Vizjakovo premoženje presega njegove prihodke, opozarjajo v Dnevniku. Foto: BoBo
Vizjakovo premoženje presega njegove prihodke, opozarjajo v Dnevniku. Foto: BoBo

Kot piše Dnevnik, je minister Vizjak samo za lanski nakup dveh svežnjev delnic Telekoma plačal skoraj polovico vseh plač, ki jih je prejel v treh letih pred tem. Za delnice je namreč odštel 43.750 evrov, ni pa še natančno znano, od kod mu denar za njihov nakup.

Ker Vizjak Dnevniku ni želel posredovati prijave premoženjskega stanja, ki jo je poslal komisiji za preprečevanje korupcije, so na časopisu opravili izračun in ugotovili, da je kot poslanec in minister Vizjak od julija 2009, ko je zadnjič javno razkril premoženjsko stanje, pa do septembra 2012, ko je kupil drugi sveženj delnic Telekoma, zaslužil približno 193.000 evrov bruto, oziroma 102.000 neto. Na mesec je prejemal slabih 5.000 evrov bruto. Ker je v tem času odplačal tudi 18.000 evrov posojila, mu je po "grobem izračunu v povprečju ostalo okoli 1100 evrov neto na mesec," piše Dnevnik.

Hiša, poslovni prostor, zidanici, vinograd, delnice
Njegova soproga je zaposlena v bolnišnici v Brežicah. Vizjak je dejal, da prihrankov nima, saj naj bi jih sproti vlagal v vrednostne papirje. Je pa po podatkih iz leta 2009 (so)lastnik štirih nepremičnin, ki jih je pred leti podedoval. Gre za družinsko hiš z 208 kvadratnimi metri površine, v Brežicah ima v (so)lasti 70 kvadratnih metrov velik poslovni prostor, dve zidanici, ki skupaj merita sto kvadratnih metrov in večji vinograd, ki ga redno obdeluje.

Dnevnik poroča, da bi ga "samo stroški zavarovanja in vzdrževanja vseh nepremičnin po konservativni oceni stali od 400 do 500 evrov na mesec." Časopis piše tudi, da naj bi Vizjak na zidanici v Spodnji Pohanci lani spomladi postavil novo streho, ki naj bi ga stala več tisoč evrov, in postavlja se vprašanje, ali je ta denar kot minister, pristojen za preganjanje dela na črno, dvema lokalnima izvajalcema morda plačal na roke.

"Minister je vse potrebne dokumente pravočasno in v skladu s postopki posredoval pristojnim državnim institucijam," so za Dnevnik pojasnili na ministrstvu za delo.

Kot piše ljubljanski časopis, pa je Vizjak že konec leta 2007, še kot minister za gospodarstvo, kupil za 40.000 evrov točk vzajemnega slada Perspektiva Special Opportunities. Denar je dobil s posojilom, s katerim je financiral tudi nakup delnic Nove Kreditne banke Maribor.

Poleg plače pa sta bila v zadnjih njegova edina uradna priliva denarja prodaja avtomobila Citroën C5, letnik 2008, ki ga je po lastnih besedah prodal za 12.000 evrov, in dividende, ki jih je prejel kot lastnik 12 delnic Petrola.

Od februarja 2012 do januarja letos je Vizjak prejel plače v skupni višini 33.261,23 neto, "torej več kot 10.000 evrov manj od cene, ki jo je v tem času plačal za delnice Telekoma Slovenije," piše Dnevnik. Vizjak pa je še lastnik portfelja točk v več skladih, ki je vreden slabih 160.000 evrov.