Slovenija

Poudarki

  • V Levici se odločajo, ali so pripravljeni na projektno sodelovanje. Odločitev o sodelovanju s Šarcem čaka tudi izvršilni odbor NSi-ja.
Marjan Šarec
Osnutek koalicijske pogodbe, ki ga je LMŠ poslala potencialnim partnerjem, je še tajen. Foto: BoBo

Osnutek koalicijske pogodbe: 100 milijonov za zdravstvo, razbremenitev 13. plače, dvig pokojnin ...

Lista Marjana Šarca je potencialnim koalicijskim partnerjem poslala osnutek koalicijske pogodbe
9. julij 2018 ob 19:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Lista Marjana Šarca je petim strankam, s katerimi se pogovarja o oblikovanju koalicije, poslala osnutek koalicijske pogodbe. Dokument je nastajal ves prejšnji teden, ko so predsedniki strank sedeli za skupno mizo. Dokument je še zaupen, a nekaj podrobnosti smo vendarle izvedeli.

Kakšnih večjih presenečenj tudi v novem osnutku koalicijske pogodbe ni. Glavna naloga morebitne sredinske koalicije ostaja skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu. Poleg izkoriščanja vseh zmogljivosti bi vrste skrajšali s finančno injekcijo iz proračuna, težko več kot 100 milijonov evrov. Prioriteta bo tudi zagotavljanje zdravnikov tam, kjer jih primanjkuje, dolgoročno tudi s povečanjem vpisnih mest na obeh medicinskih fakultetah. O preoblikovanju zdravstvenega zavarovanja bi se še posvetovali s stroko in preučili posledice.

Potem so tukaj davki, uvedba nepremičninskega davka je zapisana v osnutku, pa davčna razbremenitev 13. in 14. plače, razbremenili bi tudi plače najproduktivnejših, poenostavili zaposlovanje tujcev. Pokojnino za polno delovno dobo bi postopno dvignili na prag tveganja revščine in dvignili odstotek za odmero pokojnin.

Nadaljevanje gradnje drugega tira
Gradnjo drugega tira bi nadaljevali, vloga podjetja 2TDK v prihodnje pa iz osnutka ni razvidna. Je pa razvidno, da bi okrepili kibernetsko varnost države in posodobili obveščevalni sistem, kjer bi vse vključene v ta sistem učinkoviteje povezali. V azilno zakonodajo bi vpeljali jasne varovalke za preprečevanje zlorab instituta mednarodne zaščite.

Ideološke teme, kjer se stranke zelo razlikujejo, so, bolj ali manj, izpustili. Ampak to je še vedno le predlog, jutri bodo stranke znova sedle za skupno mizo in znova podale svoje pripombe, najbrž pa se bodo začeli tudi pogovori o delitvi resorjev in kadrih.

Levice v koaliciji verjetno ne bo, NSi se še odloča
Bolj ali manj pa je jasno, da v LMŠ-ju ne računajo na Levico, zato je svet Levice razpravljal o tem, ali naj nadaljuje šele kakršne koli pogovore z Marjanom Šarcem oziroma ali bodo pripravljeni sprejeti t. i. projektno sodelovanje in pod kakšnimi pogoji. Več naj bi bilo znano jutri, je pa poslanka Violeta Tomić pred sejo sveta dejala, da se bodo pogovarjali: "V luči dejstev, da je bila Levica izključena iz koalicijskih pogovorov. Kljub dogovorom še nismo prejeli osnutka koalicijske pogodbe."

Jutrišnji pogovori pa bodo pokazali tudi, kako blizu koalicije, ki jo oblikuje Marjan Šarec, je Nova Slovenija, saj bo o tem razpravljal izvršilni odbor NSi-ja. Podrobneje bodo pregledali, kako so do zdaj potekala pogajanja o vladni koaliciji, kaj jim je uspelo izpogajati, kje so še možnosti. Ob tem pa bodo pod drobnogled vzeli tudi zadnjo verzijo Šarčeve koalicijske pogodbe. Morda bi se lahko odprlo tudi vprašanje, ali pogajanja s Šarcem sploh nadaljevati. Jutri bo torej malo bolj znano, kako blizu ali pa daleč je sredinska koalicija pod vodstvom Marjana Šarca.

