Slovenija
Slovenska vojska
Po letih minimalnih investicij, ko je Slovenski vojski ponekod primanjkovalo tudi nabojev, se zdaj začenja čas obnove. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
VIDEO
Slovenska vojska kupuje n...

Dodaj v

Obrambno ministrstvo naroča več sto terenskih vozil

Obnova voznega parka
28. marec 2018 ob 08:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na obrambnem ministrstvu bo potekalo odpiranje ponudb za nabavo več sto vojaških terenskih vozil in specialnih vozil za potrebe ministrstva za obrambo in uprave za zaščito in reševanje.

Iz razpisne dokumentacije za sklenitev okvirnega sporazuma je razvidno, da ministrstvo kupuje 210 vojaških terenskih vozil z osnovno opremo, 60 vozil z dodatno opremo in 30 specialnih terenskih civilnih vozil s priključki za vojaške namene.

Nabavlja tudi 36 srednjih in 75 manjših specialnih kombiniranih vozil in 42 intervencijskih terenskih vozil, tako imenovanih "pick up" vozil. Izmed teh jih bo 18 namenjenih državni enoti za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, 24 pa gorskim reševalcem.

Kot je še navedeno v razpisni dokumentaciji, ki vsebuje natančno opredelitev želenih vozil in obrazce za naročnika, se bo informativna vrednost okvirnega sporazuma določila okvirno ter prilagodila dejanskim potrebam in razpoložljivim finančnim sredstvom naročnika. Račune pa bo ministrstvo poravnavalo v 30 dneh po prejemu računa.

V teku nabava 166 osemkolesnikov
Ministrstvo sicer v prihodnje načrtuje še bistveno večje naročilo opreme za Slovensko vojsko. Da bi v doglednem času Slovenija za obrambo države in zadostitev zahtevam zavezništva oblikovala dve srednji bataljonski bojni skupini, namreč potrebuje 166 osemkolesnih vozil.


Del tovrstne opreme zagotavlja obstoječih 30 oklepnikov Patria, za preostale pa ministrstvo načrtuje vključitev v obstoječi večnacionalni program za nemška vozila Bokser v okviru mednarodne organizacije Occar. Dokončno odločitev o sodelovanju v projektu bi lahko predvidoma sprejeli letos jeseni.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
el CARTEL
# 28.03.2018 ob 09:38
166 osemkolesnikov,
ljudje v sloveniji (v 21. stoeltju) pa POD PRAGOM revščine.

smešno. in to le zato ker amerika hoče da 2% proračuna namenimo NATU in njihovi krami, NATO pa medtem gradi HQ vreden milijardo € ob bruseljskem letališču.

dajte že referendum o izstopu iz NATA, tole je smešno za gledat.
pobrisan
# 28.03.2018 ob 09:37
SamoRes

Ste nori? Od kdaj je Slovenija posejana z minami?
-----------------

Od 1SV dalje. Na območju soške fronte je tega še ogromno. Jaz sem naletel na plinsko granato pri obnovi groba...... Da o patronih niti ne govorim. Kot mularija smo jih nabirali cele vreče.
maja kibira
# 28.03.2018 ob 09:10
Pa pravijo da drzava nima denarja..za vlaganje v kup zeleza ga je vedno dovolj..za ljudi ki zivijo na pragu revscine pa ga vedno primanjkuje..kako bodo pa zdaj izpeljali vse te nakupe ko so pa vsi strokovnjaki s tega podrocja v arestu ?..
ni maitre
# 28.03.2018 ob 10:31
Upam, da imajo omenjena vozila vsaj gretje, da ne bo vojake zeblo v tačke.
Valuk_
# 28.03.2018 ob 09:50
Saj vas človek ne razume,

