Slovenija

Poudarki

  • Turnšek: Gospodarjenje bo drugačno
  • Kramberger o dolgovih ni želel govoriti
  • Zastavili so tudi nadškofijske objekte
Franc Kramberger
Kramberger bo oktobra dopolnil 75 let, ob tej starosti pa mora škof po zakoniku cerkvenega prava papežu podati odpoved službi, kar lahko papež sprejme ali pa službovanje podaljša. Kramberger je odstop sicer ponudil 10 mesecev pred dopolnjeno določeno starostjo - odstopno izjavo je namreč v Vatikan poslal 5. januarja. Foto: SŠK
Marjan Turnšek
Turnšek je tri leta vodil škofijo v Murski Soboti, zdaj pa že leto dni spet službuje v mariborski nadškofiji. Foto: SŠK
       Mislim, da si s svojim 30-letnim delovanjem niti približno ni zaslužil takega konca.       
 Teolog Ivan Štuhec v Družini o nadškofu Krambergerju
Mariborska stolnica
Mariborska nadškofija doživlja spremembe. Foto: /www.stolnicamaribor.si
       V začetku leta 2009 je bil imenovan za koadjutorja naše nadškofije msgr. dr. Anton Stres; ob koncu istega leta pa dr. Marjan Turnšek, ker je bil dr. Stres imenovan za ljubljanskega nadškofa metropolita; oba sta bila imenovana z izrecno pravico ali popolno kompetenco glede gospodarskih, finančnih, sploh materialnih vprašanj. Tako sem bil do neke mere razbremenjen.       
 Franc Kramberger
       Ker sem bil v zadnjem letu v Nadškofiji Maribor poleg druge pomoči odgovoren za področje opravljanja z zemeljskimi dobrinami, kot je papež zapisal v listini imenovanja, želim kot prvi korak v svoji novi službi izreči iskreno opravičilo vsem malim delničarjem in vsem drugim, ki se ob trenutnem dogajanju čutite oškodovani in prizadeti.       
 Novi nadškof Marjan Turnšek
VIDEO
Kdo je Marjan Turnšek?
VIDEO
Nadškofija d. o. o.

Dodaj v

Odstopil nadškof Kramberger. Pravi, da ne zaradi finančnih težav.

Vodenje nadškofije bo prevzel dozdajšnji nadškofov pomočnik Turnšek
3. februar 2011 ob 12:02,
zadnji poseg: 3. februar 2011 ob 13:10
Ljubljana/Maribor - MMC RTV SLO

Po razkritju velikih finančnih dolgov mariborske nadškofije in njenih družb je danes odstopil dolgoletni mariborski nadškof Franc Kramberger, ki odhaja v pokoj. Nasledil ga je Marjan Turnšek.

Kramberger je bil na čelu mariborske škofije in zdaj nadškofije že več kot 30 let. To leto bo dopolnil 75 let in po zakoniku cerkvenega prava morajo škofi, ki dopolnijo to starost, papežu ponuditi svoj odstop. Papež ga lahko sprejme ali pa službovanje podaljša.

Kramberger se je za odstop odločil pol leta pred dopolnjeno starostjo, a zanika, da bi ga v odstop nagovorili zaradi finančnih težav nadškofije. Papež Benedikt XVI. je na njegovo mesto že imenoval mariborskega nadškofa pomočnika Turnška.

"Prav vse prosim, da mi oprostijo napake, ki jih tudi ni manjkalo; jih priznavam in obžalujem v prepričanju, da jih bodo posamezne ustanove, naj so pastoralne, administrativne, pedagoške ali gospodarske, finančne narave popravile in odpravile," je ob oznanitvi odstopa dejal Kramberger.

Zastavili so tudi nadškofijske objekte
V zadnjem času se je namreč Kramberger moral spoprijemati s številnimi kritikami in neprijetnimi vprašanji, saj se je razkrilo, da je Nadškofija Maribor močno zadolžena.

Italijanski časopis L' Espresso je namreč objavil informacije iz zaupnega poročila apostolskega vizitatorja Gianluce Piredde, ki razkriva, da dolg nadškofije in z njo povezanih gospodarskih družb znaša kar 800 milijonov evrov. V Mariboru so to zanikali in zatrdili, da je neposredni dolg Nadškofije Maribor do bank konec leta 2010 znašal 17,4 milijona evrov.

