Majda Potrata je prvopodpisana pod zahtevo za presojo ustavnosti glede prepovedi oploditve samskih žensk z biomedicinsko pomočjo. Foto: BoBo
Majda Potrata je prvopodpisana pod zahtevo za presojo ustavnosti glede prepovedi oploditve samskih žensk z biomedicinsko pomočjo. Foto: BoBo

Prvopodpisana pod zahtevo Majda Potrata (SD) je skupaj s sopodpisniki predlagala sodišču, naj zadevo obravnava absolutno prednostno. Vložena zahteva za oceno ustavnosti se nanaša na 5. člen v povezavi s 6., 8., 12., 22., 23., 24. in 42. členom zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo (ZZNPOB). Skupina poslancev predlaga ustavnemu sodišču, naj razveljavi sporne člene.

"Sprememba zakonske ureditve, ki bo skladna s 55. členom ustave in ki bo priznavala pravico do biomedicinske pomoči pri oploditvi tudi samskim ženskam, je torej z vidika moralnega načela pravičnosti in ustavne pravice do enakosti pred zakonom ter svobodnega odločanja o rojstvu otrok nujna in bi jo moral zato tako vsak posameznik v skladu z lastno vestjo in tudi ustavno sodišče podpreti," menijo poslanke in poslanci iz vrst SD-ja, PS-ja, DeSUS-a in DL-ja.

Pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti dela omenjenega zakona je že vložila anonimna pobudnica, vendar je ustavno sodišče pobudo 10. januarja letos zavrglo, ker je ocenilo, da ni izkazala pravnega interesa.

O vprašanju zdravljenja neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo za samske ženske so državljani odločali na referendumu junija 2001. Takrat so novelo ZZNPOB-ja, ki je to dopuščala, zavrnili.