Ob 11.57 je spletni portal javnega zavoda RTV SLO, kot tudi drugi mediji, za tri minute simbolično zakril vsebino in jo nadomestil s sporočilom ob dnevu svobode medijev. Foto: DNS
Ob 11.57 je spletni portal javnega zavoda RTV SLO, kot tudi drugi mediji, za tri minute simbolično zakril vsebino in jo nadomestil s sporočilom ob dnevu svobode medijev. Foto: DNS

V petek, 4. maja 2012, prihaja ob 12. uri v spletno klepetalnico MMC-ja v.d. direktorja direktorata za medije Miro Petek. Vabljeni na klepet!

Svetovni dan (ne)svobode medijev
Val 202: O svobodi medijev

In vemo, da se lahko iz vedno težjega ekonomskega položaja, ki vse bolj reže v socialne pravice novinarjev kot temelja profesionalne in osebne integritete, rešimo le, če bomo ohranili zaupanje javnosti z visoko kakovostnimi, relevantnimi in verodostojnimi zgodbami, preiskovalnimi vsebinami, pravimi vprašanji. Zato na 3. maj, svetovni dan svobode medijev, potrjujemo našo temeljno zavezo, da bomo ostali najmočnejši zavezniki javnosti in kritična vest družbe, "neodvisni nadzorniki" politikov ter drugih elit, je v izjavi za javnost zapisalo Društvo novinarjev Slovenije (DNS).

Preberite tudi:
- OPROSTITE, PREKINITEV
Pod našo napovedno vestjo v povezavi z današnjim zaznamovanjem mednarodnega dne svobode tiska ste v vaših komentarjih z ugibanjem napovedovali predvsem prenovo spletnega mesta www.rtvslo.si. Tokrat ste se zmotili. ŽE ČEZ NEKAJ DNI PA BOSTE IMELI PRAV ...
- Ob svetovnem dnevu svobode
medijev

- O svobodi medijev so govorili tudi na Valu 202. Vabljeni k poslušanju oddaje.

Samo letos je na svetu umrlo 19 novinarjev, 162 so jih zaprli (sveži podatki so dostopni tukaj). V Sloveniji vse več novinarjev dela v izrazito negotovih, prekernih delovnih razmerah. V imenu varčevalnih ukrepov, ki so ponekod dokončno razgalili neprilagojenost poslovnih in razvojnih medijskih modelov lastnikov medijev, ki so to poslali v času zablod slovenske tranzicije, se ponekod nižajo standardi novinarskega in uredniškega dela, krčijo se pravice novinarjev, kar najeda tudi "požarni zid" novinarske in uredniške avtonomije. Temu se bomo odločno uprli, a brez solidarnosti, brez podpore kritične javnosti in njenega zaupanja ne bo šlo.

Obenem pa trdno verjamemo, da imamo pri nas dobre novinarje. Verjamemo v uspeh, napredek, razvoj, vizijo in pošteno delo. Marsikdo meni, da so to ideali, ki jih v teh časih posamezniki ali družba težko dosežejo. Zgodbe tistih, ki so vanje verjeli in jim je uspelo, dokazujejo, da se da. A še nekaj je nedvo(u)mno: za uspešne življenjske zgodbe so pomembne dobre informacije - analitične, preverjene, kritično ovrednotene, postavljene v kontekst. Da je kakovostna, kredibilna informacija pomembna za napredek posameznikov in družbe, so v najrazličnejših medijskih akcijah po svetu v zadnjih letih že potrdili številni pomembni akterji svetovnega družbenega dogajanja. Letos smo se jim pridružili tudi slovenski mediji. Društvo novinarjev Slovenije in mediji smo nekaj minut pred poldnevom simbolično "zatemnili" naše spletne izdaje in dali besedo naši javnosti - tisti, ki brez zadržka priznava, da je treba za uspešne osebne zgodbe brati, poslušati ter gledati dobre novinarske zgodbe.

Tudi novinarji in medijski ustvarjalci se zavedamo, da lahko storimo več. Zato bomo začeli pri sebi - že konec novembra s prvim mednarodnim festivalom medijske kulture in trendov Naprej/Forward. Takrat bomo naredili inventuro našega dela in s konkretnimi primeri dobrih praks iz tujine pogledali v prihodnost – ter skušali odgovoriti na vprašanje, kako lahko v še tesnejšem zavezništvu z našimi bralci, poslušalci in gledalci naredimo korak naprej. V prihodnost, ki ne bo tako temna, kot se zdi zdaj, še piše DNS.

ZNP: Novinarji so kazensko preganjani
Združenje novinarjev in publicistov ob svetovnem dnevu medijske svobode opozarja, da slovenska zakonodaja ne zagotavlja z ustavo zajamčene svobode javnega izražanja v medijih, pa ugotavlja stanovsko Združenje novinarjev in publicistov (ZNP). Zlasti je problematičen kazenski zakonik, ki omogoča državnemu tožilstvu kazenski pregon zoper novinarje, kadar državni ali lokalni funkcionarji njihovo kritiko razumejo kot osebno razžalitev. Tako državno tožilstvo kazensko preganja dva slovenska novinarja, in sicer novinarja Dela Boruta Tavčarja in odgovornega urednika Reporterja Silvestra Šurlo, ker naj bi v svojih komentarjih razžalila predsednika Pozitivne Slovenije in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Združenje zato vnovič poziva vlado in državni zbor, da ustrezno spremenita kazenski zakonik, da kazenski pregon novinarjev zaradi kritike predstavnikov oblasti ne bi bil več mogoč. Kadar se politiki in drugi državni funkcionarji zaradi novinarske kritike njihovega dela čutijo osebno razžaljene, naj novinarje tako kot vsi ostali državljani zasebno tožijo. Naš poziv v času prejšnje vlade je zavrnil takratni minister za pravosodje Aleš Zalar z obrazložitvijo, da je sedanja ureditev v kazenskem zakoniku primerna.

V spodnjem videoposnetku, ki ga je pripravil DNS, pa si lahko ogledate, kaj o svobodi medijev menijo tekmovalec v smučarskem krosu Filip Flisar, raper Zlatko ... (avtor: Jure Brankovič)

V petek, 4. maja 2012, prihaja ob 12. uri v spletno klepetalnico MMC-ja v.d. direktorja direktorata za medije Miro Petek. Vabljeni na klepet!

Svetovni dan (ne)svobode medijev
Val 202: O svobodi medijev