če želite imeti svojo državo, morate imeti tudi insititucije, vključno z vojsko. Če še želite iti nevrtalnost, so ponavadi stroški za obrambo še višji (poglejte primer Avstrije, Švice, Švedske, Finske). Tulit kot razvajen otrok, da hočete ven iz Nata je pa res že malce patetično.
skera
# 28.03.2018 ob 09:48
Sej ne veš al bi se jokal al smejal. Ja najbol, da vojsko ukinemo in uvedemo mažoretke, da boste srečni.
Kakšna pa je država brez vojske. In v časih, ki so vedno bolj zakomplicirani.
Kdo bo pa ukrepal v naslednji naravni nesreči, če ne vojska? Vi s svojimi komentarji?
Gautama
# 28.03.2018 ob 09:28
Prosim, naj nekdo organizira referendum o tem!

In poleg še vprašanje za izstop iz NATO.
Churchill W.
# 28.03.2018 ob 11:44
@tomo098
"ej ne veš al bi se jokal al smejal. Ja najbol, da vojsko ukinemo in uvedemo mažoretke, da boste srečni. Kakšna pa je država brez vojske. In v časih, ki so vedno bolj zakomplicirani."

Smo premajhni, da bi se branili, veš. Je brez veze, kdo pa smo, da se bomo branili, bodo zmagovalci poskrbeli za nas. Tako kot '41. Ista zgodba, iste parole, drugi obrazi.


Ja, spomin zlate ribice in večni sindrom majhnosti je zakoreninjen pri Slovencih.
Tudi JLA je menila da je TO premajhna da bi se lahko branila, da je podhranjena z opemo in orožjem in da Slovenci tako ali tako nimajo "jajc" ker so majhni.

Zgodovino vedno pišejo zmagovalci. So nam jo v preteklosti in nam jo bodo tudi v prihodnosti. Ampak če si samo na strani zmagovalcev in čakaš kdaj bodo opravili svoje delo medtem ko ti tudi če hočeš pomagati ne moreš ker nimaš s čim, si bodo tudi zmagovalci vzeli vse zasluge. Takrat pa bomo videli šele kaj je to hlapec. Dokler pa aktivno sodeluješ s tistim kar pač zmoreš (imeti 80 mil preb. ali pa 2 mil je očitna razlika, kot je tudi imeti 150.000 aktivne vojske ali pa 6.000) si pa tudi sam deležen spoštovanja.

Majhnost je samo v glavi tistih, ki si ne upajo stopiti iz povprečja!!
Churchill W.
# 28.03.2018 ob 11:38
@maja kibira
kako bodo pa zdaj izpeljali vse te nakupe ko so pa vsi strokovnjaki s tega podrocja v arestu ?..

Če bi prebrala članek do konca bi lahko izvedela, da preko mednarodne organizacije Occar. Ravno zato, da se ne ponovi Patria 2!

@Knedl
Nekateri še vedno ne razumejo, da naša municija in orožje konča v rokah zmernih glavosekov v Siriji in Ukrajini. To pomeni biti del Nata - mi financiramo zločince, agresorje, morilce.

LOL. Tisto kar ima trenutno na razpolago SV, še glavoseki nebi hoteli pa če jim plačamo da vzamejo! Tako staro in iztrošeno je!

@SamoRes
Izmed teh jih bo 18 namenjenih državni enoti za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.
Ste nori? Od kdaj je Slovenija posejana z minami?


Če še ne veš, je Slovenija ena izmed najbolj aktivnih članic pri čiščenju minskih polj! Ne samo, da je ena izmed najbolj aktivnih, je tudi ena izmed najbolj cenjenih saj ima visoko usposobljen kader, katerega se marsikatera bolj razvita država nebi sramovala!

@Valuk_
Saj vas človek ne razume, če želite imeti svojo državo, morate imeti tudi insititucije, vključno z vojsko. Če še želite iti nevrtalnost, so ponavadi stroški za obrambo še višji (poglejte primer Avstrije, Švice, Švedske, Finske). Tulit kot razvajen otrok, da hočete ven iz Nata je pa res že malce patetično.

