Slovenija

Poudarki

  • "Če ne mislite prodati, boste še 25 let kosili travo"
  • Načrt bo dovolil gradnjo štirietažnih objektov
Zoran Jankovič
Če mestni svet spremeni namembnost, bo zemljišče, prodano za 500 tisoč evrov, vredno 13 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Travnik
Bo travnik kmalu pozidan? Foto: MMC RTV SLO
       Že na začetku so nam povedali: če ne mislite prodati, boste lahko še 25 let kosili travo.       
 Prodajalec Peter Seliškar za Finance. Gre za izjavo, ki jo je danes že zanikal.
VIDEO
Zemljiški posli družine J...

Dodaj v

Od travnika do logističnega centra s pomočjo Zorana Jankovića?

Seliškar spremenil izjave in zdaj trdi nasprotno
15. junij 2010 ob 17:07,
zadnji poseg: 15. junij 2010 ob 19:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Družina Seliškar je dve desetletji neuspešno skušala spremeniti namembnost nezazidljivega travnika. Nato ga je prodala, zemljišče pa bo zazidljivo julija. Nemogoče je uspelo županu Jankoviću. Vpleteni zgodbo že zanikajo.

V zgodbo, ki jo razkrivajo Finance, naj bi bili vpleteni sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, Jure Janković, in kupec zemljišča Klemen Šešok, ki družino Janković sicer pozna, a trdi, da z njo poslovno ne sodeluje.

Koga je zanimal nakup zemljišča?
Zgodba naj bi po pisanju Financ šla nekako takole: Peter Seliškar je v imenu svoje sestre, lastnice površin, prek agencije Vaš dom iskal kupca za prodajo štirih povezanih, a nezazidljivih parcel med Podutikom in Brdom v Ljubljani. Nepremičninska posrednica je kupca našla - šlo naj bi za Jureta Jankovića - in ga povezala s prodajalcem.

Aprila lani je organizirala še en sestanek, ki se je na željo Jureta Jankovića zgodil v poslovnih prostorih podjetja Taxgroup in ki se ga je udeležil tudi direktor omenjenega podjetja Klemen Šešok. Dogovorili so se za potek prodaje zemljišč, pri čemer je Janković vztrajal, da se posel izpelje prek novega podjetja, kar naj bi uredil Šešok. Posel je bil nato sklenjen (to naj bi bilo razvidno iz zemljiške knjige) mimo nepremičninske agencije, ki naj bi tako ostala brez provizije.

In medtem ko nepremičninska agencija vztraja, da je bil na sestanku v zvezi s prodajo tudi Jure Janković, Šešok trdi, da ga v tem poslu ni in da ga je izpeljala njegova družba, ki je nakup plačala iz lastnih sredstev. Seliškar je potrdil, da je zemljišča kupila družba Taxgroup, sam pa se je pogovarjal z Juretom Jankovićem, ki pa naj bi mu dejal, da parcel ne bo kupil in da ima na Rudniku cenejšo zemljo. Seliškar je še dodal, da se je v času, kar so zemljišča prodajali, oglasilo 15 morebitnih kupcev, ki pa jih je odgnala nezazidljivost zemljišč. Taxgroup je sicer kupil skoraj štiri hektarje zemlje, in sicer velik travnik in 1.100 kvadratnih metrov dvorišča in dela stavbe asfaltne baze SCT-ja.

Spremenjena izjava: Seliškar včeraj tako, danes drugače
Tako je poročal časnik Finance, a danes naj bi se zgodba spremenila. Prodajalec je namreč za TV Slovenija zatrdil, da Jureta Jankovića nikoli ni srečal, čeprav je novinarjem Financ še v ponedeljek dejal drugače, je poročala Petra Bezjak. Seliškar je spremenil tudi izjavo, da je njegova družina dvakrat skušala spremeniti namembnost zemljišča, in zdaj trdi, da tega ni nikoli poskušala storiti.

Tudi Matija Šešok, direktor Taxgroupa in brat omenjenega Klemena, navedbe Financ zavrača. Novinarju Gregorju Drnovšku iz TV Slovenija je med drugim dejal, da ne drži, da so zemljišče kupili za 500 tisoč evrov, ampak naj bi zanj odšteli 745 tisoč evrov. Po nekaterih podatkih naj bi sicer vrednost zemljišč po spremembi namembnosti narasla za vsaj osem milijonov evrov. Šešok tudi trdi, da Jure Janković ni sodeloval v nobenem delu posla, da ni "sugeriral transakcije niti posredoval niti nič". Dejal je, da Jureta Jankovića v prostorih (sestanka op. a.) ni bilo, čeprav je prodajalec Seliškar trdil drugače (in si danes že premislil).