VIDEO
Nova Slovenija čaka na mnenje izvršilnega odbora
VIDEO
Kaj vsebuje osnutek koalicijske pogodbe?
Nuša Baranja, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Simba
# 09.07.2018 ob 19:28
bravo, še več davkov... % od pokojnine se dvigne (posledica manjši neto), nepremičninski davek se bo uvedel (še manjši neto plača), PZZ očitno ostane, poenostavitev zaposlovanja tujcev (zbijanje plač domačim delavcem)

bravo, res, bravo!! če bi vam rekel idioti, bi le te žalil...
ampak ja, 13. in 14. plačo boste pa davčno razbremenili... seveda, ker talajo jih v glavnem državna podjetja... pa ta najvišjo dohodninsko lestvico - pardon: plače najproduktivneših (javni sektor seveda - sebi, dohtarjem in pa top birokratom) boste še dodatno davčno razbremenili...

ampak važno da ni janša...
karambo
# 09.07.2018 ob 19:29
Vedno skrbno izbrane slike Šarca. Razmišljujoči državnik.
anjago2
# 09.07.2018 ob 19:19
ja pa kdo dobiva 13. in 14. plačo halooooo? kaj pa razbremenitev minimalne plače?
BAD
# 09.07.2018 ob 19:31
A ta ladja norcev še kar pluje ??
tracer
# 09.07.2018 ob 19:26
Same pravljice.
aless70
# 09.07.2018 ob 19:28
100 mio € za zdravstvo...
...o izkoreninjenju v zdravstvu vsesplošno razpasle korupcije, že na nivoju organiziranega kriminala, pa nič.
Pa o racionalizaciji - izkoriščanju drage opreme po "podeželskih" bolnišnicah, katera večino časa stoji neuporabljena, tudi nič...
...samo (še) več denarja, ja to pa ja :-/
Mimogrede, kako kaj napreduje preiskava tistega primera iz Šempetrske bolnišnice, ko so na urgentnem oddelku s smejalnim plinom zadušili 3 paciente...
...koliko je že minilo? 3 leta? Že pometli pod preprogo?
si-koda
# 09.07.2018 ob 19:31
Katastrofa, mladi nazalost ne vidmo v Sloveniji prihodnosti, nazalost.
sl0v3nc
# 09.07.2018 ob 19:30
13. Placa? Hahaha najprej jo morte uzakonit, sami humoristi, cimprej nove volitve... cak koga pa lahko volim??
rubin
# 09.07.2018 ob 19:21
Razbremenitev najproduktivnejsih... In to so? Spet bodo samo bogatejši profitirali...kaj ko bi zvišali sploh začetni prag obdavčitve? Banda
VICTORIA99
# 09.07.2018 ob 19:55
Vi zaposlite tujce mi gremo pa drugam. Dovolj imamo vaše konkurenčnosti za minimalca. Pa v nedogled novi in novi davki. Odmere pokojnine pa vam je uspelo spraviti na 57% plače, pa delat dokler te ne pobere.
mb128
# 09.07.2018 ob 19:29
Eh ja, nič od nič skratka!
Bi pa rad videl kako bodo nepremičninski davek implementirali.
Skippy
# 09.07.2018 ob 19:59
Ko ljudje podpirajo, da imajo manj v lastnem zepu. Ampak samo, da ni Jansa
Skippy
# 09.07.2018 ob 19:50
Prava smer je zadolzevanje ob rekordni gospodarski rasti? A je sploh se kdo normalen v tej drzavi?
SpicyWeiner
# 09.07.2018 ob 20:09
Kaj so to plače najproduktivnejših? Ker če gre pri temu za plače nad 1500€ potem teh razbremenitev ne bo deležnih več kot 70% ljudi v tej državi. Potrebno se je zavedati, da glavni problem te države ni previsoka davčna obremenitev plač, temveč zgolj obdavčitev 14.plače! lepo je videti, da se tega v prihajajoči vladi zavedajo in še niso izgubili stika z realnostjo.

Zaposlovanje tujcev je pa potrebno res olajšati, ker je vsem dobro znano, da na zavodu za zaposlovanje pravzaprav nimajo kaj več za delati, ker imajo danes vsi slovenci že službe. Sploh mladim je danes prijetno, ker se vsi delodajalci za njih dobesedno tepejo ter jim ponujajo "najproduktivnejše" plače.