Se strinjam! Najbolj patetično pri teh hujskačih, ki bi nas izključili in izolirali iz vseh organizacij to, da se sploh ne zavedajo da tudi "nevtralne" države, ki niso članice NATO sodelujejo v vseh misijah NATO. In to ne z majhnim številom vojakov! Samo Švica ima čez 250 vojakov na Kosovu, vse ostale pa še v Afganistanu, po Afriških državah, .....

@ni maitre
Da bi v doglednem času Slovenija za obrambo države in zadostitev zahtevam zavezništva oblikovala dve srednji bataljonski bojni skupini, namreč potrebuje 166 osemkolesnih vozil.
To sranje se ne kupuje zato ker to rabimo, kupuje se za to, da zadostimo zahtevam zavezništva!


Če to dolgo ponavljaš potem postane resnica, kaj ne?
S katerim sranjem pa bi ti opremil vojsko, zato da bo sposobna obrambe države? S Pony kolesi, ki so cenejši, pa še domači proizvod so?
Vse kar zavezništvo "zahteva" je enak kaliber! Slovenija se je sama ponudila, da bo usposobila dve bojni bataljonski skupini, ki sta (bosta) primarno namenjeni obrambi, šele nato NATO. Nikoli ni obratno! In če hočemo imeti delujočo vojsko, ki bo pripravljena če bo kdaj potreba po tem, da se obrani državo jo moraš opremiti, usposabljati in imeti ves čas aktivno. Najboljše usposabljanje pa je tisto, ki je v realnem okolju, ne pa v simulatorjih ali še hujše - na Počku ali po vojašnicah z namišljenimi kartonastimi sovražniki!
UPOR
# 28.03.2018 ob 09:39
Ven iz NATO!

#UPOR
I-KOSS
# 28.03.2018 ob 10:35
Švica (prebivalstvo ~ 8.4 M)
- aktivne vojske: ~ 150 000
- za vojaško službo primerna populacija (primer splošne mobilizacije): ~ 2.9 M
- za vojsko namenja: ~ 0.76 BDP
- ocena sposobnosti: dobra in zelo dobra

Slovenija (prebivalstvo ~ 2.0 M)
- aktivne vojske: ~ 6 700
- za vojaško službo primerna populacija (stalna sestava + pogodbena rezerva): ~ 8 000
- za vojsko namenja: ~ 1.0 BDP
- ocena sposobnosti: zadostno in nezadostno
mikha
# 28.03.2018 ob 10:12
SamoRes

Ste nori? Od kdaj je Slovenija posejana z minami?


To si me pa nasmejal. Ocitno nimas pojma o zgodovini. Pa tudi kratkorocni spomin je svoh. Naj te spomnim na stajerca, ki je bombo privlekel na dvorisce.
balrog
# 28.03.2018 ob 09:41
A ni ta vlada v odstopu in lahko opravlja le še nujne zadeve. Če vlada NE MORE povišati plačo šolnikom, učiteljicam, potem tudi ne more kupiti vojaških vozil .... Nakup vojaških vozil ni nujna zadeva. Ta sklep je nezakonit !
Haloo
# 28.03.2018 ob 11:16
Ko vse seštejem bo vsak vojak imel svoje vozilo, tako bo pešadija odpadla in škornji ne bodo več težava!
ga_moram_imet
# 28.03.2018 ob 10:56
A v specifikacijah kaj piše, da morajo biti vozila prilagojena puščavskim razmeram?

Ne ne, sedaj bodo zahtevali zimske gume, da se bodo vozili ob ruski meji.
Gautama
# 28.03.2018 ob 10:39
Sej ne veš al bi se jokal al smejal. Ja najbol, da vojsko ukinemo in uvedemo mažoretke, da boste srečni.
Kakšna pa je država brez vojske. In v časih, ki so vedno bolj zakomplicirani.
Kdo bo pa ukrepal v naslednji naravni nesreči, če ne vojska? Vi s svojimi komentarji?


