DZ vladi glede kadrovanja v SDH-ju in DUTB-ju ne bo naložil priporočil. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
DZ vladi glede kadrovanja v SDH-ju in DUTB-ju ne bo naložil priporočil. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Poslanci NSi-ja so s podporo SDS-a in nepovezanega poslanca Dobovška opozorili na po njihovem mnenju sporno imenovanje nove uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) ter zamenjavo članov upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Zato so zahtevali izredno sejo DZ-ja, na kateri bi ta vladi s tem v povezavi podal niz priporočil.

V primeru SDH-ja jim je najbolj sporen novi predsednik uprave Marko Jazbec zaradi njegove vloge v upravi NLB-ja. Pod vprašaj postavljajo tudi imenovanje nadzornikov SDH-ja, zlasti Barbare Smolnikar, predsednica uprave zavarovalnice NLB Vita. V DUTB-ju pa opozarjajo predvsem na nekdanjega prvega nadzornika NLB-ja Marka Simonetija, ki je zdaj predsednik upravnega odbora.

Za koalicijo pojasnila ustrezna
Branko Zorman
(SMC) je v imenu koalicijskih članov odbora dejal, da so odgovorni za zamenjave ustrezno pojasnili vzroke in argumente za zamenjave, zato po njihovem mnenju priporočila niso potrebna.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je ob tem zavrnil kakršne koli interesne vplive na finančno ministrstvo, kar je vladi očital poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec (NSi). Vrtovec in Anže Logar (SDS) sta tudi opozarjala, da so tisti, ki so krivi za bančno luknjo, zdaj nagrajeni z upravljanjem približno 14 milijard evrov državnega premoženja.

Zavrnjena priporočila so se med drugim nanašala tudi na preverbo morebitnih kršitev zakona o integriteti preprečevanju korupcije. V zvezi s tem je predsednik KPK-ja Boris Štefanec pojasnil, da že nekaj časa opravljajo nadzor nad delovanjem SDH-ja ter DUTB-ja. V skladu s tem bodo izvedli nadzor tudi nad kadrovskimi postopki, je zagotovil.