Slovenija
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 11 glasov Ocenite to novico!
Obrambna ministrica Andreja Katič je izrazila zadovoljstvo, da jim je v zahtevnih pogajanjih uspelo doseči, da je tudi poklicno gasilstvo uredilo svoje plače. Foto: BoBo
VIDEO
Sporazum MORS-a in gasilcev

Dodaj v

Obrambno ministrstvo podpisalo stavkovni sporazum z gasilci

Dogovor pomeni, da napredujejo vsi operativni gasilci
5. januar 2018 ob 12:41
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrica za obrambo Andreja Katič in predsednik sindikata poklicnega gasilstva Aleksander Ogrizek sta podpisala stavkovni sporazum in aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva, ki prinaša višje plače vsem operativnim gasilcem.

Obrambna ministrica Andreja Katič je izrazila zadovoljstvo, da jim je v zahtevnih pogajanjih uspelo doseči, da je tudi poklicno gasilstvo uredilo svoje plače, pri čemer je poudarila, da gasilci plače urejajo zadnji in dogovor ne pomeni odstopanja v javnem sektorju. Kot je dejala, gre praktično za prve spremembe na tem področju od leta 2006, medtem ko je bila za druge poklice sprejeta vrsta aneksov h kolektivnim pogodbam in je bilo treba odpraviti anomalije, ki so se pokazale.

Sindikalist Ogrizek je spomnil, da so pogajanja potekala sedem mesecev. Zadovoljni so, da bodo gasilci po dolgem času napredovali in po njegovem mnenju so "zdaj blizu primerljivim poklicem". So pa še nekatera vprašanja, za katera si želijo, da bi jih uredili.

Po njegovih navedbah dogovor pomeni, da napredujejo vsi operativni gasilci, večinoma za dva plačna razreda, kar za posameznega gasilca pomeni približno sto evrov mesečno več, odvisno od delovne dobe. Le na dveh delovnih mestih je predvideno napredovanje za tri plačne razrede, da ne bi porušili razmerij v notranji hierarhiji. Ministrica ga je dopolnila, da so bila napredovanja za tri plačne razrede določena že z aneksom h kolektivni pogodbi za javni sektor, ki so ga že podpisali tudi drugi sindikati.

Skupni strošek dviga gasilskih plač je po besedah Katičeve ocenjen na približno 900.000 evrov letno. Dodala je, da se zavedajo, da bodo ta strošek nosile občine kot ustanoviteljice javnih zavodov. A so po njenih besedah župani, s katerimi je govorila, podpirali prizadevanja za ureditev položaja in plač gasilcev.

Spremembe zakon o gasilstvu
V stavkovnem sporazumu so se dogovorili tudi, da bo obrambno ministrstvo pristopilo k spremembam zakona o gasilstvu, in sicer v tistem delu, ki ureja dodatek za stalnost. Gasilci namreč po veljavni ureditvi dobijo ta dodatek po desetih letih dela, drugi primerljivi poklici pa po petih. S predlogom, ki ga bo ministrstvo pripravilo na začetku tega meseca, bi položaj poklicnih gasilcev uredili primerljivo z drugimi pooblaščenimi uradnimi osebami, pri čemer bodo gasilci upravičeni do poračuna od 1. januarja.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Joker
# 05.01.2018 ob 15:02
Slika pa kot, da sta na ohceti.
m72
# 05.01.2018 ob 18:45
Reži pa se kot koštrun :-)
hombre
# 05.01.2018 ob 13:53
Skupni strošek dviga gasilskih plač je po besedah Katičeve ocenjen na približno 900.000 evrov letno. Dodala je, da se zavedajo, da bodo ta strošek nosile občine kot ustanoviteljice javnih zavodov.

S tujim k...* je lahko po koprivah mlatit...

Seveda jim privoščim, me pa zanima, če so župani res bili tako ''navdušeni''...

Pa verjetno bodo ''primerljivi'' kmalu začeli javkat, da so sedaj preveč primerljivi...
Burner
# 06.01.2018 ob 10:46
Tudi vojaki si bomo to dobro zapomnili. In ne bomo tega pozabili naslednjič ko se aktivira načrt Vihra!
Figeto
# 05.01.2018 ob 23:57
Fajn tale Katička.
seven7
# 05.01.2018 ob 16:26
Kaj sta se pred podpisom dol dala?

Po fotkah sodeč bi rekel ja.
barbar2
# 05.01.2018 ob 15:02
Štrajkajo in izsiljujejo poklicni gasilci, največje delo pa opravijo prostovoljni gasilci.
Kazalo