Mramor se je Čuferju zahvalil za
Mramor se je Čuferju zahvalil za "veliko delo, ki ga je opravil". Foto: BoBo
Irena Majcen in Dejan Židan
Dejan Židan je del ministrstva prepustil novi ministrici Ireni Majcen. Foto: BoBo
Jožef Petrič in Metod Dragonja
Nekdanji in novi minister za gospodarstvo se strinjata, da je izvoz med ključnimi vprašanji gospodarstva. Foto: BoBo
Janko Veber
Prvi je posle v četrtek prevzel obrambni minister Janko Veber. Foto: BoBo
Stari ministri nazaj v javni sektor, dva na nadomestilo
Ministri nove vlade prevzemajo posle

Nova ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je resor prevzela ob odsotnosti nekdanje premierke Alenke Bratušek, ki je vodila zadnje mesece. "Pri vseh spremembah, ki jih bomo s sodelavci pripravljali, bodo naš ključni cilj take spremembe, da bo za ljudi dolgoročno dobro," je dejala Kolar Celarčeva.
Najprej želi analizo finančnega stanja slovenskih bolnišnic, pregledati njihove sanacijske programe, stanje njihovih neporavnanih obveznosti, hkrati pa morajo nadaljevati tudi gradnjo urgentnih centrov in projekta e-zdravje, ki se financirata z evropskim denarjem.

Kolar Celarčeva zagotavlja, da bodo pri pripravi zakonodajnih sprememb v dogovarjanja vključevali vse zainteresirane deležnike, tudi civilno družbo. "Začeli bomo z najbolj akutnimi problemi, da vidimo, kako bomo lahko zaključili letošnje leto. Hkrati bomo pripravili tudi koncept in časovnico predvidenih korakov in zakonskih sprememb za ves štiriletni mandat," je svoje usmeritve povzela Kolar Celarčeva.

Napovedala je še enega državnega sekretarja. Koga, ni želela izdati, saj da se o tem še dogovarja. Pojasnila je le, da bo Pirnatova prevzela področje primarnega zdravstva in varovanje zdravja. Drugega državnega sekretarja pa bo iskala v zdravniških vrstah - "takega, ki ima izkušnje z vodenjem bolnišnic in pozna obračunske sisteme, da bo pomagal pri obravnavi mreže bolnišnic in ureditvi razmer tu", je danes pojasnila ministrica.
Čufer upa, da niso naredili preveč napak
Novoimenovani minister za finance Dušan Mramor je od Uroša Čuferja prevzel vodenje finančnega ministrstva, ki ga je vodil pred desetletjem, saj je bil finančni minister že med letoma 2002 in 2004 v vladi Antona Ropa.

Mramor se je Čuferju zahvalil za "veliko delo, ki ga je opravil", Čufer pa je svojemu nasledniku zaželel srečo. "Končuje se obdobje, za katero upam, da nismo naredili preveč napak," je dodal Čufer. Več pa nista želela komentirati.


Klemenčiča in Pličaniča družijo enaki pogledi
Nekdanji in novi pravosodni minister Senko Pličanič in Goran Klemenčič sta ugotovila, da imata praktično enake poglede na to, kaj je treba še storiti, zato bo po mnenju Pličaniča Klemenčič učinkovito vodil resor.

Pličanič je tudi prepričan, da nasledniku prepušča dober kader, tako v kabinetu kot v ministrstvu, s katerim bo lahko takoj začel delati. Klemenčič se je Pličaniču zahvalil za dobro delo, ki ga je opravil. Svoje najožje ekipe novi minister še ni razkril.

Koprivnikar se težkih nalog ne boji
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je vodenje ministrstva prevzel od Gregorja Viranta. "Zavedam se, da so naloge pred menoj težke, ampak se jih ne bojim, se jih veselim in sem vesel tudi, da s prevzemanjem ministrstva prevzemam tudi vrsto odličnih sodelavcev," je dejal ob primopredaji poslov.