Glede zdravstva je pa najbolje, da se spet še malo posvetujejo s stroko pa razmislijo o posledicah in magar naredijo še kakšno analizo za 600.000€, ker tega do sedaj ni še nihče naredil. Tisti predlog o dodatnih 100 milijonih eurov se mi pa zdi naravnost odličen. Vsi vemo, da finančne injekcije v slovenski zdravstveni sistem delujejo, in uspešno zmanjšujejo čakalne dobe. Jaz to vlado že komaj čakam!
gospod iskreni
# 09.07.2018 ob 20:26
Metat denar v zdravstvo je pa čista neumnost. Dokler iste opornice v UKCju stanejo za 15% več kot v Celjski bolnici, do takrat je zdravstvo v riti.
Sklonjen
# 09.07.2018 ob 19:32
Vedno slabše zgleda tale Šarec ...
Sklonjen
# 09.07.2018 ob 19:36
Ljudje ki so krizo povzročili, je ne morejo reševati. .. ne smešite, se lepo vas prosim!
Celt
# 09.07.2018 ob 20:42
Primite se za denarnice.
Disfenocingul
# 09.07.2018 ob 20:07
Bo treba Levica v vlado, sicer bodo podjetja zaposlovala bosance za 500e

Samo Levica nam bo uturila malo morje migrantov, ki bodo živeli na socialki, nato pa odžirali delo domačim delavcem.
Pa Levica še lastnih delavcev ne plačuje, toliko o njihovi socialn naravnanosti.
Skippy
# 09.07.2018 ob 19:54
Nepremicninski davek ze vsi normalni drzavljani placujemo. Rece se mu nusz. Vlada ga samo hoce nekajkrat povecat.
Sonce.sije1
# 09.07.2018 ob 20:09
To ni nobena koalicijska pogodba. To je talanje proracunskega denarja in ponovna zadolzitev. Kdor se vsaj malo spozna na ekonomijo, to ve. Sarc ne odloca. Za njim stojijo Zares in PS. Kaj dela NSI poleg? Tonin se bo prodal za stolcek predsednika parlamenta. Ni cudno, da mladi odhajajo. To je sramota za SLO.
ElTorro
# 09.07.2018 ob 19:39
Vidim kup davčnih olajšav in višanje državne potrošnje. Na drugi strani vidim le nepremičninski davek.

Možnosti sta torej dve:
a) Nova vlada ima namen proračun zastaviti tako, da bo tudi danes, v času najdebelejših krav, v občutnem deficitu. V tem primeru me res zanima, kakšen načrt imajo za naslednjo recesijo
b) Nepremičninski davek bo 10% vrednosti nepremičnine letno. Ker manj kot to verjetno ne bo dovolj za vse predvidene bombončke

Kaj tile se tudi mesec dni po volitvah gredo predvolilni boj s samimi obljubami? Je to morda znak, da tudi Šarcu ne bo uspelo sestaviti vlade in bomo imeli še ene volitve?
KovacevaKobila
# 09.07.2018 ob 20:08
razbremenili bi tudi plače najproduktivnejših ...

Kakšen pa je kriterij za določanje posameznikove 'produktivnosti', če smem vprašat? Takšne nebulozično-poetične formulacije so ponavadi le evfemizem za davčno razbremenjevanje najpremožnejših. Neoliberalni 'oldies goldies', po domače.

Eno retorično vprašanje za velike ljubitelje 'razbremenjevanja': v državi je četrt milijona penzionistov, ki jih je zgrešena politika - a la Zujf - porinila v revščino ... Bodo ti ljudje kdaj dočakali konkretno sistemsko razbremenitev?

poenostavili bi zaposlovanje tujcev ... V azilno zakonodajo bi vpeljali jasne varovalke za preprečevanje zlorab instituta mednarodne zaščite.

Ko tujcem otežuješ vstop v državo, hkrati pa poenostavljaš zaposlovanje tujcev ... oz. tisti rahlo ironični trenutek, ko bi rad hkrati fural 'čudoviti zid' in prosti pretok delovne sile.

Kako združiti neoliberalizem in nacionalizem. Ideološka frankensteinova pošast za 21. stoletje!
Skippy
# 09.07.2018 ob 19:47
Spet novi davki. A nam ze lahko nehate praznit zepe? A se lahko ze nehate zadolzevat? Raje se zadolzujete, narod pa placuje.
patriot44x2
# 09.07.2018 ob 20:30
poenostavili zaposlovanje tujcev.

