V Svizu v tem trenutku obstaja določena razdeljenost, je razkril Štrukelj. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
V Svizu v tem trenutku obstaja določena razdeljenost, je razkril Štrukelj. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Samo tako imajo varčevalni ukrepi smisel: če imajo svoj konec.

Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza
Sviz zavrnil vladni varčevalni predlog
Sviz ne izključuje stavke

Kot je po seji pojasnil glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj, tokratna odločitev ni bila soglasna. To po njegovem mnenju govori o "določeni razdeljenosti sindikata in o resnosti tega trenutka".
Da so bile odločitve težke, razprava pa burna, je potrdila tudi predsednica Sviza Jelka Velički. Člani so namreč po njenih besedah poročali o velikem razburjenju glede predlaganih vladnih varčevalnih ukrepov, podali pa so tudi veliko predlogov za izboljšanje delovanja pravne države. Med drugim so izpostavili problem delovanja javnih podjetij in opozorili na izplačilo regresa zaposlenih, kar kaže na "še eno neenakost obravnave do zaposlenih v javnem sektorju", je opozorila.
Znižanje plač pri vseh treh vejah oblasti
Štrukelj je po seji izrazil pričakovanje, da bo vlada na njihova predpogoja odgovorila "takoj in z jasno besedo". Po presoji glavnega stavkovnega odbora so namreč izvršilna, zakonodajna in pravosodna veja oblasti najbolj odgovorne za položaj, v katerem se je znašla država, zato naj bodo pripravljene vsaj na simbolni ravni prispevati nekaj več, kot zahtevajo od javnih uslužbencev. Ljudje namreč po Štrukljevih besedah vidijo, da se nečemu odrekajo, ne vidijo pa, ali ima to sploh še kakšen smisel, medtem ko na drugi strani za položaj nihče ne prevzema odgovornosti.

Vnaprej časovno omejeni ukrepi
O kakršnem koli znižanju plač za javne uslužbence so se v Svizu pripravljeni pogajati le za časovno omejeno obdobje. Tako zahtevajo, da se v dogovor z vladno stranjo zapišejo datumi, kdaj se bodo stvari vrnile v prvotno stanje. "Samo tako imajo varčevalni ukrepi smisel: če imajo svoj konec," je poudaril Štrukelj.

Umik vnosa fiskalnega pravila v ustavo
Ob tem v sindikatu še pozivajo poslance, naj iz obravnave umaknejo vnos fiskalnega pravila v ustavo, saj bo le to omogočilo resna pogajanja sindikatov javnega sektorja z vlado.

Hkrati je Štrukelj napovedal, da bodo o vsem, kar se bodo dogovorili za pogajalsko mizo, člani sindikata posamezno glasovali, ali je to sprejemljivo ali ne. Če bo večina glasovala proti, potem Sviz ne bo podpisal ničesar, zavrača predloge ter se odloča za konflikt in na nek način nadaljevanje stavkovnega gibanja, je dejal.

Javni sektor uradno še v stavkovnem razmerju
Sviz, tako kot številni drugi sindikati javnega sektorja, je uradno še vedno v stavkovnem razmerju z vlado, je že pred dnevi spomnil Štrukelj, zato mora država z njimi najprej skleniti stavkovni sporazum. Mogoča je tudi ponovitev stavke, če ne bodo našli ustrezne rešitve.

Člani sindikata po besedah Štruklja vedo, da bo "nekaj treba dati", a hkrati tudi ne verjamejo več, da so oblasti v Sloveniji sposobne "nekega racionalnega dogovora, ki bi bil pravičen in bi posegel tudi v tiste dele, o katerih nihče ne govori." Ob tem se je vprašal, kaj je z davkom na dobiček podjetij, ki je bil lani znižan, s sivo ekonomijo in davčnim dolgom. "Zdi se, da se tisti, ki so ljudi pokradli, še vedno sprehajajo mirno po tej deželi in se jim nič ne zgodi," je še dejal Štrukelj.

Samo tako imajo varčevalni ukrepi smisel: če imajo svoj konec.

Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza
Sviz zavrnil vladni varčevalni predlog
Sviz ne izključuje stavke