O finančnih poslih mariborske nadškofije je bilo govora tudi v oddaji Pogledi Slovenije. Spremljate jih lahko na prvem programu TV Slovenija in prek MMC-jevega predvajalnika.

Toda vse ostrejše kritike na nadškofijo letijo že zaradi samega ustanavljanja gospodarskih družb in finančnih stebrov, saj so kot jamstvo za posojila zastavljali tudi nepremičnine v lasti nadškofije. In zdaj že nekdanji glavni finančnik Mirko Kraševec je po poročanju Dnevnika vatikanskim revizorjem zatrdil, da se je s projekti vedno ustno strinjal tudi nadškof Kramberger.

Turnšek: Gospodarjenje bo drugačno
Kramberger o dolgovih na tiskovni konferenci ni želel govoriti, medtem ko je novi nadškof Turnšek zatrdil, da bo gospodarjenje nadškofije drugačno kot do zdaj, saj se to ni izkazalo za najboljše, je za Radio Slovenija poročala Lidija Cokan.

Turnšek tudi poudarja, da čeprav nadškofija v holdingih Zvon ena in Zvon dva ni neposredno opravljala s svojim denarjem oziroma z denarjem vlagateljev, se čuti moralno soodgovorno za propad. "Prevzemam to odgovornost in želim s pomočjo sodelavcev narediti vse, da se najde najugodnejša rešitev. Prav zato se že ves čas kriznega dogajanja z vsemi svojimi močmi trudimo za kar najboljši izhod."

Na pomoč so poklicali tuje strokovnjake, načrt sanacije finančnih težav nadškofije pa je po besedah novega nadškofa že pripravljen, vendar morajo zanj najprej dobiti dovoljenje Vatikana. Poslovanje med Mariborom in Vatikanom v preteklosti ni vedno potekalo po pravilih, priznava, a sankcioniranje odgovornih ni predvideno. To lahko sicer stori sam Vatikan.

Štuhec: Stvar je treba razčistiti
Da morajo odgovorni to cerkveno-gospodarsko zgodbo razčistiti do konca, se strinja moralni teolog Ivan Štuhec. "Dokler ne bo razčiščena, tako dolgo bo verodostojnost Cerkve kot ustanove in verodostojnost njenih voditeljev vprašljiva," je dejal za Družino. Po njegovem so namreč zabredli v položaj, ko Cerkev na Slovenskem doživlja najnižjo stopnjo zaupanja v zadnjih stoletjih.

Izpostavil je tudi pogoste kadrovske menjave na mariborski nadškofiji, saj so se na mestu pomočnika nadškofa, ki bi Krambergerju pomagal sprejemati odločitve tudi na gospodarskih področjih, v kratkem času zamenjali trije ljudje. "Komaj je eden od njih prišel v sistem, ko bi lahko začel uvajati nujne spremembe, že je bil zamenjan, gospodarski sistemi pa so zato nemoteno delovali naprej - ves čas na enak, očitno sporen način."

Franc Kramberger se je rodil 7. oktobra 1936 pri Lenartu v Slovenskih goricah. Bogoslovje je končal v Ljubljani, mašniško posvečenje pa je prejel 29. junija 1960 v mariborski stolnici sv. Janeza Krstnika. Za škofa ga je papež Janez Pavel II. imenoval 10. novembra 1980, leta 2006, ko so bile ustanovljene tri nove škofije, pa je postal tudi mariborski metropolit. Od leta 1990 do 2007 je bil predsednik Slovenske Karitas, med decembrom 2004 in marcem 2007 pa je bil tudi predsednik Slovenske škofovske konference.

Turnšek je že leto dni nadškofov pomočnik
Krambergerja je torej zdaj po 30 letih vodenja Nadškofije Maribor zamenjal zdajšnji nadškof koadjur in generalni vikar Marjan Turnšek. Papež Benedikt XVI. ga je na to mesto imenoval novembra 2009 in ga s tem po treh letih spet premestil v Maribor. Turnšek je bil namreč leta 2006 imenovan za prvega škofa novoustanovljene Škofije Murska Sobota.

