Ledena ujma je največ škode povzročila na elektroomrežjih. Foto: BoBo
Ledena ujma je največ škode povzročila na elektroomrežjih. Foto: BoBo
Priprave na sanacijo škode po ledeni ujmi
Izpadi elektrike močno prizadeli gospodarstvo
Omerzel: Škode je za 120 milijonov evrov



Najbolj je ujma prizadela eletroomrežja. Sistemski operater prenosnega elektroenergetskega sistema Eles je namreč imel 12 milijonov evrov škode, posamezna elektrodistribucijska podjetja pa poročajo o 63,5 milijona evrov škode. Po zadnjih ocenah je poškodovanih ali uničenih kar 2.000 kilometrov elektroenergetskih vodov.

Na območju, ki ga pokriva Elektro Gorenjska je oskrba z elektriko ponekod še vedno motena. Na območju doline Kokre, Jezerskega in v Poljanski dolini je 376 odjemalcev elektrike oskrbljenih s pomočjo agregatov. Do konca tedna naj bi jim uspeli zagotoviti oskrbo iz omrežja, ob pomoči avstrijskega podjetja Kelag.

Ujma ni prizanesla niti Slovenskim železnicam, ki po prvih ocenah poročajo o 34-milijonski škodi, v kar so všteli tako škodo na železniškem omrežju kot tudi škodo, nastalo zaradi prekinitve tovornega in potniškega prometa. Največ škode je nastalo na progi med Ljubljano in Koprom.

Še najmanj škode je ujma povzročila na cestah. Po prvih ocenah je na državnih cestah za 8,8 milijona evrov škode, na avtocestah in hitrih cestah pa je nastalo za 3,7 milijona evrov škode.

Poziv k odpravi birokratskih ovir
O posledicah ledene ujme je razpravljal tudi parlamentarni odbor za infrastrukturo in prostor, kjer so bili člani odbora enotni, da je treba za čimprejšnjo sanacijo škode, odpraviti birokratske ovire in poenostaviti sistem javnega naročanja. Na odboru so zato vlado pozvali naj čim prej pripravi intervencijski zakon, s katerim bi poenostavili sanacijo.

Tako je poslanec SDS-a Zvonko Černač predlagal, da vlada z zakonom med drugim tudi odpravi birokratske ovire pri spravilu lesa in ureditvi statusa prostovoljnih gasilcev. Poslanec SLS-a Franc Bogovič pa je pozval k zagotovilu sredstev za ustrezno opremljanje enot civilne zaščite.

Odbor je vlado pozval tudi k črpanju finančnih sredstev iz EU-ja, o čemer bo minister Omerzel tudi razpravljal na prvem sestanku novooblikovane vladne delovne skupine za odstranitev posledic ledene ujme.

Pomoč Slovencev iz Bruslja
Slovenci, ki živijo in delajo v Bruslju, pa so organizirali humanitarno akcijo, s katero so zbrali sredstva za pet dizelskih agregatov. Ti so namenjeni v ujmi prizadetim družinam.

Priprave na sanacijo škode po ledeni ujmi
Izpadi elektrike močno prizadeli gospodarstvo
Omerzel: Škode je za 120 milijonov evrov