Odvetnik Janeza Janše v zadevi Patria Franci Matoz meni, da dejanje, kot je bilo opisano v obtožnem predlogu v zadevi Patria, ni kaznivo dejanje. Foto: BoBo
Odvetnik Janeza Janše v zadevi Patria Franci Matoz meni, da dejanje, kot je bilo opisano v obtožnem predlogu v zadevi Patria, ni kaznivo dejanje. Foto: BoBo
Janševa zahteva dodeljena drugemu sodniku
Novi pozivi odbora 2014

Odvetnik Janeza Janše v zadevi Patria Franci Matoz je na novinarski konferenci, ki jo je pripravil v petek ustanovljeni Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin - Odbor 2014, še dodal, da dejanje, kot je bilo opisano v obtožnem predlogu v zadevi Patria, ni kaznivo dejanje.

Matoz je zato prepričan, da bi, če bi prevladala pravo in razum, vrhovno sodišče takoj začelo vsebinsko obravnavati Janševo zahtevo za varstvo zakonitosti in odločilo, da so podani vsi pogoji za zadržanje izvršitve pravnomočne sodbe in s tem prekinitev Janševega prestajanja kazni, ter Janšo oprostilo.

Vrhovno sodišče po Matozovih besedah glede na 423. člen Zakona o kazenskem postopku odloča o odložitvi ali prekinitvi izvršitve kazenske sodbe.

"Če so vsebinski razlogi in očitki zatrjevanih kršitev, predvsem kršitev temeljnih človekovih pravic, verjetni, in če vlagatelj zahteve za varstvo zakonitosti uspe, mora vrhovno sodišče izdati sklep, s katerim odloži izvršitev sodbe," je dejal Matoz.

Po drugi strani pa je odložitev kazni zapora mogoča po 24. členu Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, za katero pa mora obsojenec podati predlog. Gre za primere, kot je npr. bolezen.

Po Matozovih zagotovilih Janša ne bo podal predloga za odložitev kazni zapora po omenjenem členu zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, pač pa bo "krivično kazen prestal, če ne bosta vrhovno ali pozneje ustavno sodišče razsodili pravično in sodbo razveljavili".

Odbor predstavil cilje
Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin - Odbor 2014 je predstavil svoje cilje. Tako pozivajo k sprejetju takojšnje odločitve vrhovnega sodišča o prekinitvi zaporne kazni za Janeza Janšo in prenehanju manipuliranja predsednika vrhovnega sodišča v povezavi s tem.

Prav tako pozivajo k odpravi neustavne, nezakonite in nepravične sodbe v zadevi Patria. "Na to so opozorili ustavni sodniki v ločenih mnenjih in mnogi eminentni domači in tuji pravniki. Prav tako je Ustavno sodišče, ko je zadevo zavrglo, dalo jasno usmeritev, ki jo očitno predsednik Vrhovnega sodišča ignorira. Zato pozivamo vse Vrhovne sodnike in vsakega posebej, da odločijo hitro," so zapisali v sporočilu za javnost.

Odbor 2014 med svojimi cilji navaja še dejansko vzpostavitev vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter uveljavitev demokratične države. "Zapiranje vodje opozicije v zapor tri tedne pred volitvami v državni zbor Slovenijo postavlja ob bok Belorusiji in Severni Koreji, in ne razviti, demokratični Evropi," še opozarjajo v odboru 2014.

Odbor 2014 pa državljane tudi poziva, da naj simbolno na predvečer državnega praznika na Slovenskem zagorijo "kresovi in sveče - luč upanja, svobode in pravice".

Janševa zahteva dodeljena drugemu sodniku
Novi pozivi odbora 2014