Marjan Turnšek se je rodil 25. julija 1955 v Celju. V duhovnika je bil posvečen leta 1981, nato pa nadaljeval podiplomski študij in končal doktorsko disertacijo na Papeški univerzi Gregoriana. Od leta 1990 je kot znanstveni sodelavec na Kongregaciji za zadeve svetnikov sodeloval pri pripravi beatifikacije Antona Martina Slomška. 7. aprila 2006 ga je papež Benedikt XVI. imenoval za prvega škofa v Murski Soboti. Posvečen je bil 25. junija v soboški cerkvi sv. Nikolaja. 28. novembra 2009 pa je ta položaj zapustil, saj ga je papež imenoval za nadškofa pomočnika v Mariboru. Turnšek je ob tem tudi predsednik Slovenske Karitas.

Rustja: Odstopu Krambergerja morajo slediti odstopi odgovornih za nastalo sitiacijo
"Menim, da je novica, da je papež sprejel odstop dosedanjega mariborskega nadškofa dober znak, ki kaže, da Sveti sedež gleda z vso odgovornostjo na nepravilnosti, ki so se zgodile v mariborski škofiji. Ime škofa Krambergerja javnost namreč povezuje z nepravilnostmi, zato je dobro, da se reševanje tega problema loti ime, ki ga javnost ne povezuje z dosedanjimi zapleti," pa je v pogovoru za MMC zadnje dogodke kometiral urednik Ognjišča, Božo Rustja.

"Ali je papeževo sprejetje odstopa povezano z razkritjem dolgov, je nemogoče z gotovostjo odgovoriti, saj ne poznamo ozadij, a zunanje okoliščine nakazujejo na to, saj bi nadškof Kramberger lahko škofijo vodil še nekaj mesecev. Res pa je, da je tudi nadškof Kramberger pokazal svojo odgovorno držo, ko je papežu ponudil svoj odstop."

"Sprejetje odstopa mariborskega škofa Krambergerja je prvi korak. Temu morajo slediti še odstopi tistih, ki so pripeljali v mariborski škofiji nezavidljiv položaj. Prav bi bilo, da bi odgovorni odgovarjali tudi pred državo in sodiščem, a se bojim, da ne bodo, saj tudi drugi ljudje, ki so v Sloveniji oškodovali razna podjetja in se pri tem - za razliko z mariborsko škofijo - tudi osebno okoristili, žal niso odgovarjali. Ta pojav kaže na nepravilnosti v celotni državi."

"Samo če bo novi škof uspel odstraniti ljudi, ki so nadškofijo pripeljali v ta položaj in jih poklicati na odgovornost, si bo pridobil zaupanje vernikov in drugih ljudi. S tem bo pokazal tudi dobro voljo, da želi odstranjevati napake," zaključi Rustja.

Ana Svenšek, T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
galus
# 03.02.2011 ob 12:10
pikam_dopust
3. februar 2011 ob 12:05
Prijavi neprimerno vsebinoKakšno poniževanje ljudi in njihove inteligence!

Po razkritju velikih finančnih dolgov mariborske nadškofije je danes svoj odstop podal dolgoletni mariborski nadškof Franc Kramberger, ki odhaja v pokoj.

Človek bi TAKO ALI TAKO odstopil, ker gre v penzijo!

To seveda ni res.Škof šele ob 75.letnici pošlje odstopno izjavo papežu,ki jo sprejme,ali pa podaljša službo.
Če razreši škofa pred 75.letom,je to sankcija
Calliope
# 03.02.2011 ob 12:19
Kramberger se je rodil 7. oktobra 1936. Torej še vsaj pol leta ne bi rabil oditi, pa še potem ne, če bi ga papež pustil na položaju. Logično je, da je zdaj odstopil. In to zaradi dolgov. Kar tako pač ne bi šel v pokoj.
Ribiič
# 03.02.2011 ob 12:25
Kramberger odstopil - edino pravilno - prevzame naj še odgovornost - ker je početje mariborske škofije sramota, pohujšanje in breme za vse slovenske katoličane.
ksmith
# 03.02.2011 ob 12:25
Škoda da Pahor ne odstopi in gre v penzijo.
Pataren
# 03.02.2011 ob 12:21
Po moje je srečen,da je star 75 in se lahko umakne v pravem trenutku.
keith
# 03.02.2011 ob 12:32
"Pravi kapitan ostane z ladjo do konca, tudi takrat ko se ta potaplja. Mislim, da ni potrebno več besed."

