Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti opozarjajo, da se v praksi pogosto pojavijo primeri, ki od centrov za socialno delo zaradi ogroženosti otroka zahtevajo hitro in takojšnje odzivanje še pred koncem postopka. V takih primerih ima center tudi možnost izdaje začasne odločbe, poudarjajo. Foto: BoBo
Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti opozarjajo, da se v praksi pogosto pojavijo primeri, ki od centrov za socialno delo zaradi ogroženosti otroka zahtevajo hitro in takojšnje odzivanje še pred koncem postopka. V takih primerih ima center tudi možnost izdaje začasne odločbe, poudarjajo. Foto: BoBo
Inšpekcija nad postopki odvzema otrok

Na CSD-ju so se za ukrep odločili, ker so bili prepričani, da zakonca zaradi izkrivljenega in patološkega verskega prepričanja nista sposobna zagotavljati ustreznega psihofizičnega razvoja in čustvene opore, ponujeno strokovno pomoč pa sta vztrajno zavračala.

Mati in oče sta zatrdila, da ju preganjajo zaradi vere, a "da je vse to v božjem načrtu in da bo Bog zadevo obrnil na dobro", napovedala pa sta pritožbo na odločbo centra za socialno delo.

O zadevi tudi varuhinja
Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pritožbe na odločitev škofjeloškega CDS-ja sicer še niso prejeli, so pa napovedali, da bodo socialni inšpekciji vseeno predlagali, naj opravi nadzor nad postopki centra.

Z zadevo se ukvarja tudi varuhinja človekovih pravic, ki je pri Centru za socialno delo Škofja Loka že opravila poizvedbe - želela je preveriti, ali so se pri izvršitvi odločbe o odvzemu morda pojavile nepravilnosti in kaj bodo na centru za socialno delo naredili za odpravo razlogov za odvzem otrok. Odgovor centra varuhinja pričakuje v sedmih dneh, nato pa se bo odločila o morebitnih nadaljnjih dejavnostih.

V posebnih primerih tudi možnost začasne odločbe
Na ministrstvu za delo pojasnjujejo, da so ukrepi za varstvo otrok zelo zahtevni postopki. Center sicer sme staršem odvzeti otroka in ga dati v vzgojo ali varstvo drugi osebi ali zavodu, a pred takšno odločitvijo mora izvesti poseben postopek, v katerem ugotavlja, ali starši zanemarjajo otrokovo varstvo in vzgojo do te mere, da je treba poseči v njihovo roditeljsko pravico - starši so v tem postopku udeleženi in imajo pravico podati svoje mnenje ter predlagati dokaze.

V postopku ugotavljanja celovitega stanja sta po zakonu o socialnem varstvu predpisani dve dejanji - svoje mnenje o primeru mora podati strokovna komisija, ki jo imenuje direktor centra za socialno delo, center mora izvesti tudi ustno obravnavo, v postopku pa lahko zaprosijo tudi za mnenje sodnega izvedenca.

Toda ob tem na ministrstvu dodajajo, da se v praksi pogosto pojavijo primeri, ki od centrov za socialno delo zaradi ogroženosti otroka zahtevajo hitro in takojšnje odzivanje še pred koncem postopka. V takih primerih ima center tudi možnost izdaje začasne odločbe, so opozorili.

Izvedba posebnega ugotovitvenega postopka namreč ne more zagotoviti nujnega ukrepanja v najhitrejšem mogočem času. V tem času, ko velja začasna odločba, pa je pristojni center za socialno delo dolžan nadaljevati ugotovitveni postopek in izdati odločbo na podlagi ugotovitve celotnega dejanskega stanja, so pojasnili na ministrstvu.

V pričakovanju osmega otroka
Mati sedmih otrok je sicer zdaj spet noseča, po besedah direktorice CSD-ja Škofja Loka pa o morebitnem odvzemu novorojenca še niso odločali.

Kot so zapisale Slovenske novice, je CSD omenjeno družino vzel pod drobnogled po objavljenem članku v Nedelu, kjer sta zakonca razložila, da nimajo ne radia ne televizije, da so bili nazadnje v trgovini pred več leti, ko so si otroci zaželeli svež kruh, in da so v zadnjih nekaj letih porabili le nekaj evrov.

Inšpekcija nad postopki odvzema otrok