Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 17 glasov Ocenite to novico!
Barcelona
Odbora državnega zbora sta ob spoštovanju mednarodnega prava podprla katalonsko pravico do samoodločbe. Foto: Reuters
false
Poslanci so se strinjali, da je nesorazmerna uporaba sile španske policije nedopustna, a niso želeli obsoditi španskih oblasti. Foto: Reuters
VIDEO
Politična enotnost sloven...

Dodaj v

Odbora DZ-ja podpirata katalonsko pravico do samoodločbe

Poslanci za miroljubno reševanje razmer v Kataloniji
13. oktober 2017 ob 13:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Odbora državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) in za evropske zadeve (OEU) sta se na skupni seji zavzela za miroljuben način reševanja položaja v Kataloniji. Soglasno so na predlog koalicije podprli pravico do samoodločbe ob spoštovanju mednarodnega prava.

Člani obeh odborov so sicer zavrnili vse štiri sklepe, ki jih je predlagala poslanska skupina Levice, ki je zahtevala sklic današnje seje o nasilju španskih oblasti v Kataloniji v zvezi z referendumom o neodvisnosti, ki je potekal 1. oktobra.

Levica je predlagala, da bi odbora obsodila nasilje španskih oblasti v Kataloniji. Vladi so predlagali, naj to jasno stori tudi ona. Člani obeh odborov so tudi zavrnili sklep, da bi vladi predlagali, da se na ravni EU zavzame za obsodbo in sankcije proti španski vladi. Niso podprli niti predloga, da bi poklicali na konzultacije veleposlanico v Španiji, če bi se Madrid odločil za aktivacijo 155. člena španske ustave.

Poslanka Levice Violeta Tomič je podrobno opisala pritisk oblasti v Madridu na katalonsko vlado že pred referendumom in med njim. Presodila je, da v prihodnjih dneh lahko pričakujemo nov pritisk ter sprožitev 155. člena španske ustave.

"Nasilje je zavržno. Na ta način se ne sme zatirati pravic, da bi zadostili unitarnosti neke države," pa je dodal vodja Levice Luka Mesec.

V Levici kritični do vlade
Tomičeva in Mesec sta bila v razpravi tudi kritična do slovenske vlade, češ da je hlapčevska do EU-ja, ki molči o nasilju v Kataloniji. Očitala sta ji tudi, da se še ni odzvala na dogajanje. "Molk slovenske vlade in EU-ja razumemo kot tiho podporo represiji," je poudarila Tomičeva. Mesec pa je dejal, da pogreša tudi jasno izrekanje o vprašanju, ko se kriza nadaljuje.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič se s temi očitki ni strinjal in je dejal, da je Slovenija ena redkih držav v EU-ju, ki se je odzvala. Zunanje ministrstvo po njegovih besedah meni, da je uporaba sile nepotrebna in neupravičena ter da je rešitev treba iskati z dialogom v ustavnem okviru. Pri zagotavljanju javnega in pravnega reda je treba spoštovati temeljne človekove pravice.

"Obžalovanje španskega vodstva glede policijskega nasilja vidimo kot dobrodošlo gesto sprave in umiritve napetosti," je nadaljeval Mirošič ter izrazil upanje, da se položaj ne bo stopnjeval v nadaljnje nasilje. Ministrstvo po besedah Mirošiča poziva k reševanju katalonskega vprašanja na miren način in v okviru ustave.

Odložitev razglasitve neodvisnosti
Več sodelujočih v razpravi, med njimi Julijana Bizjak Mlakar iz DeSUS-a, je menilo, da je predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont z odložitvijo razglasitve neodvisnosti naredil modro potezo.

Poslanec SD-ja Matjaž Nemec pa je opozoril, da je Katalonija izrednega pomena za Španijo, še večjega pa za EU, ker kliče po tem, da spremenimo način dialoga v EU. Katalonija je po njegovem mnenju lahko "prva izmed mnogih", zato mora Slovenija pri tem vprašanju ubrati pot razumevanja in dialoga.

Aleksander Kavčič iz SMC-ja pa je spomnil na osamosvajanje Slovenije in menil, da je podoben pogum kot takrat pri nas zdaj čutiti v Kataloniji. Dejstvo, da je španska policija onemogočala dostop do volišč, je zanj pomemben signal, zato je menil, da bi morala Slovenija odločneje stopiti v bran temu, da ljudje lahko svobodno izražajo svojo voljo.

OZP bo sicer o Kataloniji razpravljal tudi v ponedeljek, ko se bo na seji osredotočil na stališče Slovenije do aktualnih razmer v tej avtonomni španski pokrajini.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
indoormouse
# 13.10.2017 ob 18:04
Pa če nimajo toliko poguma in nravi, da bi javno obsodili nasilje nad nedolžnimi ljudmi, kaj naj rečem?
Vsaj nekateri v parlamentu razumejo, da je pretepanje ljudi, ki želijo mirno izraziti svoja politična prepričanja, nesprejemljivo.

Ostali pa si brez eksplicitnega dovoljenja EU ne bi upali obsoditi niti nasilja tuje države nad Slovenci, če bi do tega prišlo, se mi zdi.

