13:56
@cirkular - zgodba z NLB je malo daljša in ni niti približno taka kot navajaš. Preberi svoj drugi odstavek "trobiti v isti rog", in verjemi mi, da spadaš med žrtve trobljenja. Bojkoti pa so neumnost. Vaša in naša. Problem Hrvaške je, da sama sebe postavi v položaj, ko se ne more pogajati - o ničemer. Tako, da se konča ali s "porazom", kot je suspenz ERC, ali pa s konem politične karijere tistega, ki skuša biti umirjen. Ker, ko nekdo govori o "sveti Hrvaški zemlji", nima več možnosti umika. Joras je samo orodje Starmana, ki je karikatura odvetnika. Ni bolj pokvarjenega človeka.
cikular
# 22.04.2008 ob 13:44
11. VanMico
No bom jaz predstavil še Hrvaško stališče da bo bolj realno in pošteno ,potem si lahko vsak zgradi mnenje o tej zadevi.
Trobiti v isti rog je na dolgi rok škodljivo čeprav misliš da si patriot-patriot so mislili da so tudi Hitler,Musolini,Milošević,Stalin itd..njihova temeljna politika je bil patriotizem,je kdo gledal Moby Dick?Zelo globok film,ko je Kapetanu uspelo svojo sovraštvo do kita še prenesti na posadko tudi na najbolj kritičnega člana posadke .
Pa so vsi skuaj na koncu potopili razen enega ki je lahko povedal zgodbo.
NLB ni problem ampak je LB-NLB je nastala iz LB.LB je prenesla vso aktivo na NLB pasivo pa je pustila v LB.Po domače dolgovi so vLB ,profit pa v NLB.Tukaj zgoraj se govori o meji in načelu pravičnosti.Hrvaški varčevalec je zaupal svojo vlogo LB ,lastnica LB je Slovenija.Hrvaškega varčevalca ne zanima, tako kot vse varčevalce na tem svetu komu je ta denar posojala LB,on želi svoj denar,tako kot vsak od nas ki dviguje svoj denar na bankomatih,torej po načelu pravičnosti bi morala LB izplačati hrvaškemu varčevalcu ves denar in sama potem poskrbeti za svoj.NEK- ni res da Hrvati niso plačevali električne enrgije ampak je prišlo do spora v plačilu obnove NEKA in skladiščenju radioaktivnih odpadkov ki je bilo potrebno zaradi vstopa Slovenije v EU.NEK je lastnica Slovenija njen 50%partner je Hrvaška torej mora po zakonu za radioaktivni odpad poskrbeti Slovenija na svojem ozemlju,Hrvaška kot partner mora v sorazmernem deležu plačevati stroške tega skladiščenja.Kot Partner ima Hrvaška 50% pravico odločanja.Slovenija je zaradi vstopa potrebovala nove uparjalnike in prenovoNEK,Hrvaška je menila da to ni potrebno-zato je Slovenija prekinila tok Hrvaški,Hrvaška je pa tožila.Zgodovina NEK seže pa daleč nazaj,ko se je začela gradnja NEK v Sloveniji, po prej je bilo dogovorjeno da se z skupnimi močmi najprej zgradi NE v Sloveniji nato pa še eno na Hrvaškem od tega dogovora je kasneje odstopila Slovenija.
Če bi ti rad bojkotiral Hrvaško je to tvoja pravica,domneva da bi vse splošni slovenski bojkot rešil težave med državama se pa motiš,kajti hrvati bi odgovorili z istim jezikom in načinom -bojkot slovenskih izdelkov-trgovin itd,imajo velik vpliv v Bosni in si izračunaj ceno tvojega bojkota,da ne govorim da slovenski turist vpliva na nabavo proizvodov raznih trgovin itd..bojkot bi realno povzročil več škode kot koristi,koristi ne bi bilo nič.Podobno je z zamrznitvijo ERC a realne koristi ni,kvečjemu škode-slovencem ni interes čisto morje polno rib?Izgovor da ERC prejudicira mejo je za lase privlečeno če vemo da se ERC in mednarodno morje začneta nasproti Umaga-prosto plovbo ima Slovenija zagarantirano ERC gor ali dol.Luka Koper posluje iz leto v leto bolj rekordno-to je dokaz da Hrvati ne vplivajo nič na poslovanje Luke Koper,lahko pa bi, saj njihovo teritorijalno morje sega pri otoku palagruže na sredi jadrana in bi imeli pravico zaustaviti vsako sumljivo slovensko ladjo ,pa tega niso počeli ker se to ne počne po mednarodnem pravu.Za nagajanje Luki Koper ne potrebujejo ERC.Vrnimo se še na načelo pravičnosti,to načelo se lepo sliši vendar do zdaj še nobena država na mednarodnem sodišču v Haagu ni uporabila za rešitev meja to načelo,kajti to načelo se uporablja v trgovinskih sporih-torej inzistiranje na načelu pravičnosti je bolj poiskus se izogniti sodišču in zato imeti alibi. Hrvaška nikoli ne bo pristala po načelu pravičnosti ,kajti bila bi tudi prva država v zgodovini ki bi na kaj takega pristala.
Torej ni vse črno -belo-Joras je priseljenec iz Štajerske ki je za gradbeno dovolenje zaprosil občino Buje-toliko o Jorasu.
cefizelj22
# 22.04.2008 ob 13:36
al ste vsi brihtni
davedr
# 22.04.2008 ob 11:55
Katero stranko naj volim, da ne bo Rupel spet zunanji minister?!?