Sprenevedanje.

Kam so namenjeni tile oklepniki?

Podpiram vojsko v kontekstu pomoči pri naravnih nesrečah.
Podpiram tudi pametne strateške nakupe za obrambo naše lastne države, v kontekstu in z ozirom na naše ozemlje.

Ne podpiram pa prekomernega trošenja za potrebe NATA.

In dokler nimamo urejenih ostalih stvari v državi ...
Najprej moraš imeti kaj, kar braniš, nato naj pride na vrsto vojska.
K_ris
# 28.03.2018 ob 09:54
@balrog

Sem preveril. Razpis je šel ven že 21.2., ko je imela vlada še polna pooblastila.
el CARTEL
# 28.03.2018 ob 09:40
avstrija ni v NATU. kot vidim jih še nihče ni napadel niti jih ne namerava (razen če jo misli NATO napasti)
tomo098
# 28.03.2018 ob 12:30
"Majhnost je samo v glavi tistih, ki si ne upajo stopiti iz povprečja!!"

Točno to. Mi imamo patološko kulturo privzgajanja občutkov krivde, če skušamo stopiti iz povprečja. Začne se v družini in vse ostalo je samo variacija. Hribovsko-podeželski sindrom. Drži se puklasto, ne hvali se, ne izstopaj, kdo pa si, kaj pa si bodo ljudje mislili in podobno. 41' je delež prebivalstva trobil popolnoma isto, bizarno iste floskule o majhnosti, brezveznosti, kot da je skorajda napuh, če se braniš, ko te švaba gazi, ker si itak nepomemben. Ni bilo pa nobenega problema obračunat s sosedom domačim, ki se ti je zameril, pred desetimi leti enkrat ni hodil puklasto in te je znerviralo, recimo. Vse ostalo o ideologiji in ostalem sranju je zgolj sekundarno. Pri tem se vse začne in konča. In ta puklarija, imenovana kolektivno, pred tem pa individualno (samo)danje v nič, je bolezen, ki ima zdravilo. Alkohol, ki je št. 1 hit, samo rahlo ublaži simptome.
firtoh
# 28.03.2018 ob 11:19
Sem slišal,da so zdaj bele Toyote pick-up poceni.Ne vem,sicer kako je z uvozom iz Sirije,sam po moje ,če podmažeš,gre
ni maitre
# 28.03.2018 ob 10:22
Da bi v doglednem času Slovenija za obrambo države in zadostitev zahtevam zavezništva oblikovala dve srednji bataljonski bojni skupini, namreč potrebuje 166 osemkolesnih vozil.
To sranje se ne kupuje zato ker to rabimo, kupuje se za to, da zadostimo zahtevam zavezništva!
Re
# 28.03.2018 ob 10:16
Če ne bi pred leti naročili vozil Patria ampak slovenska vozila, bi danes lahko govorili o novem velikem poslu slovenskega gospodarstva tako pa...
Robiland
# 28.03.2018 ob 08:54
Zahteve NATA so, da porabimo cimvec za vojsko.

Moja zahteva je, da ne porabimo nic za vojsko!

Zadnje tedne me je desnica mocno razocarala, saj ne dela v dobro naroda, ampak za tuje gospodarje. Nimajo v sebi trohnice samospostovanja ali hrbtenice. Zato bom volil sredinsko.

