Zaradi prijavljanja mladih, ki so končali šolanje, se je oktobra brezposelnost povečala. Foto: BoBo
Zaradi prijavljanja mladih, ki so končali šolanje, se je oktobra brezposelnost povečala. Foto: BoBo

To je 3341 ljudi oziroma trije odstotki več kot septembra ter 2,4 odstotka manj kot oktobra lani. Na zavodu za zaposlovanje pojasnjujejo, da je oktobrsko povišanje števila brezposelnih običajno, saj se takrat prijavljajo mladi, ki so končali izobraževanje.

V prvih desetih mesecih letos je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 120.644 brezposelnih, kar je odstotek več kot v primerljivem obdobju leta 2013. Oktobra se je na zavodu na novo prijavilo 13.058 brezposelnih, kar je 64,6 odstotka več kot septembra in 1,2 odstotka manj kot oktobra lani. Med novoprijavljenimi je bilo 5934 iskalcev prve zaposlitve, 1749 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 4207 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Večina se jih je (samo)zaposlila
Od 9717 brezposelnih, ki jih je oktobra zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 6270 ljudi, kar je 6,4 odstotka manj kot septembra in 17,1 odstotka več kot oktobra lani. V prvih desetih mesecih se je iz evidence odjavilo skupaj 92.241 brezposelnih, od teh 64.961 zaradi zaposlitve, kar je 15,3 odstotka več kot v primerljivem obdobju leta 2013.

Na mesečni ravni brezposelnost nižja le na Dolenjskem
Oktobra je v primerjavi s septembrom brezposelnost porasla v vseh območnih službah zavoda, razen v območni službi Novo mesto, kjer se je zmanjšala za 1,7 odstotka. Število brezposelnih se je najbolj povečalo v območnih službah Murska Sobota (+7,1 odstotka) in Ptuj (+6,9 odstotka), nadpovprečno še v območni službi Celje (+3,3 odstotka), Kranj (+3,8 odstotka), Maribor (+ štiri odstotke) ter Velenje (+5,9 odstotka). V preostalih območnih službah se je brezposelnost zmanjšala manj kot na ravni države, kjer je bila rast triodstotna.

Zaradi letošnjih ugodnejših gibanj brezposelnost ostaja večja kot pred letom le še v dveh območnih službah zavoda, to je v območni službi Murska Sobota (+6,9 odstotka) in Trbovlje (+0,7 odstotka). Druge območne službe opažajo medletni upad. Število brezposelnih se je najbolj znižalo v območnih službah Nova Gorica (- devet odstotkov), Kranj (-8,9 odstotka) in Novo mesto (-7,5 odstotka).