A bejž no! Za to imamo lep primer našo vlado, ki bo očitno z nami, dokler ne bomo povsem pod vodo. Samo, da oni ne bodo potonili, pa ne samo, da imajo rešilne čolne, ampak imajo prave jahte s katerimi se bodo rešili.
TineB
# 03.02.2011 ob 12:24
Vprašanje je: koliko je za te (nad)škofijske finančne mahinacije vedel in bil morda zanje tudi odgovoren nadškof dr. Stres, ki je bil v tistem času pomožni mariborski škof oz kasneje nadškof koadjutor Nadškofije Maribor.

Kdo bo prvi, ki si bo to upal drezniti v to osje gnezdo?
galus
# 03.02.2011 ob 12:22
pene
3. februar 2011 ob 12:19
Prijavi neprimerno vsebinokje so sedaj dvolični čistuni, ki v vsem vidijo Kučanovo zaroto? Gotovo je tudi za to kriv - posredno v bistvu je, ker jim je vrnil gozdove in in drugo imetje, ki so ga tako lahkomiselno zapravili

tvoje pameti ni moč zapraviti,ker je ni
obelix complicus
# 03.02.2011 ob 13:19
Fantje, ki najbolj zagrizeno pišete proti cerkvi, pa se malce zamislite nad svojim neznanjem in nepoznavanjem stvari.
Podjetja, ki so bila v posredni lasti mariborske nadškofije so bila čisto običajna podjetja. Plačevala so davke ... kot vsi drugi pravni subjekti v državi. To ni sporno.
Sporno je, v kolikšni meri naj bi se cerkev s tem sploh ukvarjala oz. še bolj sporno (predvsem moralno) kako so si lahko dovolili zastavljati cerkveno premoženje (stavbe ...).
komunjara
# 03.02.2011 ob 12:26
Baje, da se je že zaposlil na Borzi.
Andrej52
# 03.02.2011 ob 13:04
Jemljem to kot znanstveni dokaz, da Bog, ki vse vidi in vse ve, ne ve, kaj se dogaja na finančnih trgih, kar je najmanj presenetljivo, če ne že kar šokantno. Nekateri bi se nad tem morali zamisliti in ne le kriviti Krambergerja. Cekev, ki kot taka ne plačuje davka, bi pač morala imeti z zakonom prepovedano ukvarjati se s kakršnimkoli poslom, posebej še s finančnim ( banke, posojilnice, skladi...) ter se ukvarjati le in edinole s poneumljanjem širokih ljudskih množic, ki imajo dovolj velik potencial, da preskrbijio sredstva za funkcioniranje tega "cirkusa" ( saj nikomur ni prepovedano darovati cerkvi česarkoli).
Opravičujem se pravim vernikom, tekst je namenjen izključno instituciji RKC!!!
di(v)jak
# 03.02.2011 ob 12:32
Hahaha kakšen odziv nekaterih, ki nikoli nisi zadovoljni s potezami RKC. Kaj bi še radi? Nej gre, če se umešava v gospodarstvo in finančne trge. Upam da ga bo njegov naslednik znal sanirat vse kar so v vseh teh letih zapravl in si ne bo delal blamaže s takimi posli kot njegov predhodnik. Naj ne skrene s poslanstva, ki mu bo dano.
cepc
# 03.02.2011 ob 17:15
Halo kok se eni sekirajo ker je cerkev tolk zapufana?Kok so in kako bojo vrnili je čist njihova stvar.Huje bi bilo,če bi njihove pufe plačevali vsi slovenci,tako bojo pa v pušco metali drobiž prostovolno vsi ki si to lahko privoščijo in jim privoščijo,da se znebijo pufa.Če se bi vsi tako sekiral ali pa samo pol toliko ,kok je zapufana Slovenija pa blo mogoče drgač.Pa srečno Slovenija
kissmyass
# 03.02.2011 ob 12:51
Vsi smo kričali : Dejmo zaplenit premoženje Bavčarju!
..potem smo kričali dejmo zaplenit premoženje Šrotu! .....Tovšakovi!.....Kordežu!

Ne vem zakaj bi bila spet cerkev izjema???