Seliškarjevi so se trudili 20 let, Šešoku uspelo v hipu?
A pri vsej zgodbi še vedno bode v oči, da je zazidljivost zemljišč po prodaji, kot kaže, le še vprašanje tednov. Kmalu po njej je bil namreč sprejet nov območni podrobni prostorski načrt (OPPN), ki naj bi ga ljubljanski mestni svet sprejel na julijski seji. Po tem dejanju bo na zemljišču mogoče graditi objekte v višini štirih etaž, z dvema mansardnima etažama (P + 3 + T). "Že na začetku so nam povedali: če ne mislite prodati, boste lahko še 25 let kosili travo," je Financam povedal Seliškar. Na vprašanje, kdo mu je to dejal, pa je rekel, da "vsi v sklopu tega, vsi iz te družbe".

V skladu z načrtom bo dovoljeno pozidati 60 odstotkov površin, 15 odstotkov pa jih mora ostati zelenih. Čez zemljišče naj bi tekli tudi cesta in infrastruktura (plin, kanalizacija, vodovod). Šešok je za Finance potrdil, da namerava zgraditi logistični center.

Vaš dom ali Aktiva Nepremičnine? Kdo je in kdo ni prejel provizije?
Zgodba ima tudi podzgodbo, povezano z nepremičninsko provizijo, ki naj bi je nepremičninska agencija nikoli ne prejela. Informacija naj bi se navezovala na agencijo Vaš dom, ki naj bi zastopala Seliškarja, in potem ko je bil posel sklenjen mimo nje, ostala brez svojih štirih odstotkov, pišejo Finance. Matija Šešok pa je TV Slovenija pokazal potrdilo agencije Aktiva nepremičnine, ki ima isti naslov kot omenjeni Vaš dom in iz katerega je razvidno, da Seliškar nima obveznosti do družbe, kar pomeni, da je bila provizija plačana. Kljub temu pa direktor nepremičninske družbe na telefonske klice medijev ni bil dosegljiv.

A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
Črtomir
# 15.06.2010 ob 17:20
Kresalka pa bo ovadbo, seveda, če sploh bo, poslala na policijsko postajo Zgornja Kungota...
domobrán
# 15.06.2010 ob 17:33
Mafijec si je podredil celo Ljubljano.

Tudi njega čaka pravica, ko bodo njegovi zleteli iz oblasi.
MIRNČAN
# 15.06.2010 ob 17:27
Tale novinar ma pa velika jajca da si upa o tem pisat. Mislim da bo kmalu ostal brez šihta. Pač kps je dejavna.
galoper
# 15.06.2010 ob 17:12
Špekulant pomeni storilec kaznivega dejanja, ne pa uspešen poslovnež.
Klara
# 15.06.2010 ob 17:33
in Janković bo seveda dobil še en mandat, ane, Ljubljančani? ...
Dimitrij
# 15.06.2010 ob 18:34
Jankovič in njegov sinček sta dva od veliko naših tipov, ki bi si že zdavnaj zaslužili svoj dopust na Dobu.

Ironija pri tem je, da bi ga spet morali podpirati vsi davkoplačevalci. Vendar mu vseeno raje želim kakšnih 30 let dopusta na Dobu, kot pa da nam še vedno lepo krade in se nam reži v obraz.
kralj matjaž
# 15.06.2010 ob 18:18
No in Ljubljančani ga bodo še enkrat izvolili.
Peter F.
# 15.06.2010 ob 18:14
Srbski kavboj :) Čez trupla, če je treba. Za svojo rit se da vse.
Dajte mu še en mandat. Lublana je bulana, so že 30 let nazaj Pankrti peli. Nič se ni spremenilo.
ninc
# 15.06.2010 ob 17:44
tu je KRONSKI DOKAZ, listina, da je zemljo kupil Jure Janković
http://www.pozareport.si/?Id=mediji&
View=novica&novicaID=15926&type=
tags
luka101
# 15.06.2010 ob 18:16
Slovenija = banana republika.

