Evropska komisija si bo vzela dober mesec časa za analizo. Foto: EPA
Evropska komisija si bo vzela dober mesec časa za analizo. Foto: EPA
EK novembra o našem proračunu

"Predlog slovenskega proračuna smo pravkar prejeli, v prihodnjih tednih ga bomo zelo temeljito analizirali. Oceno bomo predstavili jeseni, sredi novembra, kot za vse članice območja evra, tako da ga na tej točki ne moremo vsebinsko komentirati," je predstavnik evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve Ollija Rehna, Simon O'Connor, odgovoril na vprašanje, ali so s predlogom proračuna zadovoljni ali bodo zahtevali spremembe.


Konkretnejši ni želel biti, kot zelo pomembno pa je izpostavil upoštevanje evropskih priporočil, zlasti pri krčenju izdatkov proračuna in zagotavljanju čim učinkovitejše porabe s čim manjšim negativnim učinkom na rast.
Komisija bo tako neuradno med drugim preučila obseg javne porabe in strukturo davkov ter preverila, ali obstajajo možnosti, da bi bil proračun prijaznejši do rasti in da bi manj bremenil industrijo. Prav tako je neuradno ena ključnih smernic, da bi moralo biti zmanjševanje primanjkljaja približno v dveh tretjinah osredotočeno na odhodkovno stran in v eni tretjini na prihodkovno ter da bi se rezi morali osredotočiti na tekočo porabo, ne na zmanjševanje naložb.
Čeprav v Bruslju uradno ne želijo hiteti z oceno slovenskega proračuna, pa je po neuradnih informacijah malo verjetno, da bo komisija s predlaganim proračunom povsem zadovoljna, zato je pričakovati, da bodo potrebne spremembe.

EK novembra o našem proračunu