Ni se mogel izogniti novinarskim vprašanjem o prvem vročem kostanju, ki ga čaka, in sicer pogajanjih s sindikati javnega sektorja o obvladovanju plačne mase za prihodnje leto. A Koprivnikar tudi tokrat ni želel razkrivati podrobnosti. Načelno gledano je zelo nenaklonjen temu, da bi rešitve iskali izključno z zmanjševanjem plač in zniževanjem števila javnih uslužbencev. Koprivnikar namreč meni, da so tudi drugačne rešitve, ki so sprejemljive in vključujejo povečanje učinkovitost javne uprave ter iskanje rezerv v stroških, ki jih ima država z zunanjimi izvajalci.

Ob tem je poudaril, da ne pričakuje bistvenih sprememb v "tistih ključnih elementih, torej masi za plače in številu zaposlenih".

Györkös Žnidar na čelu "pretežno moškega ministrstva"
Virant je posle predal tudi Vesni Györkös Žnidar, ki prevzema notranje ministrstvo. Virant je namreč vodil ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo, ki sta po novem ločeni ministrstvi. Dejal je, da je fino, da bo "to pretežno moško ministrstvo" vodila ženska roka.

Györkös Žnidar se je Virantu zahvalila za "zelo korektno in poglobljeno primopredajo", s katero je dobila vpogled v najaktualnejša in pereča vprašanja tega resorja. Z Virantom sta se pogovarjala tudi o problematiki pomanjkanja finančnih sredstev na policiji, je dejala in poudarila, da bodo k reševanju te težave pristopili čim prej in čim tvorneje. O svoji ekipi oziroma državnih sekretarjih Györkös Žnidarjeva še ni želela govoriti, dejala je le, da se o tem še dogovarjajo in da bodo imena znana v kratkem.

Infrastruktura: Gašperšič omilil izjave
Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je predal posle novemu ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču, in sicer na področju infrastrukture, energetike in prometa. Novi minister, ki je bil v zadnjih dneh v javnosti deležen številnih kritik, ker je na zaslišanju pred matičnim odborom DZ-ja presenetil s stališčem, da drugega tira Divača-Koper, kot je zamišljen, glede na potrebe Luke Koper ne bomo potrebovali še najmanj naslednjih 30 ali 40 let.

Na primopredaji je dejal, da temu projektu ne nasprotuje in da je "izrazil samo pomisleke o realnosti in izvedljivosti teh projektov". Prizadeval si bo za to, da bi preučili tudi alternativne rešitve, ki bi morda reševale prometno problematiko na problematičnih odsekih. "Če se bo pokazalo, da so zadeve izvedljive, da sredstva so, potem ni seveda nobenega problema, da se to prioritetno izpelje," je dodal.

Ministrica si želi "kulture v vsako politiko"
Ministrstvo je prevzela tudi nova ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Med drugim je dejala, da si želi kulture v "vsako politiko", zato je že v četrtek na vladi izrazila željo, da je njen resor vključen v odbor za gospodarstvo, ker je treba povezati turizem in kulturo. "Ker se je treba zavedati, da kultura ni strošek, ampak da vsak vloženi evro v kulturo prinese še dodatni evro ali še več k dodani bruto vrednosti in da je to dejansko naša priložnost za razvoj tudi drugih dejavnosti," je prepričana.

V povezavi s finančnimi sredstvi je dejala, da bo skušala ob pomoči ministrice brez listnice Violete Bulc ugotoviti, kako bi bilo mogoče pripeljati več denarja na področje kulture tudi iz evropskih skladov. Dozdajšnji minister Uroš Grilc je izrazil upanje, da bo pogumno zagrizla v razvojne usmeritve, da bo kultura tako imela močno vodstvo.

Židan predal del prejšnjega resorja
Dejan Židan je okoljski del dozdajšnjega ministrstva predal novi ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen. Židan ostaja kmetijski minister.