Torej, kdo je zdaj glavni v uniji? Merkel, Macron? Juncker? Razni neimenovani? Za njih veljajo zakoni in pravila? Ja? Ne?
In mi, smo samo provinca brez lastnih idej in volje?

Evropa se fašizma najbrž ne bo rešila nikoli. Vedno bo kak narod prepričan, da je nad drugimi in si bo ostale podjarmljal preko svoje gospodarske/politične/vojaške moči.
No, kot drugod po svetu. Žalostno je, da je prazaprav v Evropi še dobro glede na svetovne razmere, saj je marsikje še bistveno slabše. Sanje o demokratični Evropi so (še vedno) samo sanje.
Grešnica
# 13.10.2017 ob 14:56
Bodo levi podprli nadaljnje opredelitve - kaj je NAROD in pravno zaščito narodov v EU ali bodo tiho dopuščali npr. izginjanje suverenosti makedonskega naroda v lastni državi?
felipesko
# 14.10.2017 ob 03:48
Simpatije gor ali dol,državo delajo na silo in tudi argumenti,ki jih imajo niso vredni vojne in človeških življenj.....
Vse skupaj je že malo smešno.....Vse države težijo k skupni "državi" Evropi oz želijo družbo brez meja in ovir,medtem,ko se na domačem dvorišču grupirajo in zapirajo v manše skupine....
Očitno vsi mislimo,da so mimo časi,ko so se države združevale,da bi bile močnejše ali pa se pod okriljem Nata vsi počutimo varni in razmišljamo še samo o ekonomskih učinkih.......
gesan
# 13.10.2017 ob 18:42
Temu rečejo na balkanu:
Ni šiš ni miš!
tupamaross
# 13.10.2017 ob 16:24
Grešnica,
za Makedonijo se ve. Albanci so naši prijatelji.
Bombek
# 14.10.2017 ob 07:12
Prvo treba dobro prebrati in poznati Špansko ustavo in nato podpreti modro na pravilen način..saj njihova ustav tega ne dovoljuje do samo odločbe določenih pokrajin. Kar je velika razlika med Slovenijo, ki je to imela navedeno not in vsaka republika, ter Španijo sedaj.
veza
# 14.10.2017 ob 05:29
"Obžalovanje španskega vodstva glede policijskega nasilja vidimo kot dobrodošlo gesto sprave in umiritve napetosti," je nadaljeval Mirošič

jaz sem tudi obžaloval, ker sem vozil prehitro, sem pa vseeno moral plačati kazen, pa kaj se dogaja, nihče ni bil procesiran zaradi nasilja nad babicami, noro!
nonparel
# 13.10.2017 ob 19:24
Sem zelo razočaran nad hlapčevsko držo poslancev, članov teh dveh odborov. Razen poslancev levice seveda, so ostali vsi brez hrbtenice. V bistvu me je sram, da slovenski narod zastopajo takšne mevže.
gesan
# 13.10.2017 ob 18:41
enix
# 13.10.2017 ob 15:24
mislim, da to Eslovensko podpiranje Cataloniji v tej fasi ni potrebno,
........................................
..........
Ti ne misliš!
TI si plačan ,da nakladaš v dobro fashizmu!
Skippy
# 15.10.2017 ob 22:42
Saj ne moreš verjeti...
Slovenci še jim kar poskušajo VSILITI samostojnost, čeprav je sami nočejo.

A siljenje je po novem demokracija?
Sandalovina
# 13.10.2017 ob 22:33
Levica ima prav. Vlada bi, kot vedno, rada sedela na dveh stolih, poslanci koalicije tudi.
ZVONKO
# 16.10.2017 ob 09:55
Običajna evropska shizofrenija, ki pa je tukaj butnila na dan: drugje je pač pod mizo.
Figeto
# 13.10.2017 ob 21:58
In kdo jih je kaj vprašal?
Valuk_
# 13.10.2017 ob 18:59
Saj DZ ma pogum se postaviti v bran zatiranim, vlada za kaj takega nima j**c.
el CARTEL
# 14.10.2017 ob 13:28
sicer pa, ne zavidam vladajočim:

1. morajo ubogati gospodarje v bruslju (že tu odpade priznanje katalonije)
2. nočejo se zameriti španiji
3. morajo se pa povrh pretvarjati - zaradi slovenskega ljudstva - da dejansko podpirajo samostojnost katalonije (ker je podobna z našo iz '91). ampak to samo deklarativno, kot predstavo za slovensko javnost.
el CARTEL
# 14.10.2017 ob 13:25
Odbora DZ-ja podpirata katalonsko pravico do samoodločbe

neverjetno,
ali bodo sloveniji prvič v zgodovini zrasla ja*ca in bo naredila nekaj v nasprotju z interesom gospodarjev...

malo verjetno
tupamaross
# 13.10.2017 ob 16:23
Če ne bi bilo nevarno, bi bilo smešno. Jaz lahko preko
komentarjev podpiram kogar hočem,kar pa Odbora DZ
ne bi smela početi.
tuintam
# 14.10.2017 ob 11:52
Nasilje je zavržno. Na ta način se ne sme zatirati pravic, da bi zadostili unitarnosti neke države," pa je dodal vodja Levice Luka Mesec.