Ce mi kdo da referendum za izstop iz Nato, ga bom volil dve desetletji ne glede...
unitrode
# 28.03.2018 ob 12:04
A res mislijo, da bodo z nakupom tehnike rešili kvaliteto naše vojske? Pri tem, da je vsak drugi vojak čstnik ali podčasnik pa dobi vojska negativno oceno? Sicer pa : načelnik generalštaba je po izobrazbi profesor športne vzgoje, njegova namestnica pa politologinja zato lahko ugibamo da je profil ostalih častnikov in podčastnikov podoben, kar je logično saj nimamo ustrezne visokošolske ustanove, ki bi izobraževala te profile. Zato je vsaka naložba v drago opremo nekoristna, ker je nebodo znali uporabljati, to so dokazali pred časom na Počku. Celo za avto moraš narediti avtošolo in izpit...
Churchill W.
# 28.03.2018 ob 12:01
@The Matrix
Kdo je v Sloveniji na oblasti? - Levičarji!
Kdo bo (verjetno) sestavljal prihodnjo vlado? - Levičarji!
Kdo ima večino v parlamentu? - Levičarji!
Kdo vodi obrambno ministrstvo? - Levičarji!
Kdo je naš NATO veleposlanik? -Levičar Kacin!
Kdo je šef Nata - Levičar Stoltenberg

Hvala levičarji, da boste v železo zdaj zmetali več kot 1 mrd. ojrov!! In potem folk voli te naše SD/SMC/Desus levičarje!
Sramota!!


Najboljša cvetka od vseh komentarjev!
A če bi nam pa vladala desnica, pa ne samo nam ampak vsem ki si jih naštel, bi bil pa mir na svetu in bi se v Sloveniji ukinila vojska? Če pa že ne ukinila, pa bi se vsaj stroški zanjo dali na minimum od minimuma?

Z desnico bi imeli še več vojske!
Poglej si našo t.i. desnico, ki je poleg policije in vojske pred dvemi leti želela še svojo "privat" oboroženo frakcijo!

Aj aj aj, kaj bi brez puhlic in prazne glave, ki ne zna razmišljati?
tomo098
# 28.03.2018 ob 11:23
"ej ne veš al bi se jokal al smejal. Ja najbol, da vojsko ukinemo in uvedemo mažoretke, da boste srečni. Kakšna pa je država brez vojske. In v časih, ki so vedno bolj zakomplicirani."

Smo premajhni, da bi se branili, veš. Je brez veze, kdo pa smo, da se bomo branili, bodo zmagovalci poskrbeli za nas. Tako kot '41. Ista zgodba, iste parole, drugi obrazi.
Joker
# 28.03.2018 ob 10:53
A v specifikacijah kaj piše, da morajo biti vozila prilagojena puščavskim razmeram?
dejneseri
# 28.03.2018 ob 10:50
matrix, ne vem po kaksnem kljucu, ampak sd, smc in desus: levicarji???
mend055
# 28.03.2018 ob 10:43
Ja, pa naročimo slovenska vozila te vrste. Bomo imeli vsaj servis in delovna mesta doma.
K_ris
# 28.03.2018 ob 09:49
@balrog

A ni ta vlada v odstopu in lahko opravlja le še nujne zadeve. Če vlada NE MORE povišati plačo šolnikom, učiteljicam, potem tudi ne more kupiti vojaških vozil .... Nakup vojaških vozil ni nujna zadeva. Ta sklep je nezakonit !

To je tudi meni čudno.
SamoRes
# 28.03.2018 ob 09:32
SDS pa organizira oddaje kjer Mahnič trobi o koristi Nata.
Na volitvah bodo dobili račun.
amigo
# 28.03.2018 ob 20:16
Vsekakor morajo ta vozila imeti vsaj tri prestave v rikverc. Če se bodo odštekani Rusi razjezili ne bo časa za obračanje.
apache666
# 28.03.2018 ob 20:11
Naj se kdo rece da ni denarja. Ni za solstvo, ni za kulturo, zdravstvo. Za nato ocitno je
Churchill W.
# 28.03.2018 ob 13:56
@ni maitre
# 28.03.2018 ob 13:42

To kar si opisal je vzorčen primer tega kako stvari stojijo v naši lepi deželi na sončni strani Alp. Pa ne samo pri nakupu ali obnovi vojaške opreme ampak vsega!
Spomnim se tega, veliko je bilo govora in spet je bil zaključek samo politična odgovornost, ki ni nič drugega kot WC papir. Porabiš, vržeš stran in vzameš novega.