Zdaj veste zakaj uvažajo nove državljane. Le ti bodo delali za 600 oijrov in bili tiho ter volili ter levičarje ki so jim to omogočili.
Slovan65
# 09.07.2018 ob 20:16
Razbremenitev 13. in 14. plače pomeni, da bodo podjetja;
- 12 plač držala pod minimalno in nato razliko do zakonskega minimuma delavci dali v oblik 13. in 14. plače, ki bo popolnoma neobdavčena.
Torej bo delavec prejel natanko isti znesek kot prej v dvanajstih plačah, le ga bo sedaj prejel v štirinajstih obrokih. Javna blagajna (za zdravstvo, šolstvo, vrtce,, ceste) bo prikrajšana za 20%.
Veleumni Šarec, Tonin, Cerar, Bratuškica in Židan so res kljukci.
stotrideset
# 09.07.2018 ob 20:01
me zanima, kaj tile butlni razmišlajo: nepremičninski davek - zakaj že v tako zafurani državi?
a vi butlni na vladi sploh veste, da je nepremičnina še edina varovalka, ki nam je ostala v primeru finančnega kolapsa posameznika/družine? Kajti penzije so v qurcu - in pika!
a se sploh zavedate, kaj počnete?
za posrat in kozlat ob enem
bagat
# 09.07.2018 ob 20:50
Hud mislec tale poba.
uros23
# 09.07.2018 ob 20:07
No, od župana tega niti ni bilo pričakovati, ampak kdaj bo kdo predlagal zmanjšanje števila občin.
Skippy
# 09.07.2018 ob 19:53
@mb128
Ker ne razumes. Ta vlada nas bo spet zadolzevala. A izgubljena milijarda obresti letno od 9 milijard proracuna se kar ni zadosti?
abcabc
# 09.07.2018 ob 20:47
To je proza. Navadna proza. 100 mio EUR za zdravstvo. Od kod? Kje bodo vzeli? Pa zagotovili zdravnike tam, kjer jih primanjkuje...pa dajte no. Zame kot Slovenca je to žalitev, češ, saj za Slovence je pa vse dobro.
Radoveden
# 09.07.2018 ob 20:22
Vse kar se trudijo sedaj je ne kaj bi naredili za narod ampak kako ne razpast preden so se sploh zmenili. Če je 100M rešitev za zdravstvo potem adijo pamet. To je še bolj blesavo od Milojke. Ker 100M je tisto kar je manjkalo? Samo to? Ja da ni sram Mirkota pol da ni zmogel teh 100M in bi se vse rešilo. Čakaj... aja, teh 100M ne rešuje ničesar, ker to ponikne, ko voda v sahari. U trenu oka. So pa ja milijarde za 2. tir bolj pomembne. Če verjameš.
Radoveden
# 09.07.2018 ob 20:39
UTD, Norveška, umiram... sanje vsakega socialca.

Ko boste našli pri nas toliko sodov nafte na prebivalca, potem boš pa ti, pa Samores pa še kdo končno lahko posedali na klopcah in živeli od dobrih vibracij denar pa bo kar sam pritekal.

Nasvet: pozabi. zagrabi za delo.
Bivši uporabnik
# 09.07.2018 ob 20:33
Saj je vseen kdo bo na abasti. Ko udari nova recesija, nam bodo ta levi al pa ta desni takoj šenkali Zujf 2.0. Rezerve ni, 30 milijard pufa, je 30 milijard pufa. Mogoč gremo lahko tja do 40-ice, potem pa trojka. Relativno zmanjšanje dolga v državi, kjer ti BDP lahko zraste za 5 in potem pade za 8, ne pomeni nič. Zato, isto sranje, drugo pakovanje. Do recesije status quo, potem pa spet udri ga Blaž po siromaku. Da bodo tile kekci delali kakšne strukturne reforme pa ni šans. Že zdaj se kregajo o drobtinah, ker si kruha še omenit ne upajo, da se ne bi sprli.
hehet
# 09.07.2018 ob 20:15
Ideološke teme, kjer se stranke zelo razlikujejo, so, bolj ali manj, izpustili.
V čem natančno naj bi se te pol-komunistične stranke ideološko razlikovale?
slovenc1
# 09.07.2018 ob 20:00
Aha Pogorelec je kandidat za pravosodnega ministra. Dobro ga mislijo nagraditi.
Plavica1
# 09.07.2018 ob 22:48
@Barbara Rajgelj 09.07.2018 ob 22:06 - zagotoviti proračunska sredstva za nevladne organizacije .......
Je višek cinizma, če zahtevate denar od tistega od katerega se z imenom "nevladne" ločujete. A potem morajo tudi vsa športna društva za svoje delovanje dobivati denar iz proračuna, ker so nevladne organizacij? Pa mi ljubitelji jadranja plačujemo drage najeme jadrnic v tujini, pa smo organizirani kot nevladna organizacija (društvo) in izpademo kot idioti, ker ne dobimo denarja iz proračuna, čeorav bi lahko rešili iz morja kakega migranta? Če pa bi si radi naredili še dodatno ministrstvo, ga vsaj lepo imenujte "joški", ne pa za digitalizacijo. Ne pozabite na pravico govora, ko vračate v obtok člen 133.
seven7
# 09.07.2018 ob 20:49
V zdravstvu vec noben denar ne pomaga ce ni delavcev ki bi delali v zdravstvu...