S tem , da jim država plačuje prispevke in potem iz POKOJNINSKE blagajne podarja pokojnine ''zaposlenim'' v katoliški cerkvi.....
johc
# 03.02.2011 ob 12:39
Cerkev je prehitro hotela nazaj dobiti medije, šole ipd. za kar ni bilo denarja
s finančnimi posli so hoteli do njega tako kakor tajkuni in vsi podobni...
pa se je vsem svet podrl
ljudem, ki so vložili v Krekove družbe, tajkunom, navadnim smrtinokm, ki so kupovali delnice Krke po 115 evrov in za to najemali kredite ( te so sedaj vredne cca. 63 evrov), ljudje, ki vlagamo v pokojninske sklade bomo opeharjeni, vsi , ki so hoteli poceni zaslužiti z nepremičninami propadajo...
čez nekaj let bo lahko tako preživel samo nekdo, ki bo imel kmetijsko zemljišče neonesnaženo in z možnostjo samooskrbe..
GSO pa bo tako še pokazala svoje posledice...
proti naravi (za ateiste) ali proti Bogu (za vernike) se ne da...
dokler človek ali Slovenec ne bo postal malo bolj ponižen, skromen, predvsem pa precej bolj solidaren, toliko časa bomo v krizi fizični, psihičniin duševni
komunjara
# 03.02.2011 ob 12:31
Karkoli bo delal, ima hude reference.
LP
drek007
# 03.02.2011 ob 14:16
Kramberger je bil samo manager. Ali je zdaj na vrsti pravi tajkun in dejanski "franchise owner" Štuhec in zakaj ne ?
TineB
# 03.02.2011 ob 13:02
Mene briga. Ker bodo ljudje več denarja v cerkev nosili, potem pa jamrali, da nimajo za kruh in mleko in fehtali državo, naj jim pomaga s socialnimi pomočmi.
grozd
# 03.02.2011 ob 16:23
Je cerkev v bistvu še večji tajkun kot tajkuni sami?

Ker oni so nekoč družbeno premoženje kupili na kredit in je bilo vse pod hipoteko oz. dejansko ni bilo nihovo, in ko so poslovali slabo so jim banke to premoženje enostavno spet vzele stran.

Cerkev je nekoč družbeno premoženje dobila in je dejansko bilo njeno in je vse zapravila.

In potem pravijo da je država slab lastnik.
Danes pa vidimo da so vsi ki so mislili kako dobri lastniki bodo, vse zapravili.

Za razliko od komunistične države, ki je ustvarila praktično celotno gospodarstvo od katerega še danes živimo.
V komunizmu se je začelo brez vsega, pa se ustvarilo firme kot so mercator, luka koper, gorenje, elan, mura, tam, telekom, zgradilo se je hidroelektrarne, teš, nek, krko,lek, tosamo, tomos, cimos, revoz, petrol, gradbena podjetja kot so sct, vegrad, gradis, konstruktor... pa kup bank in zavarovalnic...
vse to je ustvaril komunizem in potem ljudje pridejo na idejo kako je država slab gospodar

in potem spremenimo sistem, in nam že takoj ob spremembi crkne polovica podjetij in ljudje pristanejo na cesti

vnaslednjih 20 letih pa se stvari še sprivatizira in ti privatni lastniki (ki po kapitalistični teoriji bolje skrbijo za firme kot države), hkrati vse zapravijo

ampak glavno da verjamemo našim politikom da je vse to dobro
glavno da verjamemo takšnim kot je janša da je država slab lastnik in da je treba stvari sprivatizirat
in ko državne firme proda tipom kot je bavčar in šrot, ko cerkvi vrne njeno premoženje.... da verjamemo da bodo ti boljši lastniki
sipoj
# 03.02.2011 ob 15:20
Še jih bo tolkla tale lakomnost. Še bo kdo odstopil.
TineB
# 03.02.2011 ob 14:20
Ni odstopil zaradi finančnih fmahinacij in slabih finančnih razmer v Nadškofiji Maribor ?

Zakaj LAŽE?

Če ni odstopil zaradi tega, zakaj potem priznava storjene napake in prosi za odpuščanje?

"Kriv sem. Priznam napake. Odstopam ... amapk ne zaradi storjenih napak in krivde."

Zaradi česa pa? Božje volje? Give me a break!
tyr
# 03.02.2011 ob 14:01
By by.

Šic mic.

