74 zaposlenih na Cursu bo izgubilo službo. Foto: BoBo
74 zaposlenih na Cursu bo izgubilo službo. Foto: BoBo

Po pojasnilih Carinske uprave (Curs) vstop Hrvaške v EU za številne zaposlene na carini ne bo povzročil večjih sprememb. Curs bo namreč še naprej pobiral trošarine in druge dajatve, izvajal izvršbe ter v nekoliko manjšem obsegu tudi carinil in nadziral.
Večja sprememba, ki jo prinaša vstop Hrvaške v EU, je po pojasnilih Cursa ukinitev mejnega nadzora, pri čemer pa bo ostal mejni nadzor v Luki Koper in na slovenskih mednarodnih letališčih. Nekaj manj kot 400 carinikov bodo premestili na druga dela, predvsem na nadzorne naloge, izterjave in druga kadrovsko podhranjena področja. Nekatere uslužbence pa bodo premestili tudi na izvajanje davčnih nalog, so pojasnili. Zaposlenim za določen čas, teh je 74, pogodb ne bodo podaljšali.
74 uslužbencem, ki so v Cursu zaposleni za določen čas oz. do 1. julija, se bo takrat končalo pogodbeno sklenjeno delovno razmerje, druge kadrovske spremembe med cariniki z južne meje pa bodo začeli izvajati po navedenem datumu. Do takrat bo njihovo delo na mejnih prehodih potekalo kot doslej.

Nejasen položaj
Drugače pa položaj vidi sindikalist Dušan Miščević. Meni, da so zadeve s prezaposlitvijo carinikov, ki so zaposleni na slovensko-hrvaški meji, povsem nejasne, zaradi česar se sindikat pripravlja na stavko vseh slovenskih carinskih delavcev.

Če se ne bo zgodil pri urejanju prezaposlitve carinikov v kratkem kakšen premik na bolje, jo je napovedal za prve majske dni, pred stavko pa se bodo predstavniki sindikata v ponedeljek sešli z novim finančnim ministrom Urošem Čuferjem.

Sindikat je namreč s prejšnjo vlado sklenil sporazum, po katerem bi morala biti sistematizacija novih delovnih mest pripravljena do prihodnjega meseca, je pojasnil sindikalist. Zaradi po njegovem mnenju vse prepočasnega urejanja teh zadev, pa vlada med člani sindikata - še posebej med tistimi, ki so zaposleni na mejnih prehodih - veliko nezadovoljstvo, je opozoril.