Prodaja vinjet se je v primerjavi z letom 2013 povečala za tri odstotke, četudi je prodaja letnih vinjet padla za 4,4 odstotka. Foto: Dars
Prodaja vinjet se je v primerjavi z letom 2013 povečala za tri odstotke, četudi je prodaja letnih vinjet padla za 4,4 odstotka. Foto: Dars


Po podatkih Darsa so lani prodali več kot 5,8 milijona vinjet v vrednosti okrog 153 milijonov evrov. Te vinjete pa bo treba do nedelje zamenjati z novimi. Tako se je v decembru, odkar so vinjete na prodaj, prodaja vseh vinjet povečala za 13 odstotkov.
Zaradi veliko kršitev bodo cestninski nadzorniki že v nedeljo poostrili nadzor v okolici vseh večjih mest. Cene letnih vinjet za osebna vozila so ostale enake kot lani, se pravi 110 evrov, za motorna kolesa 55 evrov in za kombije 220 evrov.

Znižale pa so se cene vinjet za cestninski razred 2b, kamor spadajo na primer kombiji, je povedala vodja oddelka prodaje in marketinga na Darsu Emilija Erent, in sicer s 40 na 30 evrov za tedensko vinjeto in z 80 na 60 evrov za mesečno vinjeto.

Na Darsu vse uporabnike pozivajo, naj vinjete kupijo na pooblaščenih prodajnih mestih, ki jih je več kot 1.600. In kaj, če se vinjeta pri lepljenju strga ali zmečka, preden jo uporabnik nalepi? "Zalepi se nazaj na zaščitno folijo in se lahko zamenja na prodajnem mestu, kjer jo je uporabnik kupil. Pogoj je, da se ne pojavi napis neveljavno. Ta se pojavi, kadar je vinjeta odstranjena s stekla ali neke druge podlage," je pojasnila Erentova.

Dars upa, da bo del glob šel tudi v njihov žep
Po besedah vodje cestninskega nadzora na Darsu Deana Polca so zaznali povečanje števila slovenskih kršiteljev. Tako so lani izdali več kot 49.000 plačilnih nalogov, globa za kršitelje pa je v razponu od 300 do 800 evrov. "Cestninski nadzor v tem primeru zmeraj izreče najnižjo predpisano globo, to je 300 evrov. Tujci morajo plačati na kraju, Slovenci pa imajo za to čas osem dni po pravnomočnosti plačilnega naloga. V primeru, ko voznik uporabi ponarejeno vinjeto, sledi še kazenski pregon," je pojasnil Polc.

Cestninski nadzorniki opravljajo tudi nadzor nad tovornimi vozili in lani so ugotovili 300 kršitev. Dars vse globe nakaže v državni proračun, od države pa že nekaj časa pričakuje, da bi vsaj del pobranih glob namenila tudi njemu.