Bežanje bred odgovornostjo, a ji ne bo nikoli ubežal.
pikam_dopust
# 03.02.2011 ob 13:54
Niso vsi duhovniki slabi in pokvarjeni, nekateri resnično služijo svoji zaobljubi, vendar se 'božja' cerkev v nobenem primeru ne bi smela ukvarjati z denarjem, še posebno pa ne na takšen način. Tu se samo kaže pohlep vladajoče cerkvene elite, ki ne služi krščanskemu Bogu, ampak sončnemu bogu - pa ga imenujmo kakor hočemo, ponavadi Satan.

No, to pa podpišem.
Se v celoti strinjam s tem.

BTW Kot velja za vsako korporacijo, pa na vrh praviloma prilezejo tisti, ki najbolj obvladajo komolčno telovadbo, metanje polen pod noge, spletkarjenje,... Škoda.
Ni čudno, da narod tako "kadrovanje" (povsod, ne samo v RKC - da ne bo kakšne nevoščljivosti) primerja z iztrebki - tudi ti vedno pripavajo na vrh.
Sebastjan666
# 03.02.2011 ob 13:50
Niso vsi duhovniki slabi in pokvarjeni, nekateri resnično služijo svoji zaobljubi, vendar se 'božja' cerkev v nobenem primeru ne bi smela ukvarjati z denarjem, še posebno pa ne na takšen način. Tu se samo kaže pohlep vladajoče cerkvene elite, ki ne služi krščanskemu Bogu, ampak sončnemu bogu - pa ga imenujmo kakor hočemo, ponavadi Satan.
usb-kljuc8giga
# 03.02.2011 ob 13:46
Dohovniki niso finančniki in nikoli ne bodo, so drugačna vrsta ljudi.
Nekateri, ki kritizirate - sploh še niste videli cerkve od znotraj.. saj veste, le čevlje sodi naj kopitar..

Je pa cerkev organizacija in tako kot vsaka ustanova rabi denar za delovanje. Hoteli so imeti mal več, mal so tvegali, ni se jim izšlo.
unics
# 03.02.2011 ob 13:09
Andrej52, zelo lepo napisan :) agree
demetra
# 03.02.2011 ob 12:58
TineB. Koga briga? Lahko se tudi razpustijo in ukinejo.
bsr
# 03.02.2011 ob 21:45
Ali ste gledali današnje Odmeve? Z zadevo je padel predvsem ugled Cerkve in glavno vprašanje kako poplačati okoli 60000 malih delničarjev, ki so v glavnem vložili certifikate. Slak je že brezzvezno forsiral vprašanje pornografije na T2. Seveda ni primerno lastniku je pa zelo dobičkonosno in glede nato so tudi delničarji zamižali. Vso afero pa je zakuhala predvsem gospodarska kriza, ki je prepolovila ali še huje naložbe. V glavnem imajo v lasti zelo dobre deleže od Krke naprej. Edina res slaba je T2. Tudi ni šlo za tajkunsko obogatitev posameznika. Pohvalil bi vse goste, ki niso vsi verniki,a niso slabo govorili o Cerkvi. Za razliko od mogih komentatorjev na raznih portalih.Pa tudi novinarjih, Miheljaku in drugih.
Kluzo
# 03.02.2011 ob 19:04
Odstopil nadškof Kramberger. Pravi, da ne zaradi finančnih težav.

Menda ne. Ali pričakujete, da bo zaradi finančnih težav odstopil predsedik vlade ali celo predsednik republike? Glas iz Rima in glas iz Ozadja bosta odločila.
juster
# 03.02.2011 ob 16:58
bsr to ni bil grozdov point, njegov point je bil da je primoženje dobila nazaj in ga ni pridobila (po l91, ne bomo o tem kako se je pridobivalo skozi zgodovino) v osnovi z dolgom kot tajkuni.

Nekoga ki se mu sfiži 100miljonski dolg pač bolj razumeš kot nekoga ki mu je bilo dano v zibko in je zadevo zavozil "brez hendikepa".
Simpatij niso vredni pa ne eni ne drugi.
Deyvi
# 03.02.2011 ob 16:36
CONTRA domobran
3. februar 2011 ob 16:29

Ja prav imaš!

Samo če se spomnim na državnozborske volitve ali pa občinske v Ljunljani.

Po logiki na hitro preletenih komentarjev, bi moral Pahor že zdavnaj odstopiti
rooster
# 03.02.2011 ob 16:06
sprenevedanje, sprenevedanje, sprenevedanje...

