Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj: pot v Romunijo ni pot, ki bi si jo želeli državljani te države. Foto: BoBo
Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj: pot v Romunijo ni pot, ki bi si jo želeli državljani te države. Foto: BoBo
Kje vas bo udarila stavka
100.000 javnih uslužbencev na ceste

S tem je glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Branimir Štrukelj zavrgel teze ministrstva za šolstvo, da so standardi in normativi umaknjeni, kar naj bi pomenilo, da tudi razlogov za stavko ni več.

Standarde in normative zamrznili
"Standardov in normativov niso umaknili, prej bi rekel, da so jih zamrznili za čas stavke, po njej pa se bodo začeli hitro odtajati, če bo klinično mrtva vlada sploh še obstajala," je dejal Štrukelj in spomnil na aprilski sporazum z vlado, ki so ga sklenili pod ključnim pogojem, da se standardi in normativi iz Zakona o uravnoteženju javnih financ umaknejo, zaradi česar so sindikati privolili v zmanjševanje plač.

O zadnjih pripravah na stavko javnega sektorja MMC piše tukaj

Okrožnica je zastraševanje
Okrožnica, ki jo je v ponedeljek ministrstvo za šolstvo poslalo vrtcem, osnovnim, srednjim in glasbenim šolam, dijaškim domovom in zavodom za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, pa je po njegovem mnenju poskus zastraševanja in odvračanje zaposlenih od stavke, ki pa nima nobene zakonske podlage. "Ni nobene zakonske podlage za omejevanje stavke v izobraževanju," je zatrdil glavni tajnik Sviza.

Ni zakonske podlage za minimume pri izobraževanju
Omenjene izobraževalne ustanove so namreč prejele okrožnico šolskega ministrstva, v katerem jih poziva, naj v skladu s 7. členom Zakona o stavki med stavko opravljajo minimum dejavnosti, kot sta varstvo in oskrba otrok, učencev in dijakov med poslovalnim časom vrtca oziroma šole, brez izvajanja programov javne službe.

Centrale vrtcev bodo sprejele otroke, ki ne bodo imeli kam
"V izobraževanju noben zakon ne govori o omejevanju dejavnosti, bomo pa tistim staršem, ki jutri res ne bodo imeli kam z otrokom, otroka sprejeli v centralah vrtcev, vsekakor bo poskrbljeno tudi za hrano, a skromnejšo kot sicer," je napovedal Štrukelj ob oceni, da bo jutri doma brez izobraževanja ostalo 240.000 otrok. Ocenjuje, da bo jutri več kot 100.000 stavkajočih, da pa bo stavka potekala po dejavnostih na različne načine.

Protestni shodi v Ljubljani in drugih mestih
Med drugim bodo protestni shodi še v 14 slovenskih mestih. Potekali bodo hkrati med 12.05 in 13. uro. Shodi bodo takrat v Celju, Ilirski Bistrici, Ravnah na Koroškem, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, Kopru, Murski Soboti, Krškem, Postojni, na Ptuju, v Slovenskih Konjicah, Škofji Loki in Velenju.

Štrukelj je navedel, da bo stavka potekala v 695 izobraževalnih zavodih, stavkalo ne bo samo 18 zavodov, kar je 2,5 odstotka zaposlenih. Stavko v izobraževanju pa je podprlo 40 tisoč ljudi, ki niso člani Sviza.

Kje vas bo udarila stavka
100.000 javnih uslužbencev na ceste