SNS

Ker če bo ta cepec še štiri leta na stolčku, bomo še za v Portorož rabli pasoš.

In to z vizumom.

Kakšno je bilo stanje 25. junija 1991?

Bila je vojna.....


Vojna se je začela 26.junija 1991. 25ega se je feštalo.
jani_mb1
# 22.04.2008 ob 11:53
npr. Bavčarjev primer kaže kakšne politike imamo v državi (za svoje žepe znajo izvrstno poskrbeti) - potem pa rabimo 20 let, da pridemo do nečesa - ne pozabiti, da je Dr. Ruplel bil mnoga leta zunanji minister in razen not ni naredil "nič". Razen, da je govoril na konferencah naši HR prijatelji.

Da so zamrznili cono se ne moremo zahvaliti toliko našim vrlim fantom, kot dejstvu, da si HR želi v EU. Če tega faktorja tu ne bi bilo HR nikoli ne bi zamrznila svoje ekološke cone in bi se Rupel lahko SPET obrisal pod nosom.

V soboto bomo videli koliko ta Janševa vlada ljubi Slovenijio in slovence! Pa se pustimo presenetiti.

pozz
Melhijad
# 22.04.2008 ob 11:35
Katero stranko naj volim, da ne bo Rupel spet zunanji minister?!?
Ker če bo ta cepec še štiri leta na stolčku, bomo še za v Portorož rabli pasoš.
dcelec
# 22.04.2008 ob 10:59
Kakšno je bilo stanje 25. junija 1991?

Bila je vojna.....
ILOVEME
# 22.04.2008 ob 10:57
8. Peter F. (22.04.2008 || 09:43:04)
Dobro da otroci, kot si ti Enimen, nimate volilne pravice, zato vaš glas šteje manj kot moj prdec. Res si bister in realno razmišljaš. Zdaj pa pejt hitro nazaj v peskovnik, da ti ne bo sosedov Peterček bagerčka vzel.

Končno nek pameten in realen komentar!
Pa spomnite se nanj, ko boste čakali za prestop meje na drugo stran!
igrego
# 22.04.2008 ob 10:53
Z našo strokovno ekipo,katera bo poskusila reševati spore z lažljivimi hrvaškimi strokovnjaki, obstaja zaskrbljenost, da mešana komisija ne bo prišla iz mrtve točke. Osebno sem pesimist, mislim, da z njimi ne bomo rešili nič,- potrebno bo mednarodno sodišče- arbitraža !
tommm
# 22.04.2008 ob 10:25
VanMico, vsemu ti dam prav.
Ampak naši ne bodo udaril po mizi zaradi Mercatorja, Gorenja, Merkurja, Kolinske...., ki na Hrvaškem prinesejo dovolj denarja.
Zato smo v riti.
tommm
# 22.04.2008 ob 10:22
Jaz pa mislm, da se ne bo nikamor premaknilo. Vsak bo vleku v svojo stran in ciao
VanMico
# 22.04.2008 ob 10:05
Ne reševanje sporov je morda v korist politiki, ni pa v korist predvsem ne gospodarstvu in ne ljudstvu!!! Vsaj v večini!! Sem patriot in sem mnenja, da bi bilo dobro hrvatom povedat, da bodo imeli veliko večje koristi, če dajo mir in da rešimo probleme, kot pa da se igrajo z ognjem!! Ampak to jim ne bosta povedala na žalost ne rupel ne pogačnik!! Prvega poznamo, drugi pa ima rad hrvate, njihovo morje,....., poleg tega pa se jim ne želi zamerit, ker potem ne bi mogel križarit s svojo ladjo po njihovem morju!!

