Notranje ministrstvo naj bi po besedah ministrice naredilo vse za zagotavljanje varnosti v Sloveniji. Foto: EPA
Notranje ministrstvo naj bi po besedah ministrice naredilo vse za zagotavljanje varnosti v Sloveniji. Foto: EPA
false
Györkös Žnidarjeva pravi, da bo Slovenija zahtevala, da se pri sprejemu upoštevajo njene integracijske sposobnosti. Foto: BoBo
Parlamentarna odbora o beguncih

"Notranje ministrstvo je odgovorno za zagotavljanje varnosti in bo storilo vse, da bo tudi v prihodnje tako," je na izredni skupni seji parlamentarnih odborov za notranje zadeve in obrambo zagotovila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Odbora sta na zahtevo SDS-a razpravljala o posledicah in vplivu sprejema beguncev na varnost v Sloveniji. Evropska komisija je namreč podala predlog glede preselitve beguncev iz tretjih držav in prerazporeditve tistih prosilcev za mednarodno zaščito, ki so že na ozemlju Evropske unije. Slovenija naj bi po tem predlogu prejela 702 begunca.

Notranja ministrica je povedala, da bodo izhodišča Slovenije pri pogajanjih na ravni EU-ja upoštevati načelo solidarnosti in vpliva prihoda beguncev na Slovenijo. Slovenija bo odločno uveljavljala, da se morajo upoštevati posebnosti Slovenije in njene integracijske sposobnosti, saj je to ključno za uspeh integracije. Zahtevala pa bo tudi vpliv in nadzor nad begunci, ki bodo prihajali v Slovenijo, ker bodo le tako lahko pomagali tistim, ki pomoč zares potrebujejo, hkrati pa preprečili mogoče zlorabe. Ključna bosta tudi izbor in varnostno preverjanje oseb, ki bodo preseljene na območje Slovenije, je še dejala notranja ministrica.

Ključni kanali so nas zaobšli
Ob tem je ministrica opozorila, da Slovenija v zadnjem času večjega števila prebežnikov ne zaznava, ker so nas ključni kanali zaobšli, kar pa se lahko v prihodnosti spremeni. Temu je pritrdil tudi generalni direktor policije Marjan Fank. Poudaril pa je, da če bo na ravni EU-ja potrjena kontingenčna politika za sprejem beguncev, bi Slovenija lahko begunce dobila iz dveh kanalov, in sicer tako iz Evrope kot klasičnih migrantskih poti.

Fank je še opozoril, da je področje nezakonitih migracij v zadnjega pol leta postalo prioriteta ne samo slovenske policije, ampak vseh varnostnih institucij v regiji in EU-ju.

Predlog SDS-a zavrnjen
Odbora za obrambo in notranje zadeve sta soglasno sprejela sklepa poslancev vladne koalicije. Prvi se glasi, da sta se odbora seznanila s problematiko migracij v Sloveniji in regiji ter elementi za oblikovanje stališč vlade do sprejema beguncev iz tretjih držav in premestitvi tistih, ki so že na območju EU-ja, ter morebitnimi vplivi na spremembo varnostnih razmer v Sloveniji. V drugem sklepu odbora od zunanjega ministrstva pričakujeta, da bo skupaj z drugimi pristojnimi akterji nacionalnovarnostnega sistema seznanjal odbora z novimi ugotovitvami, pomembnimi za zagotavljanje varnosti Slovenije.

Na podporo pa ni naletel sklep SDS-a, ki je predvideval, da bi odbora predlagala vladi, da naredi analizo posledic in vpliva sprejema beguncev na slovensko nacionalno varnost in v 30 dneh o izsledkih in ugotovitvah poroča odboroma.

Parlamentarna odbora o beguncih