Kadrovskih problemov ne mores resit niti v par letih.
taprauslovenc
# 09.07.2018 ob 22:49
Zaposlovanje tujcev? Šušmarji Šarčevi,doma bodo pa brez dela? Ta tud za na oder ne bo več dobre ko bo šel v politično pozabo. Kaj vse mora slovenska zemlja prenašat,to ne moreš verjeti
bory
# 09.07.2018 ob 21:27
Ni najpomembnejša količina denarja namenjenega za zdravstvo, ampak kanali,po katerih ta denar odteka! Vsekakor ne v korist pacientov, ampak v korist raznih dobaviteljev, lobistov, prijateljprijatelju........Kdor bo znal to coprnijo preseči, presekati in uvesti red v korist pacientov, bo resnično car!!!!
našejenaše
# 09.07.2018 ob 20:44
Nobenih reform... torej stopicamo na mestu, oz. nazadujemo! Gre le za podaljšanje takoimenovanega demokratičnega socializma. V zdravstvo bodo le napumpali NAŠ denar, ki ga bodo prej kot slej pobrali lakomni zdravniki. Drugi tir pa so mokre sanje elite, ki se zlije z vsako stranko na oblasti (prej SMC, zdaj SMŠ), zato da bi lahko še naprej živela od našega denarja. Pa kje mi živimo????
samba
# 09.07.2018 ob 20:46
Nič o drugem tiru (pa toliko vpitja je bilo) in sedaj lahko vidite kdo je financiral volilno kampanijo Šarca,
Zdejkapopi
# 09.07.2018 ob 20:24
Davek na nepremičnine bo mladim še otežil pridobitev stanovanja. Hkrati pa jih bo prisilil v plačevanje najemnin.
Zdejkapopi
# 09.07.2018 ob 20:22
Davek na nepremičnine? Spet bodo navadni kmetje najbolj naje*ali
mattyy
# 09.07.2018 ob 20:09
Račun bomo izstavli gospodarstvu. Saj spet ne vejo kaj delajo.
Binder Dandet
# 10.07.2018 ob 06:21
100 mio za skrajševanje čakalnih vrst dobite, če provizijam pri nakupu opreme odškrnete 5% (če jih prepolovite).;)
Zoro27
# 09.07.2018 ob 23:06
Nobenih 100 milijonov ni potrebnih, samo red je treba narediti. Aja, kako bi pa drugače delili pod mizo, če nič ne talajo iz proračuna.
TineB
# 09.07.2018 ob 22:41
Kaj pa mir na svetu in odprava lakote v Afriki?
minnaema
# 09.07.2018 ob 20:48
stranka NOVA SLOVENIJA je bila od vedno DESNOsredinska- stranka
...... pa je miselno zdaj represivno v LEVO
obrnjena-to so dejstva vse drugo so pa interesi in kako za Hudiča ali Božjo voljo-da
ITALIANSKA Vlada je DESNO sredinska, Austrija je DESNA Vlada in Nemčija enako tako- & pozor naša
MAJHNA Slovenija pa bi bila rada "bel golobček "med črnimi a tako je mogoče le v deklerativnosti a še tega NE, ker sinergije takšne na dolgi rok JE NI !
Dogovarjanja in zopet dogovarjanja med državami sosednjimi je NUJno in če so "enake barve &
misli " je veliko lažje sklepati dijaloge in kompromise...........tega pa Slovenčki tam na vrhu nočejo slišati, (ker jim nekaterim posameznikom "roji po glavi njihov OSEBNI INTERES in PROFIT- pa saj to ni niti se čuditi-interesi vedno vlečejo-kakšno Vladno mesto
bodo "x" interesi zasedli & v tem duhu NE glede, da želimo živeti v Europi, in država Slovenija za (eno EU mesto prebivalstva) bi se morala tudi v Vladi pravilno USKLAJEVATI po Evropsko !
RJSlo
# 09.07.2018 ob 20:26
No ja. Kaj s ečudite "ko kura glisti"? Plače najproduktivnejših so plače v JS, v "motorju slovenskega gospodarstva". Razumeli? Sevda se ne bo pozabilo na nova ministrstva in nove zaposlitve parazitov.

Vse kar je našteto v koalicijski pogodbi je lari fari in bla bla bla.

V zdravstvo lahko vložite milijarde pa se ne bo nič spremenilo. Brez temeljite in korenite spremembe organizacije dela v zdravstvu, brez VIP zaposlovanja, brez VIP preskakovanja vrst, brez "dvornih nabavnikov", itd. Predvsem pa sprememba mentalitete tistih v zdravstvu. Predvsem starejših zdravnikov.
Kazalo