A je Jezus to učil? Ne!
sucker
# 03.02.2011 ob 15:43
banda cerkvena... zdej so pobirali na bolj pritlehen način. Po novem bodo pa še kradli kam smo prišli, nevem kdo bo hodil zdej v cerkev ko bodo zgubili še četo svojih nategnjenih ovčic.
V bran cerkve se tukaj gori itak razpisujete tisti, ki imate nekaj od tega $$$, ali pa kakšne drugačne usluge.
naslovnik
# 03.02.2011 ob 15:39
alo folk... dajte se tisti ki mu ne verjamete da ni odstopil zaradi finančnih dolgov zjasnit...
eni trdite da je odstopo kr ga je vatikan skino... kaznsko
drugi govorite da je odstopo sam zato da bi bili mi ovčice pomirjeni...

dajte se prvo med sabo skregat, pol pa začnite z gonjo proti cerkvi
obelix complicus
# 03.02.2011 ob 13:28
ducky, kaj pa naj bi obdavčili?

Prostovoljni darovi so neobdavčeni povsod :-)
obelix complicus
# 03.02.2011 ob 13:27
manrose, samo kot izziv, mogoče veš, kdo je bil npr. dr. Anton Trstenjak?
Verjetno ne, če ne ne bi pisal takih maloumnih pamfletov.
bsr
# 03.02.2011 ob 13:25
Eden naših politikov, ki ga praviloma ne podpiram je pred kratkim lepo izjavil: "Cerkev se naj ukvarja z duhovnim in ne materialnim." in s tem se zelo strinjam. Ni lepo, da sedaj nekateri preveč povzdigujete Turnška. Tudi njegova murskosoboška župnija je solastnica gospodarskih družb. Če so najbolj razvite države padle v gospodarsko krizo, kljub vsem strokovnjakov je nekako logično; da tudi naša Cerkev, ki strokovnjakov s prakso na tem nivoju nima.V Vatikanu je seveda že precej drugače. Predvsem pa pri tej zadevi vidim milo rečeno primitivnost tistih, ki slabo pišete o zadevi.
kralj matjaž
# 03.02.2011 ob 13:23
Prava poteza. Z odstopom je prevzel odgovornost za svoja dejanja.
ferus
# 03.02.2011 ob 13:22
Študen88:
Upam, da bojo se člani naši vrle vlade zgledovali po gospodu Krambergerju.

Zelo bi jim bil hvaležen, če jih ne bi več nikol videl na TV. Razen, ko bojo na sodišču.

Po tej logiki bi moral odstopiti kardinali v Vatikanu, če si mislil ministre, če pa si mislil BP pa celo papež.
manrose.
# 03.02.2011 ob 13:18
Od leta 1990 je kot znanstveni sodelavec na Kongregaciji za zadeve svetnikov sodeloval pri pripravi beatifikacije Antona Martina Slomška.

Nekako mi ne gre skupaj znanstevni in verska institucija.
obelix complicus
# 03.02.2011 ob 13:13
TineB: 'Vprašanje je: koliko je za te (nad)škofijske finančne mahinacije vedel in bil morda zanje tudi odgovoren nadškof dr. Stres, ki je bil v tistem času pomožni mariborski škof oz kasneje nadškof koadjutor Nadškofije Maribor.'

Po moje je Stres bolj pravi naslov kot pa Kramberger. Ampak tudi tokrat bo krivdo pač prevzel tisti, ki se ga najlažje pogreša, to pa je v tem primeru Kramberger, ki bi itak moral v pokoj.
Pravi naslov krivca in glavnega podpornika gospodarskih mahinacij slovenske katoliške cerkve pa je trenutno v Ljubljani in ne v Mariboru.
Kot 'izpričan povprečni slovenski vernik' sem resnično zgrožen nad dogodki. Upam, da bo plaz odnesel tudi Stresa in ne samo neko žrtveno jagnje Krambergerja.
Hope
# 03.02.2011 ob 13:10
Kolikor poznam njegova razmišljanja je g. Turnšek človek na mestu. Ko bi le bilo več takih...
TineB
# 03.02.2011 ob 12:57
S čim se bo nadškofija zdaj preživljala? Ko sta se cedila borna med in mleko, je kar 84% vseh prihodkov mariborske nadškovije prišlo od tam in od dražvnega denarja iz proračuna, le 16% od darov vernikov.

