Če ste oddali nepremičnino v najem julija, morate podatke o tem posredovati do 15. avgusta. Foto: BoBo
Če ste oddali nepremičnino v najem julija, morate podatke o tem posredovati do 15. avgusta. Foto: BoBo
Upravniki morajo podatke o oddajah v najem skupnih stavb ali delov stavb v večstanovanjski ali poslovni stavbi posredovati elektronsko. Foto: BoBo

Iz Gursa so sporočili, da prilagojeno evidenco trga nepremičnin predvideva že zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, na podlagi sklepa resornega ministra, objavljenega junija v Uradnem listu, pa se začne uporabljati s 1. julijem.

O kupoprodajnih pravnih poslih z nepremičninami morajo podatke pošiljati Davčna uprava iz evidence napovedi za odmero davka na promet z nepremičninami ter prodajalci iz pogodb za kupoprodajne pravne posle z nepremičninami, za katere je bil obračunan DDV, oziroma lizingodajalci iz pogodb o finančnem lizingu nepremičnin, za katere je bil obračunan DDV.

Lizingodajalci lahko pošljejo podatke o pogodbah, ki na dan 1. julija 2013 še trajajo, ne glede na to, ali je bil ob sklenitvi finančnega lizinga nepremičnin obračunan DDV ali davek na promet nepremičnin.

Elektronski vnos podatkov
O poslih z nepremičninami, za katere je bil obračunan DDV, morajo prodajalci nepremičnin in lizingodajalci poročati elektronsko z vnosom podatkov v prilagojeno evidenco trga nepremičnin ali v predpisanem izmenjevalnem formatu prek spletne aplikacije.

O najemnih pravnih poslih s stavbami in deli stavb morajo poročati najemodajalci, ki so fizične ali pravne osebe in so lastniki stavb ali delov stavb, ki jih dajejo v najem, najemodajalci, ki so upravljavci stavb ali delov stavb v lasti države ter upravniki večstanovanjskih ali poslovnih stavb za dele stavb v solastnini lastnikov delov stavb v večstanovanjski ali poslovni stavbi.

Najemodajalci morajo pošiljati podatke o vseh najemnih pogodbah, ki so na dan 1. julija 2013 še trajale, in o novih najemnih pogodbah, sklenjenih po tem datumu.

Ko se oddajajo stavbe v državni lasti ali ko je najemodajalec upravnik, v primeru oddaje v najem skupnih stavb ali delov stavb v večstanovanjski ali poslovni stavbi, se v evidenco trga nepremičnin poroča elektronsko. Ko je najemodajalec fizična oseba, pa se lahko poroča elektronsko ali po pošti na obrazcu, ki je objavljen na spletnih straneh Gursa.

Podatke o kupoprodajnih poslih in finančnem lizingu ter o oddaji v najem je treba posredovati do 15. dne v mesecu po mesecu, v katerem je bil sklenjen pravni posel. Če je bil posel sklenjen julija, bo treba podatke poslati do 15. avgusta.

Evidentiranje namenjeno vrednotenju
Evidentiranje teh podatkov je prvenstveno namenjeno pridobivanju podatkov o prodajnih cenah in najemninah za izvajanje nalog množičnega vrednotenja nepremičnin, pravijo na Gursu. Na podlagi teh podatkov se oblikujejo modeli vrednotenja za posamezne vrste nepremičnin, določajo posplošene tržne vrednosti nepremičnin, ki se vodijo v registru nepremičnin, ter indeksi vrednosti, s katerimi se vrednosti nepremičnin prilagajajo trenutnim tržnim razmeram.

Evidenca trga nepremičnin je kot javna evidenca namenjena tudi drugim uporabnikom oziroma je uporabljena za druge namene, recimo za potrebe statistike in davčne namene, če tako določajo predpisi. Javni vpogled v podatke o cenah in najemninah pa prispeva k preglednosti in učinkovitosti trga nepremičnin, še dodajajo na Gursu.