Kot je znano, je v sredo znova odpadel omet v predoru Šentvid. Pristojni so se odločili, da bodo odstranili celoten protipožarni omet, odstranjevanje pa bo trajalo dva tedna. Foto: MMC RTV SLO
Kot je znano, je v sredo znova odpadel omet v predoru Šentvid. Pristojni so se odločili, da bodo odstranili celoten protipožarni omet, odstranjevanje pa bo trajalo dva tedna. Foto: MMC RTV SLO
Predor Šentvid
Glavni vzrok za odpadanje protipožarnega ometa je manjkajoč vezni sloj pod ometom. Foto: MMC RTV SLO
Zakaj odpada omet v predoru?

Od ministrstva za promet Janez Janša zahteva, da najpozneje v sedmih dneh vladi predloži podrobno poročilo o vzrokih za zastoje v prometu in ogrožanje splošne varnosti udeležencev prometa v šentviškem predoru. Od ministrstva za notranje zadeve je v enakem roku zahteval poročilo o dejavnostih organov v sestavi ministrstva pri ugotavljanju utemljenosti suma povzročanja splošne nevarnosti v omenjenem predoru.

Omet pada zaradi manjkajočega veznega sloja na betonu

Zavod za gradbeništvo je po prvem odpadu protipožarnega ometa v predoru Šentvid kot zunanji nadzornik analiziral okoli 30 vzorcev, na podlagi katerih so ugotovili, da manjka vezni sloj pod ometom, kar je razlog, da so imeli ti kosi protipožarnega ometa slabo oprijemljivost.

Predstavnica zavoda Vera Verbovšek je pojasnila, da je tehnologija nanosa protipožarne zaščite v predoru Šentvid predvidevala tri faze; to je pripravo betonske površine (čiščenje), nanos veznega sloja in nanos celotne zaščite, ki mora doseči projektirano debelino. Mankajoč vezni sloj na analiziranih vzorcih pomeni, da je to glavni vzrok za odpadanje protipožarnega ometa.

Čiščenje betona so izvedli izvajalci, torej SCT, celoten postopek pa je izvedel podizvajalec Ceramicoat, je dejal nadzorni inženir gradnje predora Milan Črepinšek, ki je odpadanje protipožarne zaščite označil za skrito napako, za katero bi moral odgovarjati izvajalec.

Sprva za protipožarno zaščito mišljene plošče
Odgovorni projektant predora Angelo Žigon iz družbe Elea iC pa je izvedbo protipožarnega nanosa kot celotnega sistema označil za nestrokovno. Spomnil je, da so bile za zaščito sprva mišljene protipožarne plošče, nato pa je izvajalec predlagal zaščito s protipožarnim brizgom. Zanjo so se odločili po preveritvi vseh tehničnih karakteristih in referenc, poleg tega pa je tak način nakazoval določene prednosti, predvsem v smislu lažjega nadzora konstrukcije in enostavnejše izvedbe.

SCT: Nismo pristojni za dajanje mnenj o varnosti objektov
SCT kot izvajalec del nima prostojnosti za dajanje strokovnih mnenj o varnosti posameznih objektov, so sporočili iz gradbenega podjetja. V SCT-ju so se odzvali na sredine izjave ministra za promet Radovana Žerjava, ki je dejal, da naj bi SCT pisno zagotovil, da je predor Šentvid varen za promet, češ da takšne izjave Darsu niso nikoli posredovali. Dars je sicer od SCT-ja kot izvajalca del to zahteval, a izvajalec v skladu z veljavno zakonodajo ni pooblaščen za dajanje strokovnih mnenj o primernosti in varnosti posameznega objekta za javno uporabo.

SCT je Darsu 11. julija letos na njegovo zahtevo posredoval le izjavo o delni odstranitvi protipožarne zaščite v galeriji Šentvid, s katero je potrdil, da je bila na podlagi soglasno sprejete odločitve, za katero so se na sestanku 7. julija letos dogovorili predstavniki naročnika (Dars), inženirja (ZIL Inženiring), izvajalca (SCT) in podizvajalca (Ceramicoat), projektanta (Elea IC) in zunanje kontrole (ZAG), delno odstranjena protipožarna zaščita na mestih, na katerih je bilo s testnimi metodami ugotovljeno, da protipožarna zaščita ni ustrezno oprijeta na podlago.

Zakaj odpada omet v predoru?