Kljub temu bi bil pa po njihovi izvorni doktrini vzajemi kapital morda res družbeni in ne državni (Država je upraviteljica), a bi ONI določili kdo bi si to spet lastil in kdo bi s tem LASTNIŠKO upravljal. Ko si v bistvu upraitelj kapitala, s katerim upravlja, lastiti niti ne bi smel. In ko bi moral ostajati zavezan nekemu lastniku. Le da tega mi z ustavo ločeno od Države, države kot celote, ki pa tokrat ne bi upravljala, še vedno ne priznamo. Ne pa da upravlja, kot naj bi po doktrini te 'levice' spet upravljal. Ko upraviteljka in lastnika s tem izenači in lastnika izniči, s čimer pa zavezanost nekomu... Kakor da to potem pa ne bi bilo ni nasilje.

Upravitelj si ne sme prilaćšatti ali kar lastiti kapitala, s katerim upravlja. V tem je pa tudi štos Katalonske želje po osamosvojitvi itd. V tem, da Katalonije Španija niti ne uošteva, in da troši vse po svoje... In v tem dela napako pa tudi Unija.

Vsak ima pravico do samostojnosti - tako do združevanja kot do odcepitve. Seveda pa mora upoštevati odstale, da so nea nekaj že računali in tvegali, oz. je treba upoštevati kolateralne dejavnike.Tato bi morala EU po eni strani podpirati samstojnost Katalonije, po drugi pa seveda tudi, da bi ta čim prej prevzela sorazmerni del odgovornosti Španije v EU. Torej celo njeno čim prejšnje priznanje in pa integracijo! Ne pa obratno, ko EU ne bi imela dela, Kataonija bi se pa držala dogovorov EU in Španije tako, da bi ne imela pravice do suverenosti; do porabe sredstev tajko, kot oni mislijo, da bi bilo prav.

Integracija v EU bi morala biti torej predvidena že ob ev. odcepitvi od Španije. Dve nasprotni si zadevi! Eno je bolj stvar odnosov med Španijo in Katalonijo, drugo pa stvar odnosov v EU.

Ker: bančna unija naprimer - ali ni mogoče tudi ta vsaj malo v funkciji blokirati samovoljo držav?

Te zadeve je treba uskladiti v kakšni evropski ustavi in v povečani politični vlogi EU. Ne pa v takile kakofoniji. Ko naj ekonomsak unija površno igra vlogom politične, ko se ekonomsko.politične rešite priočakuje od malih in kom veliki od sebe ne dajejo ničesar.

In ja, spet bom to povedal, kar je podobno tezam naše ZL, ki pa po mojm nitzi ni levica. Tako kot tisti socialistični družbeni kapital res sploh i bil drzužbeni in si ga nasledstveno iz socializma še vedno upravitelj kar prilašča, da si ga ne bi pač kdo drug. V bistvu si ga ne bi smel pa noben upravitelj in celoto se ločeno prizna, podobno kakpor v ZRN. Končno enkrat naj se že EU zgleduje po kakšni Nemčiji ali pa Avsztriji, kjer je pa vzajemni kapital ekspicitni ločen od Države in ostalih upraviteljev in je last davkoplačevalske celote, da so upravirelji komu kaj dolžni.

In neha naj se poslušati tiste, ki propagirajo le sebe. Tudi Merklova ne propagira nemškega sistema, pač pa nek svoj model, oblast Države, upravitelja, ZL-ca (v resnici ZD-ca) pa podobno ...

Vseeno pa v redu, da podpira Katalonce. Po mojem imajo celo več pravice do samostojnosti, kot mi. Prej se je zdelo, kakor da bi naši govorili: Mi ja, a Katalonci ne. V bistvu pa ne vejo za rešitve.
mirror
# 13.10.2017 ob 23:16
To naj Španci in Katalonci uredijo med seboj. Ostale evropske države se ne bodo vpletale v njune odnose. Mnenje naših OZP in OEU je brezpredmetno, ker nič ne pomenita v evropskem merilu.. Raje se lotite pranja denarja v naših bankah, ki je bolj pomembno za nas kot pa odnosi v Španiji.
Joze Koder
# 13.10.2017 ob 20:31
Nasilje nad državljani, ki po demokrationčni poti želijo izraziti svojo voljo je nesprejemljivo, kjerkoli.
In ta Levica je naredila prav, ko so obsodili nasilje v Kataloniji. No kaj pa nasilje in nedemokratičnost v Venezueli, so ga obsodili? Dvoličnost morda?
Njihov poslanec je celo pisal kaj bi bilo potrebno narditi. Tega raje ne bom ponovim, me lahko kdo na neko okno prijavi in bom v težavah.
enix
# 13.10.2017 ob 15:24
mislim, da to Eslovensko podpiranje Cataloniji v tej fasi ni potrebno,
Kazalo