To kar se zadnje čase dogaja v Sloveniji je pod vsakim, še tako nizko postavljenim pragom pravne države.
Mateo
# 15.06.2010 ob 17:58
Nekaterim je pač dovoljeno vse, ker imajo prijatelje na pravih ministrstvih in v pravih krogih. Če ta župan ne bi podpiral levega trojčka, bi bil verjetno že kje drugje.
fati
# 15.06.2010 ob 17:32
pa urednik tega portala tudi..
fuksel
# 15.06.2010 ob 17:40
ste pa hitri rtv...
HC85
# 15.06.2010 ob 18:21
luka101
15. junij 2010 ob 18:16
Prijavi neprimerno vsebino
Slovenija = banana republika.

To kar se zadnje čase dogaja v Sloveniji je pod vsakim, še tako nizko postavljenim pragom pravne države.

Leta 2008 pa je "sveti trojček" OBLJUBLJAL in ZAGOTAVLJAL spremembe na boljše.......seveda na boljše, za njihove lastne riti...........
chicago
# 15.06.2010 ob 18:20
Kako si drznete tako grdo govoriti o Jankoviču, to je ja drugi TITO za tovariše levičarje?
fux
# 15.06.2010 ob 18:49
me zanima, kako boste volili jeseni. ja ovadba bo morda res šla v Kungoto, saj edino tam še pridejo v Ljubljano podirat vrtove , ker drugi več ne šljivijo jankoviča in njegove privatne interese. Pokažomo mu jeseni, da bo videl iz koga se je delal norca.
MIRNČAN
# 15.06.2010 ob 20:01
bostjan 234 hehehehehehehehehheheh, Janša je kriv. hahahahaha opranomožganci so nekateri. Tolk kot ima masla na glavi Jankovič ga nima nihče. Nevem kako je lahko prišel od direktorja Merkatorja do župana. A naslednji korak je pa predsednik vlade? v tujini se to nebi zgodilo sam v sloveniji pa obstaja ogromno podpornikov prejšnega režima zato pa potem taki kekci uspevajo. Pač dokazi govorijo sam kaj ko nima nihče jajc da bi ga obtožu. Sej je cela vlada ista. Kresalka je zrihtala da so pri miru pustili njeno mtko. Za vse je seveda kriv Janša
Peter F.
# 15.06.2010 ob 19:37
Evo vam bostjana234.
Ne da bi komentiral kaj je Jankovič naredil; on sedaj sprevrača da je desnica kriva :)
Tipično levičarsko. Če kaj zaserjejo, morajo takoj govorit nekaj v smislu; Glejte otroci v Afriki stradajo, ne gre nam tako slabo.
Daj zmoli eno pionirsko zaprisego Jankoviču, pa ne govori neumnosti.
fux
# 15.06.2010 ob 18:47
Ja kaj ste pa mislili. Jankovičevci lahko naredijo vse. Jankovičev sin naj bi izjavil, da ne bo kupil ker ima na Rudniku cenejšo zemljo. Jasno, fotr bo podrl vrtičke, pa bo sinko imel zemljo. Iste cilje imata v črnučah. ma kakšen rekreativni center, ja morda na par metrih, ostalo pa še pozidava, kar mu še manjka na začetku Črnuč. Pa še mu prikimavajte in se mu nasmihajte. Kmalu bo udaril tudi po vas. Čas je že, da se mu poaže na volitvah, ko bo ponovno obljubljal in lagal, skrival svoje dejanske načrte in jih potem dodal na splet MOL-a, in samo udaril. Spravil se je na male ljudi, to ga bo drago stalo. vrtičkarji mu bodo dali po p. in upam da tudi drugi, ki ste še pametni in vidite, kaj, oz. v kaj spreminja Ljubljano. Odločno NE jeseni. Bodite pametni ljudje in ne dovolite da nas tepta s svojimi interesi en hinavc in zastonj zasluškar. Ni vse v stadionu..
pedr-svedr
# 15.06.2010 ob 18:31
sem za nepokorščino do države tisti zgoraj si talajo miljone, mi ki smo spodaj pa jim dajemo evro na evro preko davkov, trošarin,...

