V finskem sodnem spisu so številni dokumenti, povezani s Slovenijo, ki jih v slovenskem spisu ni. Slovenski tožilci so izbrali poljubno dokumentacijo in jo dali v slovenski sodni spis, je na tiskovni konferenci, posvečeni
V finskem sodnem spisu so številni dokumenti, povezani s Slovenijo, ki jih v slovenskem spisu ni. Slovenski tožilci so izbrali poljubno dokumentacijo in jo dali v slovenski sodni spis, je na tiskovni konferenci, posvečeni "šokantnemu razkritju", povezanemu s sodbo v procesu Patria, opozoril Janša. Foto: BoBo
Franci Matoz, Janez Janša, Jože Hribernik
Janša je poudaril, da morajo pristojni organi vložiti v spis vse listine, tako tiste, ki bremenijo, in tiste, ki razbremenijo obtožene. Foto: BoBo
Andrej Ferlinc
Ferlinc očitke na svoj račun zavrača. Foto: BoBo
Janša meni, da je proces montiran

"Opozorjeni smo bili na banalno dejstvo, ki je pripeljalo do šokantnega odkritja. Sodni spis je na Finskem težji za 7.000 listov," je na tiskovni konferenci, kjer so predstavili odkritja novih kršitev zakonitosti in ustavnosti v zadevi Patria, povedal obsojeni v zadevi Patria, predsednik SDS-a Janez Janša.

Janez Janša bo tudi gost nocojšnjih Odmevov, ki jih bo vodila Rosvita Pesek. Vabljeni k ogledu.

V finskem sodnem spisu so številni dokumenti, povezani s Slovenijo, ki jih v slovenskem spisu ni. Slovenski tožilci so izbrali poljubno dokumentacijo in jo dali v slovenski sodni spis, je opozoril Janša in dodal, da morajo pristojni organi vložiti v spis vse listine, tako tiste, ki bremenijo, in tiste, ki razbremenijo obtožene. "Državnim organom ni dovoljeno poljubno izbirati tisto, kar se jim zdi dobro. To je zanikanje pravice do 'enakih' orožij," je poudaril Janša.

Janša meni, da je bila indičnost namerno krojena
Navedel je tudi nekaj dopisov, med drugim takega, ki naj bi dokazal, da vloga obtoženega Krkoviča ni bila takšna, kot je bilo navedeno v obtožnem predlogu.

Prav tako je omenil tudi dopis, ki ga je slikar Jure Cekuta, prvostopenjsko obsojen v zadevi Patria II, novembra 2005 poslal posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu. Tudi tega dopisa v slovenskem spisu ni, je dodal. Cekuta je v tem sporočilu pisal o podrobnostih razpisa za nakup osemkolesnih oklepnikov.

Ta dopis po mnenju Janše dokazuje, da je proces izbora trajal še pol leta po tem, ko naj bi on dobil neugotovljeno nagrado. "Tisti, ki je to evidenco čistil oziroma pisma ni dal v slovenski sodni spis, je natančno vedel, kaj to pomeni, tudi za tako imenovano indičnost," je dodal Janša.
Dokazov ni, meni Matoz
Janšev zagovornik Franci Matoz je poudaril, da je bila pravica do poštenega sojenja kršena. To naj bi dokazovalo tudi preverjanje dokazov na Finskem.

Ob tem je povedal, da dokazov proti Janši ni in jih ni bilo, vendar med tistimi dokazi, ki jih je podalo tožilstvo, manjka denimo ugotovitev, da Rotis ni bil izbran 1. 9. 2005, temveč je postopek izbire potekal še pol leta. Tožilstvo bi moralo ta dokaz priložiti sodnemu spisu. Z Janšo bova z novimi ugotovitvami dopolnila zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču, je dejal Matoz.

Odvetnik obsojenega Toneta Krkoviča Jože Hribernik pa je opozoril, da je med to dodatno dokumentacijo, ki so jo odkrili na Finskem, dopis, da Tone Krkovič ni bil predstavnik MORS-a in da nima nobenih pooblastil ter je zgolj prijatelj Ivana Črnkoviča, lastnika Rotisa. "Če bi bil znan ta dopis, bi sodba padla. Ugotavljam, da je šlo za nepošten proces," je povedal Hribernik.

Janša se bo odpravil na Dob
Janša je sicer dejal, da se na Dobu leta 1988 ni zglasil prostovoljno, a bo tokrat poziv spoštoval, saj spoštuje pravno državo, sodbe pa ne.

"Situacija je drugačna, ker smo tedaj imeli državo, ki je Slovenci nismo imeli za svojo in je nisem spoštoval. Zdaj imamo državo, takšno, kot pač je. Državo spoštujem, za razliko od tistih, ki so to sodbo izrekli v imenu ljudstva," je povedal Janša in dodal, da se bo zato na poziv za prestajanje kazni odzval.

Janša se mora na Dobu zglasiti v petek, 20. junija.

Ferlinc zanika dokazno selektivnost
Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc pa je za Radio Slovenija zanikal kakršno koli prirejanje ali selekcijo dokazov v zadevi Patria. Po njegovih besedah je del poštenega sojenja prav to, da so v spisu tako obremenilni kot razbremenilni dokazi.

"Na glavni obravnavi, ki sem jo spremljal, in tudi v postopku na drugi stopnji je bil govor o vsaki najmanjši listini, ki je v spisovnem gradivu," je za radio poudaril Ferlinc. Dodal je, da je slovensko tožilstvo posredovalo finskemu tožilcu še nekaj dodatnih dokumentov, ki jih je ta uporabil v pritožbenem postopku na Finskem.

Tudi nekdanja tožilka Branka Zobec Hrastar, ki je spisala obtožni predlog v zadevi Patria, je zatrdila, da je vse, kar je dobila s Finske v tej zadevi, tudi vložila v spis in ni nič zadržala ali montirala, ker ji to preprosto ni potrebno. Zanjo so namreč pomembni dokazi in nič drugega, pravi. Zato ima čisto in mirno vest, je dodala.

Janša meni, da je proces montiran