Pri vseh investicijah je tako, da stroka pove svoje, odločijo pa se "strokovnjaki" na ministrstvu in končni žegen dajo ""strokovnjaki"" v parlamentu.
Kdo ve več o vojaških potrebah, opremi in kako, kje, na kakšen način se bo uporabila kot vojak?
Kdo ve več o operacijskih miizah, opremi celotne bolnišnice, kako, kje in na kakšen način se bo uporabila kot tisti, ki jo dejansko uporablja?
)še bi se dalo naštevati).
Strokovnjaki povedo, birokrati se pa odločijo! In po večini vedno zmaga odločitev birokrata, pa se je v praksi že prevečkrat izkazalo, da je bila birokratska odločitev ne samo napačna ampak katastrofalna!

Normalno je da si vojak želi najboljše igračke. Kdo pa si je nebi?? Na birokratu pa je, da v kolikor je ta igračka predraga, poišče enako za nižjo ceno. Pri nas pa birokrat odloči da zaradi previsoke cene tega ne bomo kupili in naredi nekaj kar sploh ni potrebno ampak je ceneje.
ni maitre
# 28.03.2018 ob 13:42
Churchill W.
Pred leti se spomnim prepucavanja o tankih, da niso primerni za gverilski način boja in da potrebujemo mobilne enote, ki se jih da prepeljat. Zato je bila nabava oklepnikov 8x8. Finci in Poljaki pa ugotovijo, da jih s c-130 hercules transportnim letalom, ne morejo prepeljat, ker so pretežka in je treba najet rusko letalo. Finci so to ugotovili, ko so hoteli poslat vozilo na testiranje v Malezijo. Poljaki so pa samo naložili, poleteli pa niso, ker so bili pretežki, namen poleta pa mi ni znan. Naš predstavnik je na stroške patrie potoval na Poljsko, da si ogleda izdelavo oklepnikov. To so vse objavljal v naših medijih. Spomnim se tudi cele kolobocije okoli F2000 puškic. Pa poskusa nabave dronov. Včasih se res sprašujem, če ne služijo ti nakupi samo za to, da folk iz tega dela diplomske naloge na fdv.
Tako kot si sam ugotovil... ni dolgoročne strategije. Vprašanje je, če je sploh kaka strategija.
Bivši uporabnik
# 28.03.2018 ob 13:35
@malikan
In če se tebi zdi utopično si želet, da bi bili vsi ljudje srečni
A ni to skoraj natanka definicija utopije? Idealna ureditev, v kateri so vsi srečni?
Bivši uporabnik
# 28.03.2018 ob 13:24
Vsi vi, ki veselo navijate za izstop iz NATO falange...kako bo izgledala prihodnost v kateri smo mi "samostojni", Hrvaška pa članica te organizacije? Ste sposobni predvidevanja dlje kot 1 minuto v prihodnost? Oziroma videti dlje od svojega nosu.

mislim, da se evropa sposobna sestavit svojo falango, če smo ravno pri tem. brez, da dela štalo po ostalem svetu oz kolinijah commonwealtha.
Churchill W.
# 28.03.2018 ob 13:06
@ni mantre
Se strinjam z napisanim. Veliko nakupov je šlo v nič pa za njih ni nosil nihče nikakršne odgovornosti, razen tiste puhlice "politična odgovornost", ki pa je tako ali tako pozabljena v 14 dneh.

Vojaška bolnišnica je bila dober nakup, če bi jo znali uporabiti. Tako pa si jo je nekdo zaželel, ko jo je pa dobil pa ni bilo osnovne ideje kaj z njo početi. In ker je ležala pozabljena, namenjena sama sebi, se je boljša oprema kot jo ima marsikatera bolnišnica v Sloveniji iztrošila zaradi neuporabe! Nekaj pa jo je preprosto izginilo.