BISTVO: NLB ima do hrvaškega gospodarstva 3x večje terjatve kot varčevalci do nje!!! Kdo ni zainteresiran za rešitev spora!! Zaradi tega nerešenega problema je NLB prepovedan vstop na hrvaško tržišče!! Izgube si predstavljajte!! Pri privatizaciji hrvaških turističnih zmoglivosti smo Slovenci praviloma neuspešni!! ZAKAJ??? Mislim, da vsi vemo!!!
NEK - hrvati ne plačujejo električne energije, NEK posluje z izgubo, zaustavi pošiljanje na hrvaško, viške proda v Avstrijo ali Italijo!! hrvati tožijo Slovenijo zaradi izpada!! KDO JE TU NOR ali kdo ne pozna prava???
Piranski zaliv: hrvati se zavedajo, če Slovenija izgubi dostop do odprtega morja, to pomeni propad Luke Koper na dolgi rok in vzpon luke v Reki!! Ne gre samo za nagajanje peščice ribičev, ti so samo izgovor!! Pri pomorskem tovoru pa govorimo o velikih denarcih!!
Joško Joras je samo simbol, kateri je v napoto hrvaški ekspanziji "na sever"!!! Ostale sporne točke na kopenski meji (Trdinov vrh in Hotiza) so ekonomsko majhnega pomena, simbolno pa ogromnega!!

Mislim, da smo s prijateljsko držo in popuščanjem hrvaški v letih od osamosvojitve naprej ogomno izgubili, zato je potrebno enkrat udarit po mizi in povedat hrvatom, ali rešitev porblemov ali pa ostanejo na balkanu!!
Mene ne bo motilo prav nič, če nam predpišejo nevem kakšne dovolilnice za prehod južne meje, ker tako ali tako nisem bil na morju na hrvaškem vsaj 5 let!! In nimam želje še vsaj naslednjih 5 let biti dol!! 1 leto bojkota Slovencev njihovega morja bi rešila vsa sporna vprašanja TAKOJ!! Dokler pa jim nosimo evre vsako leto, se ne sekirajo!!
buco_konj
# 22.04.2008 ob 09:53
Dajte no s to mejo nehat... S tem denarjem, ki bomo plačali komisijo dajte bogemu Jorasu zemljo kupit, da bo končno mir med nami in Hrvati saj smo od vedno živeli skupaj v harmoniji brez nobenega problema...
rdrago_grom
# 22.04.2008 ob 09:47
Seveda. Naj vojska vzame Hrvatom kar je našega.
Peter F.
# 22.04.2008 ob 09:43
Dobro da otroci, kot si ti Enimen, nimate volilne pravice, zato vaš glas šteje manj kot moj prdec. Res si bister in realno razmišljaš. Zdaj pa pejt hitro nazaj v peskovnik, da ti ne bo sosedov Peterček bagerčka vzel.

Namesto da se spuščamo na nivo balkancev z druge strani Kolpe, ki v vsaki stvari iščejo konflikt, bi morali mi ravnati bolj evropsko in civilizirano, ne pa s takimi primitivnimi predlogi, da se ja spuščate na njihov nivo. Res ste nekateri pomilovanja vredni...
Naj hrvati serjejo, sej itak razen da izpadajo kot kreteni, ki venomer nekaj iščejo, ne bodo nič dosegli. A je treba na vsako provokacijo tako živčno reagirat? Najboljš da kr vojsko dol pošljemo, a ne?
enimen
# 22.04.2008 ob 09:35
Vatikan ima prek RKC precej več Slovenije okupirane , pa vas to sploh ne tangira . Jaz bi zaprl vse prehode s Hrvaško , pa naj hrvati hodijo prek Hungarije v Evropo , tak ko smo morali mi v Srbijo med vojno . ;)
Knjaz
# 22.04.2008 ob 09:19
Še ena predvolilna. Že ptiči na vejah ob meji čivkajo, da ni nikomur v interesu rešitev spora. Samo nabiranje predvolilnih točk!
hubert69
# 22.04.2008 ob 08:49
4. angelc (22.04.2008 || 08:44:50)
Da bi jim bog dal pravo um in pamet.

Glede na to kako veren narod so Hrvati sumim, da bo dotični potegnil z njimi. Tako da bi se jaz raje kam drugam obračal s priprošnjami za pamet ;)
Kazalo