Furs bo lahko od vračila odštel tudi nedavčne terjatve. Foto: BoBo
Furs bo lahko od vračila odštel tudi nedavčne terjatve. Foto: BoBo

Ta teden bo pester za dohodnino. V torek bo finančna uprava poslala še drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine, v sredo bodo zavezanci iz prvega svežnja prejeli vračilo dohodnine, medtem ko je v četrtek zadnji dan za plačilo.
Z odposlanim drugim svežnjem informativnih izračunov bo poglavitni del dohodninskega posla končan. Tokratni sveženj bo po številu skromnejši, prejemnikov bo okoli 500.000, pol manj kot marca. V drugem svežnju bodo prejemniki z vzdrževanimi člani, tisti, ki opravljajo dejavnost.
Pobot tudi nedavčnih terjatev
V sredo bodo zavezanci z marčnega svežnja, ki niso vložili ugovora, prejeli na transakcijski račun preveč plačno dohodnino. Toda pred vračilom bo finančna uprava izvedla pobot. Torej, če kaj dolgujete, bodo znesek znižali za omenjeni dolg. S spremembo zakona o davčnem postopku se je možnost pobota razširila na vse javne blagajne in nedavčne terjatve.
"To pomeni, da lahko s preplačano dohodnino pobotamo tudi nedavčne terjatve, denimo tiste kazni za prometne prekrške, ki jih ima zavezanec še neporavnane," je povedala Barbara Škrinjar s Fursa. Tako bodo namesto predvidenih 61 milijonov vrnili tri manj, pobot bo izveden pri 31.000 zavezancih.

Na finančni upravi ugotavljajo, da je novost, ki omogoča poračun med različnimi javnimi blagajnami, bolj učinkovita od prejšnje rešitve. "Pomembno je, da to lahko storimo brez soglasja zavezanca, kar močno poenostavi postopek pobota in pomeni večjo učinkovitost," je povedala Škrinjarjeva.

Lani so tako opravili za 48 milijonov pobotov, letos v samo petih mesecih pa je znesek že 40 milijonov. In tudi v drugem svežnju informativnih izračunov bo finančna uprava pred vračilom dohodnine najprej opravila pobot neporavnanih obveznosti. O tem, da je vračilo nižje zaradi poplačila dolga, je sicer finančna uprava dolžna obvestiti tudi zavezanca.