Borzni denar je izpuhtel, država je obubožana ... Od kod bo zdaj ves denar prišel? Bodo zahtevali od vernikov (ki že tako nimajo veliko), da zdaj namest 16% financirajo vseh 100% potreb nadškofije?
Dauphin
# 03.02.2011 ob 12:55
Odstopa zaradi pritiska s strani Vatikana. Vprašanje, če bi sam šel prostovoljno.
Večina cerkvenih dostojanstvenikov je zelo častihlepna, so jih pa same osladne besede. Tudi Krambergerju bi bilo potrebno vedno patenco nastavit, ko (je) govori(l) in se medi(l) ter spreneveda(l). V ozadju je bil pa dobiček in želja po vplivu. Bljeeeeeeek!!!
GmO
# 08.02.2011 ob 22:04
Gre za NAKLJUČNO sovpadanje upokojitve in finančnega propada. Meddrugim, tudi Rode je šel pred kratkim v penzijo, ker je dopolnil kanonično starost. Vse dobro pa Turnšku, da malo počisti podstrešje, kar je g. Krambergerju najbrž že malo iz rok ušlo: vsak človek pač ni za vse in škof vsekakor na prvem mestu ne gleda Holdingov in podobnih zadev in mu to seveda oprostimo!
arsenalrules1
# 04.02.2011 ob 22:39
ma dej med je prov bed k je zdej tle tok nevernih slovencev. A uni čefrrji so pa lahk usi verni al kaj????? NAPREJ S KRŠČANSTVOM!!!!
Deyvi
# 03.02.2011 ob 22:03
Oddaja je potekala še dokaj strpno glede na strukturo gostov.

Dodal bi le nekaj pripomb na povedano in na ne povedano.
- Čudi me tako velika skrb za moralno škodo pri vernikih, kar pri državnih problemih ponavadi ni tako izražena do državljanov.

- Kar se tiče vloženih certifikatov je res problem posameznikov, samo na podoben način nas je izgubilo vrednost najmanj 50% Slovencev, ki smo vlagali v razne para državne sklade. Prof. Mencinger je že ob delitvi certifikatov dejal, da je to brez vrednostni papir.
- T-2 je bil za velik del Slovencev zelo pozitiven projekt. Prvič je razbil neomejen monopol oderuškemu zaspanemu Telekomu. Drugič optična omrežja bi po vsej logiki morala financirati država na katero bi pa čakali še najmanj 10 let. Tako je ta projekt kar precej doprinesel k tehničnem razvoju cele države (na žalost samo na določenih lokacijah)
Je pa prebudil ostale operaterje.
Najbolj se pa strinjam z izjavo " Duhovniki naj se ukvarjajo z verniki, gospodarske dejavnosti naj pa prepustijo ekonomistom in finančnikom.
bsr
# 03.02.2011 ob 21:59
DREADLORD: Cerkev-nadškofija V Mariboru ni trdila, da nima denarja. Če te res zanima poišči bilance na Internetu. Seveda jo je kriza in bančni režimi prizadela tako kot druge.Očitno nimaš pojma o Veri. To ni politična stranka za katero bi te kdo privabljal. Je milost dana od Boga in to ne vsem. Izpolnjevanje osnovnih zahtev Cerkve to morda samo omogoči. Nikakor pa ni s tem že podeljena Vera. Sicer pa naj vsak prebere Novo zavezo.
vihraviuporabnik
# 03.02.2011 ob 21:42
tyr
Neumnosti pišeš ti.
Dovoljeno je neumno razmišljanje.
Davek od dela moram plačat jas,
delam ustvarim in plačam VEČKRATNI davek, jasno ?

Plačam vse naprej, kar si tako tumasto naštel,
to je od tega, kar sem uplačal.

Vse to je zaslužil moj razum in moje roke,
moje ustvarjanje, tudi zate, če si mogoče nezmožen za katero koli delo,
je v mojem delu in plačilu postavka, ki jo plačam.

To vse, da sem razumen delaven in pošten, pa dolgujem stvarniku.
Saj vse premorem v njem, ki mi daje moč.
t0039285
# 03.02.2011 ob 20:50
Naj se naši politiki zgledujejo po njemu ! Država itak poskrbi za odslužene nesposobneže,ki še zase ne znajo dobro poskrbeti !" Vsa čast" izjemam kot je Bavčar !
Kazalo