Pa veš, da bi s pravim planiranjem lahko s to bolnišnico (ki je danes ni več) dejansko preko NATO lahko služili? Če se recimo ROLE 2 (vojaško ime za bolnišnico) potrebuje v Afganistanu, bi jo lahko dali NATO v najem. Niti popolniti je nebi potrebovali s slovenskimi bolničarji in ostalim osebjem! Če je za nemoteno delovanje potrebnih recimo 25 zdravnikov, 65 bolničarjev in 10 vzdrževalcev bi SV lahko dala 1 zdravnik, 1 bolničar, 1 vzdrževalec. Ostalo se popolne preko drugih držav, ki želijo sodelovati, Slovenija pa dobi plačano recimo temu "najemnino" za uporabo bolnišnice.

Ni problem v tem kar imamo, problem je v tem da ne znamo tega kar imamo vnovčiti.

Ko je ta vojaška bolnišnica nekaj časa nadomeščala pravo (v času gradnje Jeseniške bolnišnice) sem slišal marsikaj s strani zaposlenih na Jesenicah. Čudili so se temu kaj je bilo vsem na očem skrito, hkrati pa so neuradno izvedeli, da marsičesa enostavno ni več (ker je bilo preveč skrito da bi kdo opazil). Boljše pogoje dela so imeli pod šotorom kot za zidovi!

V zvezi z ostalim kar si naštel, pa je "težave" ne ve tem kaj se kopuje ampak da ni dolgoročne strategije. Te pa ni, ker vsaka Vlada želi dodati svoj pečat, namesto da bi sledila tistemu kar je sprejeto, spreminja malo vsega in na koncu nimamo nič.

Ni problem v SV, problem je v politikih in njihovih interesih.

Ampak, to je problem povsod. Tako v zdravstvu, šolstvu, infrastrukturi, ..... Ni dolgoročno začrtane strategije, ki bi se ji sledilo ne pa kozmetično ves čas popravljalo. Logično je da je nek plan za obdobje od 2020-2040 potrebno popraviti, ker prihodnosti ne moreš napovedati s 100% gotovostjo. Ampak popravljati je potrebno samo tisto, kar se spremeni zaradi širše slike, zaradi spremenjenih okoliščin (varnost, ekonomija, finance), ne pa zato da bo politik XY podpisan pod dokument in se bo zato trkal po prsih in prosil za medaljo.
obelix complicus
# 28.03.2018 ob 12:51
el CARTEL: avstrija ni v NATU. kot vidim jih še nihče ni napadel niti jih ne namerava (razen če jo misli NATO napasti)

Tudi Švica ni, pa Švedska tudi ne ... malo pa si poglej, koliko sredstev namenjajo za vojsko in kako so vojske teh nevtralnih držav oborožene in opremljene.
Potem pa nadaljujmo pogovore o nevtralnosti in ceni le te.
SamoRes
# 28.03.2018 ob 12:46
Za izstop iz Nata.
166 oklepnikov. Za koga?
Bivši uporabnik
# 28.03.2018 ob 12:42
Obrambno ministrstvo naroča več sto terenskih vozil

no, evo, lol, kot sem napovedal. primakni miljardico, pa vam popravimo ocene..
ni maitre
# 28.03.2018 ob 12:41
Churchill W.
Zmotilo me je to, da silne denarje mečemo za nekaj kar je neuporabno. Nabavili so bolnišnico, ki je neuporabna, protiletalski sitem, ki so ga odpisali, obnovili smo tanke zato, da smo jih konzervirali...
Vmes pa skoz jamranje, kako je boga naša vojska, kako so brez opreme in da rabijo več denarja.
To kar smo imeli dobro npr. gorske enote pa razturit... Evo take stvari me motijo. Naj dajo raje policiji ta denar in bo bolje porabljen.
Homer.
# 28.03.2018 ob 12:09
@The Matrix
To je "matematika" SDS: vse kar ni SDS je levica. Še celo NsI so bili preveč levi.
Se mi zdi, da vaš šef ima rdeče nočne more.....
Sicer pa v tej tvoji formuli zamenjaj "levičarji" z neoliberalci, pa bo kar prav.