koliko časa še hlapci?
naivnež
# 15.06.2010 ob 17:54
Ne bi rekel da so hitri na rtv to je bilo objavljeno pred osmo uro zjutrej na Požareportu.
Peter F.
# 15.06.2010 ob 19:18
Sej tudi če ga ovadijo, bognedaj obtožijo, ga bo že gospod predsednik pardoniral.
Svoje je treba ščitit.
manutd4ever
# 15.06.2010 ob 18:49
evo vam ga še enkrat jankoviĆ..vi ga pa kr mejte še naprej tko radi, kr je res tko uspešen
bozz
# 15.06.2010 ob 19:00
Naši mestni župani (Zoki - LJ, Borči - KP, Francl - MB ipd.) itak mislijo, da so mestne občine njihove privatne firme. Spominja na mafijske posle.
moonylink
# 15.06.2010 ob 18:42
skuggi če ne veš lahko pri nas v 20 letih zaprosiš ravno dvakrat (seveda če nisi povezan)

ker mlini pač tako počasi meljejo da je možno zaprosit za spremembo namembnosti ravno vsake 20 let

možnosti nimaš drugih skor nikakršnih

pač, slovenska javna uprava

in še pol ti dajo kr neke bedaste odgovore, zemljišč si birokrati ne pridejo niti pogledati od blizu in kar na pamet nekaj rešujejo
semaino
# 15.06.2010 ob 23:55
Zokiju je padla maska, pokazalo se je kako je učil sinove. Ti se imajo za biznismane - preprodaja zemljišč. Je to v modernem svetu kakšen biznis. To dela mafija.

Biznis delajo ljudje, ki razvijajo nove produkte, tehnično razvite itn. Stanovanja in z zemljo pa se ukvarjajo ljudje, ki drugega ne znajo.
fuksel
# 15.06.2010 ob 22:59
MAFIJA!!!
Drago Kos, pa komentira fuzbal....:)

Zimbabve...
rubin
# 15.06.2010 ob 21:03
če bi bila država kaj vredna,bi imela občina predkupno pravico nad travnikom in bi sama pokasirala razliko med vrednostjo travnika in vrednostjo logističnega centra,če bi po urban.načrtih tam bila predvidena gradnja,ali bi pa vsaj kot v skandinaviji drastično obdavčila podjetje ki profitira z spremembo namembnosti..tko pa se pri nas redijo razni špekulanti,plača pa na koncu kupec dragih stanovanj.res gniloba od države,ki je ničvredna.
opat
# 16.06.2010 ob 00:33
Če je to res je to hudičev posel. Slovenija je banana republika, vladajo nam opice!
pride
# 15.06.2010 ob 23:14
Bravo Jankovic! Tako se poskrbi za svoje. Jebes ovce.
Bivši uporabnik
# 15.06.2010 ob 23:09
Kaj je Jankimi, sam smejali se bomo?! Še dobro, da nisem občan mestne občine Ljubljana, ker tam bodo odplačevali Jankimijeve kredite še 50 let.
Ribiič
# 16.06.2010 ob 08:08
Nekateri so nad zakonom.
Jankovič lahko naredi karkoli, pa mu noben ne bo naredil nič!
V Italiji takim rečejo mafia, pri nas pa uspešen poslovnež.
nr.1
# 15.06.2010 ob 22:01
Gospod Jankovič in Co. si lahko privoščijo vse ... potem pa eni govorijo o pravni državi.
arheopteryx
# 16.06.2010 ob 08:40
To je le vrh ledene gore. Sam vem še vsaj še za eno podobno zadevo v Kamniku na Perovem, v katero je tudi vpleten Janković Majši. To je čista MAFIJA in nič drugega.
Gepard007
# 16.06.2010 ob 07:58
Temu kar je opisano v tem članku bi jaz rekel legalna mafija :)
heroj
# 16.06.2010 ob 01:40
Tukaj bi morala ostati ZELENA CONA ... vsaj tako je bilo po urbanističnem načrtu. A pač ne bo nič novega, da ga bodo spremenili oz. neupoštevali, saj pač denar je pred potrebami mesta ;)
pichey
# 15.06.2010 ob 23:29
mandingo
15. junij 2010 ob 21:30
Prijavi neprimerno vsebino
Pa kaj res ne morete malo boljšega konstrukta skupaj spravit.Dajte se malo skup spravit pajaci.Kaj ni škoda jalovih gibov novinarjev,bencina,časa,elektrike,denar
ja za taka skropucala.

