Magajna (na levi) in Kovačič (na desni) opozarjata, da je Pahor ravnal neustavno. Foto: BoBo
Magajna (na levi) in Kovačič (na desni) opozarjata, da je Pahor ravnal neustavno. Foto: BoBo
Bo ustavno sodišče ustavilo predčasne volitve?
Ocena ustavnosti datuma predčasnih volitev

Predsednik KSS-ja Andrej Magajna in Vili Kovačič iz omenjenega društva namreč menite, da je predsednik republike Borut Pahor napačno določil rok razpustitve parlamenta in volitev. Kot je poudaril Magajna, bi moral Pahor predčasne volitve razpisati takoj, ko se je sam odrekel pravici predlaganja mandatarja, in ne bi smel poslancem dati 14-dnevnega roka za njihove predloge. Te predloge namreč ustava dopušča, le če bi bil predlog predsednika republike v DZ-ju zavrnjen. Do glasovanja o Pahorjevem predlogu pa sploh ni prišlo, je pojasnil Magajna.

Po njegovem mnenju bi bil zato neustaven tudi predlog nepovezanega poslanca Ivana Vogrina, če bi dobil deset poslancev. Po drugi različici pa bi moral Pahor počakati 30 dni, v katerih bi kandidata za mandatarja lahko predlagal sam, je dejal. Da se je tej pravici odrekel, po Magajnovih besedah sicer ni nujno protiustavno, je pa "sporno". V tem primeru bi se omenjeni rok iztekel šele 4. junija, je povedal. Rok za razpustitev parlamenta in rok predčasnih volitev sta zato "v vsakem primeru napačna". opozarja Magajna.

Pahor je "osnovno tekmo skrajšal za polovico časa, nato pa je prišlo do dveh podaljškov", pa je potek dogodkov ponazoril Kovačič iz društva Davkoplačevalci se ne damo. Takšno ravnanje je nesprejemljivo, je poudaril.

Nova pobuda v četrtek
V stranki Solidarnost napovedujejo, da bodo v četrtek svojo ustavno presojo vložili v koordinaciji s tednikom Mladina in pravniki, da bo lažje dosegla širšo javnost.

Vložena pa bo v obliki državljanske pobude, s podpisi uglednih državljank in državljanov Slovenije, med njimi pa bodo tudi predstavniki novih vstajniških strank.

Bo ustavno sodišče ustavilo predčasne volitve?
Ocena ustavnosti datuma predčasnih volitev