Očetje so dobili pet dodatnih dni plačanega dopusta. Foto: EPA
Očetje so dobili pet dodatnih dni plačanega dopusta. Foto: EPA
false
Neplačan dopust zaradi finančnih razlogov izkoristi zelo malo očetov, samo 7 odstotkov. Foto: BoBo

Čeprav je bil zakon sprejet že leta 2013, veljati pa je začel pred osmimi dnevi - je ministrstvo šele včeraj na novo pojasnilo, kaj zakon pravzaprav prinaša. Toda ker predvsem zasebni delodajalci niso naklonjeni očetovskemu dopustu, se očetje iz strahu pred izgubo službe, še zlasti v času recesije, ne odločajo izkoristiti te pravice.

V preteklih dneh smo bili priča več različnim razlagam zakonodaje. S prvim tolmačenjem so, milo rečeno, povzročili veliko zmedo. Kdo, če sploh kdo, bo odgovarjal, še ni jasno. Je pa jasno, da očetovski dopust traja 70 koledarskih dni.

Predstavnica ministrstva Ružica Boškić je pojasnila, da je 20 dni očetovskega dopusta plačanih, za preostalih 50 dni pa država zagotovi plačilo prispevkov za socialno varnost. Prvih 15 dni plačanega dopusta očetje izkoristijo do šestega meseca, dodatnih pet plačanih dni pa vse do konca prvega razreda osnovne šole.

Očetje težko vzamejo neplačan dopust
Toda očetovski dopust v zadnjih letih izkoristi vedno manj upravičencev. Po podatkih raziskave Inštituta za socialno varstvo iz leta 2010 sta plačan očetovski dopust izkoristili dve tretjini očetov, samo 7 odstotkov očetov je izrabilo neplačan dopust. Zakaj ne več?

Tamara Narat z inštituta za socialno varstvo je dejala, da je več kot polovica družin navedla, da si tega ni mogla finančno privoščiti, drugi razlog pa je, da oče o tem ni resno razmišljal, čeprav je vedel za pravice. V več kot četrtini primerov delodajalec ni bil naklonjen dopustu, osmina pa je navedla, da bi oče lahko izgubil službo, če bi izrabil ves dopust.

Še posebej pod pritiskom so prekarci. Bi imeli težave zaradi usklajevanja družinskih in poklicnih obveznosti, so očete vprašali v okviru raziskave na Mirovnem inštitutu. Živa Humer je izpostavila, da je dobra petina očetov dejala, da bi bili deležni kritik tako vodstva kot kolektiva, ter da je kar 80 odstotkov očetov navedlo, da se spoprijemajo s težavami usklajevanja dela in družine

Pri nas torej še vedno vlada pomanjkanje razumevanja in posluha do starševstva.