Osumljeni je bil izpuščen iz zdravniške oskrbe. Policisti so ga prijeli. Foto: BoBo
Osumljeni je bil izpuščen iz zdravniške oskrbe. Policisti so ga prijeli. Foto: BoBo
Roman Jakič
Obrambni minister v odhajajoči vladi Roman Jakič je prepričan, da je potrebna sprememba zakonodaje, ki bi omogočila lažje odpuščanje javnih uslužbencev, a sam za to spremembo nima več pristojnosti. Foto: BoBo
Osumljen vojak iz bolnišnice v pridržanje

Tragični petkov dogodek, ko sta policista v Litiji ustavila civilni avtomobil, iz njega pa je nato odjeknil strel in hudo ranil enega policista, vzbuja veliko vprašanj. Še posebej, ker je bil strelec vojak. V Slovenski vojski so bili skopi s pojasnili in komentarji, zdaj pa so na ministrstvu za obrambo pojasnili podrobnosti glede zaposlitve osumljenca.

Vojak se je zaposlil leta 2009, ko je izpolnil vse pogoje, imel je tudi ustrezno zdravniško spričevalo, v sklopu katerega je moral opraviti psihološke teste, je pojasnil tiskovni predstavnik Morsa Simon Korez.

Težave so se pojavile pred dvema letoma
Leta 2012 se je začel pritoževati nad težavami s prehranjevanjem in spanjem, zato so ga prerazporedili na lažje delovno mesto. Poveljnik mu je svetoval tudi psihološko pomoč, vendar se zanjo ni odločil.

Ni sposoben delati z orožjem
Naknadno je bil nato premeščen v kuhinjo, preden je odšel na trajni bolniški dopust. Napotili so ga na ponoven zdravniški pregled, kjer se je ugotovilo, da ni sposoben delati z orožjem. Aprila 2014 je komisija ugotovila, da je invalid tretje kategorije, in od takrat so tekli postopki, da bi ga premestili na primerno delovno mesto.

"Vsakega invalida tretje kategorije obravnavamo enako in ne moremo odpuščati ljudi, ki so v času vojaške službe zboleli ali se poškodovali. Če nekdo ne more opravljati službe vojaka, se mu najde drugo delovno mesto znotraj vojske," pojasnjuje Korez. Zanikal pa je očitke v zapisih, ki naj bi jih vojak objavil na blogu, in sicer da so ga v vojski šikanirali.

Oceno poda Obveščevalno-varnostna služba
Slovenska vojska se pri zaposlovanju ljudi opira na mnenje Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo, ki poda oceno, ali pri določenem kandidatu obstajajo varnostna tveganja ali ne. Slovenska vojska se nato ravna po oceni, pri tem pa nima vpogleda v metode in podatke, ki jih pri svojem delu zbere Obveščevalno-varnostna služba.

Vojak je bil od petka v bolnišnici, saj je bil med prijetjem, ko je nanj streljal drugi policist, ranjen. Slovenska vojska ga je začasno suspendirala. Policisti pa ga bodo odvedli k preiskovalnemu sodniku s kazensko ovadbo zaradi umora.

Jakič: Potrebna sprememba zakonodaje
Četudi Korez zagotavlja, da je Slovenska vojska ravnala v skladu z vsemi predpisi, pa je obrambni minister Roman Jakič, ki je pred sejo vlade ponovil, da je Slovenska vojska ukrepala v skladu z zakonodajo, dodal, da je primer pobuda za spremembo zakonodaje za lažje odpuščanje javnih uslužbencev.

Jakič zato upa, da bo že javna razprava o tem spodbudila prihodnjega obrambnega ministra za spremembo zakonodaje, saj trenutna vlada teh pristojnosti nima več.

Policisti zbirajo pomoč za družino
Ustreljeni 39-letni policist je v ponedeljek zaradi hudih poškodb umrl. Njegovi kolegi iz Policijskega sindikata Slovenije (PSS) v imenu zaposlenih na litijski policijski postaji in ljubljanskega policijskega sindikata pozivajo kolege, da po svojih močeh pomagajo družini.

Sredstva se lahko nakažejo na račun Policijskega sindikata Slovenije št. SI56 6100 0403 0000 080, s kodo namena CHAR - Dobrodelno plačilo, s sklicem na številko SI00 3-2014-32 ali fizično na naslov Policijskega sindikata Slovenije, Kotnikova 8, 1000 Ljubljana.

Osumljen vojak iz bolnišnice v pridržanje