Škoda je bencina, ker je najdražji v Evropi, škoda je časa in denarja za tako vladanje....ne pa za novinarje, itak bo mogel na zagovor....
banana republika je trenutna vlada.....pa ne mi spet prejšnja....ta vlada je en navaden ....
im.press
# 15.06.2010 ob 22:12
To ni več država.
jack burton
# 15.06.2010 ob 19:45
Nemogoče je uspelo Jankoviču??? Kar nekaj je ljudi, ki jim v sloveniji dobro uspeva!!! Bo tudi za njega prišel čas....prej ali slej
spremljevalec
# 16.06.2010 ob 12:27
Janković, kot župan in njegova moč sprejemanja prostorskih aktov se lahko primerja kot če bi lisico zaprli v kokošnjak. Janković je nedotakljiv že leta in leta. kdo in kdaj bo naredil red.
Toming
# 15.06.2010 ob 19:17
Izvrstna tematika za posnet filmsko uspešnico Slovenian Gangster, po zgledu American Gangster-ja, ki je pobral kar nekaj filmskih nagrad.
spremljevalec
# 16.06.2010 ob 12:23
Sedaj pa nekdo pametni naj pove, kdo v Sloveniji je tako nor, da proda zemljišče tik pred spremembo namembnosti? Ne Janković je nedolžen in nima nič s tem. Celo Virant ga je baje pohvalil, da je za kredit zastavil lastno premoženje. To lahko drži, kako pa je dobil to premoženje? Še bolj zanimivo bi bilo vedeti koliko davkov je g. Janković plačal v zadnjih letih?
parsival
# 15.06.2010 ob 23:18
Predlagam širjenje psihiatrične klinike iz Polja v Center, kjer ima J. največ podpore...
Kurent5
# 15.06.2010 ob 19:00
Zgodba ima preobrat, Seliškar je po novem zadovoljen s ceno, tako da do naslednje vojne...
naivnež
# 16.06.2010 ob 07:34
Šešoki isti ko Jankoviči stari,ko je bil minister je bil zrel za ovadbe, pa tudi takrat so se organi pregona delali gluhe in slepe,kot danes pri Jankoviču.
Janko1973
# 16.06.2010 ob 15:19
Balkanski kavboj Zoki misli, da je vsemogočni, a slej ko prej bo prišel čas, ko mu tudi Milan ne bo mogel več pomagati in bo lahko samo še spokal kufre in se oselil na Balkan!
kalopteriks
# 16.06.2010 ob 12:13
Čakam dan, ko bo s Slovenske zemlje odplaknjena gnusoba vseh ićev, ki jo gnusobijo in delajo iz Slovenije svoj lastni profit! ZAKAJ NAM MORAJO DOLOČENI TUJCI DELATI SVINJARIJO? KJE STE SLOVENCI?
fux
# 24.08.2010 ob 14:01
Vse bo pozidal nekaterim pa še ni jasno, da dela samo za svoj žep. Ruši vrtove, ljudem jemlje še tisto nekaj veselja, pol s pa bebasto smeje in obljublja. Če nočete še slabše Ljubljane, jeseni NE.
Janko1973
# 17.06.2010 ob 07:44
Balcanian cowboy...
nejc veliki
# 16.06.2010 ob 20:15
ja tako dela t.i. najboljsi zupan na svetu. ni cudno, da je zelel levičarje na oblasti. to je odraz socialisticne drzave, da je to sploh mozno. sodeloval sem v nekaj postopkih spremembe namembnosti v lj in tocno vem, da je mogoče priti do uspeha samo, če si zagotovis arhitekta, ki ima veze na občini, ker je kopačeva zakonodaja tako obupna, da ovira vsakrsne prehode na tem podrocju, kar je naravnost sramotna in fašisticna omejitev trga. ko k temu dodamo še naše netrzne banke, ki dajejo posojila zavarovane s hipoteko na poslovnih prostorih samo pravnim osebam fizicna oseba torej lahko dobi poslovni prostor samo s spremembno namembnosti, te pa fašisticna slov. zakonodaja ne dopusca. zlahka pa to naredis ko stopis do dobro stoječega arhitekta, ki ima veze z jankovicevo čredo. krasna drzava, zares.
Kazalo