SMC pa levica.....
Da počiš pd smeha!
Če bi SDS bila neka normalna stranka, bi po dejanjih verjetno SMC bila bolj desno.
Dokler pa se ukvarja z II.sv.vojno in komunizmom, nima šans izven svojih pripadnikov sekte.
malikan
# 28.03.2018 ob 12:03
Barack Orc Bama, če bi poznal definicijo levice in desnice, bi ti bilo jasno, da ostale stranke NISO levičarske. Ali je Levica skrajno leva ali ne, je stvar druge debate in ne glede na to, se za ostale ne spremeni dejstvo, da so izključno desne/sredinske.

Stranka, ki zagovarja kapital, po definiciji NI leva. Če je zate levo (komunistično) vse, kar ne verjame in sledi janši, potem ti ni pomoči.
Bivši uporabnik
# 28.03.2018 ob 12:00
@malikan
Levica so skrajni levičarji. Samo zato, ker so ostale leve stranke manj leve, še ne pomeni, da so desne.
Churchill W.
# 28.03.2018 ob 11:57
@Vongobongo
Odlicna ideja , ukinit vojsko in denar preusmerit v policijo ;p

In kaj bo potem drugače, razen da bomo imeli zelo dobro opremljene policaje - inkasante!

Vloga policije in vojske sta že v osnovi drugačne. Da o ousposabljanju policista ali vojaka ne govorimo. Edino kar imata ta dva poklica skupnega je da je obvezna nošnja uniforme in da oba nosita orožje.

Če že, potem še vedno potrebuješ nekaj v stilu žandarjev (FRA) ali pa karabinjerov (ITA). So policaji in niso policaji. Imajo drugačna pooblastila kot navadna policija in delujejo enako kot vojska. Še vedno pa bi jih potreboval minimalno 5000, za piko na i pa bi jih ravno tako moral opremiti in usposbiti. In ker se na nek način tretirajo kot "special force" bi bila njihova oprema še boljša in posledično še dražja, pa še plače bi imeli višje. Edini plus tega bi bil to, da bi imeli eno skupno ministrstvo in posledično manj funkcionarjev, birokratov in pisarniških uslužbencev.
Arso
# 28.03.2018 ob 11:46
JJ je kriv.
el CARTEL
# 28.03.2018 ob 11:24

skera
# 28.03.2018 ob 09:48
Prijavi neprimerno vsebino
Sej ne veš al bi se jokal al smejal. Ja najbol, da vojsko ukinemo in uvedemo mažoretke, da boste srečni.
Kakšna pa je država brez vojske. In v časih, ki so vedno bolj zakomplicirani.
Kdo bo pa ukrepal v naslednji naravni nesreči, če ne vojska? Vi s svojimi komentarji?


aja teh 188 oklepnikov je za pomoč v naravnih nesrečah.
ker vsi vemo, da te nič ne pripravi na nevihto kot oklep :)

če ne to pa vsaj za "obrambo" slovenije (na baltiku).

tole lažno predstavljanje problema je že smešno. če ni denarja, potem ga ni niti za oklepnike, če je za oklepnike pa je tudi za vse drugo (saj oklepnik ni nujna stvar)
dejneseri
# 28.03.2018 ob 10:45
a da bi v 10 letih priplezal do 1% bdp za financiranje znanosti in raziskav pa ne gre...

ker ni direktive od severnoatlantske zveze za znanost?

je tudi ne bo. ker ni take zveze in ker so motivi politicnokapitalskih elit pac nepovezani z razvojem druzbe.
skera
# 28.03.2018 ob 10:31
Ja kako pa veš kdaj se bo vojsko potrebovalo? A čmo kakšnega šlogarja vprašat?
Najbolje, da nikoli, anpak...
Kazalo