Katarina Kresal se je na incident odzvala tudi na priljubljenem spletnem omrežju Twitter. Foto: Twitter
Katarina Kresal se je na incident odzvala tudi na priljubljenem spletnem omrežju Twitter. Foto: Twitter
Dragutin Mate
Še posebej je tako ravnanje skrb vzbujajoče, ker je bila takšna grožnja na dan volitev usmerjena proti novinarju in s tem proti legitimnemu delu novinarjev nasploh, opozarja Mate. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Katarina Kresal, Zoran Janković
Če so bile grožnje izrečene, je to narobe, se strinja tudi ljubljanski župan Janković. Foto: BoBo

Notranja ministrica se je odzvala na grožnje s smrtjo, ki jih je na slavju po nedeljskih lokalnih volitvah novinarju Financ izrekel sin ljubljanskega župana Jure Janković.

"Ostro obsojam in nasprotujem vsakršni obliki nasilja v družbi, pa naj gre za verbalno ali fizično nasilje. Vsakršna grožnja novinarjem ali komur koli drugemu je nedopustna in predstavlja grob poseg v človekove pravice. Glede na to, da je bila zadeva prijavljena policiji, ni nobenega dvoma, da bo ta zadevo obravnavala v skladu s temeljnim načelom, da smo pred zakonom vsi enaki," je zagotovila Kresalova.


Mate: Pričakujemo odziv politikov in organov
Na incident so se odzvali tudi v SDS-u in SLS-u. Dragutin Mate, predsednik ljubljanskega odbora SDS-a, je dejal, da so zgroženi nad pristopom županovega sina, saj je tako ravnanje v demokratični družbi nesprejemljivo in obsojanja vredno. "Pričakujemo, da se bodo na take grožnje novinarjem odzvale tudi tiste politične in strokovne avtoritete, od katerih se v javnosti pričakuje, da zavzamejo stališče do takšnega napada na svobodno novinarstvo."

V SDS-u pričakujejo tako odziv predsednika republike Danila Türka, predsednika parlamenta Pavla Gantarja kot tudi odbora za človekove pravice in navsezadnje tudi varuhinje človekovih pravic. Na take grožnje pa se morajo učinkovito odzvati tudi organi pregona in sodstva. "Le tako bomo kot družba zagotavljali svobodno in demokratično poročanje novinarjem," je dodal.

Irglova opozarja na posebno stanje v družbi
Oglasila se je še Eva Irgl, poslanka SDS-a in predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, ki je prepričana, da vse več takšnih izrazov nasilja kaže na posebno stanje v slovenski družbi, "ko lahko posamezniki posredno ali neposredno zlorabljajo svojo politično moč za objestna dejanja, za ustrahovanje in pritiske na šibkejše ter drugače misleče in celo na tiste, ki v službi javnega obveščanja poročajo in raziskujejo določene sporne posle, katerih specifičnost je, da so povezani z velikimi finančnimi okoriščanji posameznikov."

SLS: Dolžni smo zagotoviti varno poročanje
Tudi v SLS-u obsojajo nedeljski dogodek in pravijo, da naj bodo te besede izrečene resno ali v šali, v kakršnem koli vinjenem ali treznem stanju, kaj takega je v svobodni in pravni državi, za kakršno se Slovenija kljub vsemu vendarle še ima, popolnoma nedopustno.

Zato pričakujejo, da se bodo pristojni organi neodvisno in ustrezno zavarovali svobodo govora in novinarskega poročanja ter s tem zaščitili demokracijo. "Kot družba smo dolžni brezpogojno varovati osnovne vrednote vsake civilizirane družbe, kakršna varno novinarsko poročanje o komer koli vsekakor je. Če tega ne bomo storili, bomo dokazali, kot se je v preteklih dveh letih že večkrat nakazalo, da državljanke in državljani Slovenije živimo v zgolj navidezni demokraciji," še pravijo.