Ob primopredaji je poudaril, da je ministrstvu pod njegovim vodstvom uspelo zapreti vse postopke, povezane z okoljskimi projekti, zaradi katerih je Bruselj Sloveniji grozil s kaznijo. Poudaril je storjen "korak naprej pri malih prašnih delcih" in pohvalil ministrstvo, ki je "zagnalo kohezijo", kar po njegovih besedah pomeni, da "ostaja realna možnost, da bo denar izkoriščen, da bo 400.000 državljanov dobilo novo kakovostno pitno vodo, da bo 600.000 ljudem omogočeno čiščenje odpadnih voda, da se gradijo stvari, ki so povezane z varnostjo pred visokimi vodami".

Največji okoljski izzivi so po njegovem mnenju povezani prav z vodami. Pripravlja se načrt za upravljanje vod, nujna pa je tudi dodatna zaščita pred poplavnimi grožnjami, je dodal in novi ministrici ponudil sodelovanje ministrstva za kmetijstvo, ki ga bo vodil še naprej.

Gospodarsko ministrstvo: Dragonja predal posle Petroviču
Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo sta si roke podala nekdanji minister Metod Dragonja in novi gospodarski minister Jožef Petrovič. Oba sta poudarila, da je na gospodarskem področju problematika zelo obširna, kot ključni izziv pa izpostavila razdolževanje gospodarstva in povečanje izvoza.

Dragonja je kot glavno sporočilo novemu ministru namenil to, "da bodo poslovne banke začele opravljati svojo narodnogospodarsko funkcijo in da bodo ustavile krčenje kreditov gospodarstvu", pri čemer mora po njegovem mnenju sodelovati tudi Banka Slovenije, ki mora podpreti "dosežene dejavnosti pri izvozu". Tako bi namreč zagotovili ustrezno gospodarsko dinamiko v prihodnje. Da je "izvoz edina karta, na katero moramo igrati", pa je dejal novi minister Petrovič in dodal, da se večji izvoz lahko doseže z razdolževanjem gospodarstva. Petrovič je 30 let delal v gospodarstvu, v politiki pa je novinec.

Setnikar Cankarjeva prevzela ministrstvo za šolstvo
Resor je že oddal tudi Jernej Pikalo. Nova ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar je po primopredaji dejala, da je ministrstvo v dobri kondiciji. Pikalo in Setnikar Cankarjeva se poznata že od prej, tako da je nova ministrica ocenila, da ima v tem pogledu srečo, saj je Pikalo njen nekdanji kolega z univerze.
Čeprav nista tako tesno sodelovala, pa sta vseskozi v dobrih odnosih, zato je nova ministrica za izobraževanje, znanost in šport prepričana, da se bosta s Pikalom srečevala tudi v prihodnje, ali osebno ali pa ob tematiki, ki se bo dotikala visokega šolstva.

Bulčeva v ospredje postavila črpanje sredstev
Posle je prevzela tudi ministrica brez resorja Violeta Bulc, ki bo odgovorna za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo. Posle je prevzela od predstojnice službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Andreje Kert in napovedala, da si bo prizadevala za črpanje evropskih sredstev v največji meri.

Bulčeva je še poudarila prizadevanja za dvig konkurenčnosti in inovativnosti Slovenije ter ustvarjanje pogojev za dvig dodane vrednosti. Napovedala je tudi maksimalno črpanje evropskih sredstev in zagon strateških medresorskih projektov, zapisanih v koalicijski pogodbi.

Prvi posle prevzel obrambni minister
Prvi novi minister je svoj resor prevzel že sinoči. Na obrambnem ministrstvu je namreč potekala primopredaja poslov med Romanom Jakičem in Jankom Vebrom, ki je novi minister za obrambo.

Jakič je ob primopredaji dejal, da je njegovo ministrstvo v kratkem obdobju, ki ga je imelo za delo, izvedlo nekaj uspešnih projektov, med katerimi je omenil operativno uporabo letala falcon, uporabo vojaške bolnišnice Role in sodelovanje ladje Triglav v mednarodni humanitarni operaciji. Poudaril je, da je ponosen, da se je misija slovenske vojske v Afganistanu končala brez žrtev.

Stari ministri nazaj v javni sektor, dva na nadomestilo
Ministri nove vlade prevzemajo posle