Slovenija
Štiri odhajajoče zdravnike bo na UKC nadomestilo pet otroških intezivistov s Hrvaške. Foto: BoBo

Otroška srčna kirurgija: treba je razbiti monopolni položaj zdravnikov

V torek izredna seja DZ-ja o razmerah na otroški kardiologiji
18. maj 2018 ob 10:08,
zadnji poseg: 18. maj 2018 ob 18:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Kolegij predsednika državnega zbora je sklenil, da bo izredna seja DZ-ja, na kateri bodo poslanci na pobudo SDS-a in NSi-ja obravnavali izredne razmere na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami, v torek ob 11. uri.

Predlagatelji izredne seje bodo imeli na seji do 15 minut časa za obrazložitev in do 60 minut za razpravo. Enako odmerjen čas bo imela tudi vlada. Predlog priporočila vladi je na nujni seji obravnaval tudi odbor DZ-ja za zdravstvo.

Z enim od predlaganih sklepov se v SDS-u in NSi-ju zavzemajo za to, da vlada takoj pripravi nabor nujnih sanacijskih ukrepov. Hkrati naj vlada poskuša doseči, da otroški kardiologi, ki so dali odpoved na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, do dejanskega odhoda opravljajo vsaj nujne posege. Vlado pozivajo tudi, naj se dogovori s priznano kliniko v eni od sosednjih držav za takojšnjo obravnavo nujnih primerov, poskrbi pa naj tudi za nujni prevoz malih bolnikov v tujino.

Odbor DZ za zdravstvo predlogov ni sprejel
Predlaganih priporočil vladi, ki so jih oblikovali v SDS in NSi, odbor DZ za zdravstvo ni sprejel. So bili pa zadovoljni s pojasnili vodstva UKC Ljubljana o stanju v programih. Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Aleš Šabeder je dejal, da so problemi v programu otroške srčne kirurgije zelo veliki, nacionalni, z njimi pa se vodstvo ukvarja od nastopa mandata. Prihod tujih strokovnjakov, ki bodo pomagali pri premostitvi trenutnih kadrovskih težav, ki so nastale z nedavno odpovedjo treh slovenskih otroških kardiologov, je le kratkoročna rešitev in ni optimalna, je priznal in dodal, da bo dolgoročno treba celoten oddelek graditi na novo z lastnimi strokovnjaki.

S programom zdravljena otrok s srčnimi boleznimi se je seznanil tudi svet pacientov UKC-ja Ljubljana. Na seji je svet sklenil, da v celoti podpira tako strokovnjake kot UKC pri načrtu za ureditev zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

.

Po njegovem mnenju težave na otroški srčni kirurgiji izvirajo tudi iz monopolnih položajev določenih zdravnikov: "Iz tega se moramo naučiti, da ne smemo več nikoli dovoliti monopola stroke, ampak zagotoviti konkurenco," je poudaril. Pojasnil je, da nastali položaj rešujejo iz dneva v dan in da bodo poskušali zagotoviti varno oskrbo otrok, kar je njihova prva naloga. A če tega ne bodo mogli zagotoviti, bodo to tudi obelodanili in zaprli program. So pa potem, ko so v četrtek sklenili pet pogodb s tujci, bolj optimistični, da bodo lahko premostili vmesno obdobje s tujimi strokovnjaki.

Sodelovanje z ameriškima srčnima kirurgoma
Večina članov odbora DZ za zdravstvo se je strinjala s pojasnili Šabedra. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je pojasnila, da se bo prihodnji teden na prvi seji sestal svet Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni ter da se pogovarjajo o sodelovanju z otroškima srčnima kirurgoma Josejem Salazarjem iz univerzitetnega kliničnega centra v Marylandu (ZDA) ter Charlesom Fraserjem iz teksaške univerzitetne bolnišnice, ki bi bila pripravljena prevzeti del izobraževanja slovenskih kirurgov, ki bodo sodelovali v inštitutu.

Ker želijo stalno pristnost kardiologov in kirurgov v inštitutu, so trenutno v sklepnih dogovorih s tujim kirurgom, ki je pripravljen priti v Slovenijo, kjer bi bil nenehno navzoč. Imena ni želela razkriti, saj da pogodba še ni sklenjena. Se pa pogovarjajo tudi z domačimi strokovnjaki, ki so v preteklih letih odšli v tujino, in tujimi strokovnjaki različnih strok.

Prihaja pet intenzivistov iz Hrvaške
Potem ko je vodstvo UKC-ja prejšnji teden sporočilo, da so dali odpoved trije otroški kardiologi, bo UKC praktično ostal brez tovrstnih strokovnjakov. Intenzivno so začeli iskati rešitve in v četrtek podpisali pogodbo s petimi otroškimi intenzivisti iz Hrvaške, dva med njimi sta tudi kardiologa, je po sestanku s starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami v četrtek povedal generalni direktor UKC-ja Ljubljana Šabeder. Za sodelovanje so se dogovorili tudi s češkim interventnim kardiologom. V UKC-ju bodo začeli delati prihodnji mesec. Prav tako se dogovarjajo za sodelovanje še z dvema slovenskima zdravnikoma, ki delata v drugih zdravstvenih zavodih, ter z dvema tujcema.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je pretekli teden zagotovila, da ustanavljanje Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni tako dobro napreduje, da bo inštitut zagotovo začel delovati najpozneje do 1. julija.

VIDEO
Problemi otroške srčne kirurgije bodo zaposlovali poslance
La. Da., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
m72
# 18.05.2018 ob 10:48
Mi jih izšolamo, plačamo še 200.000 samo za specializacijo, kot je bilo včeraj povedano na TV, potem pa izsiljujejo in na koncu gredo brez vsake obveznosti do družbe iskati svojo $rečo. Ki je pogosto kar preko ceste in zdaj ne več samo popoldan po šihtu. Nam pa ostane "uvoz" novih, morebiti celo boljših, in prevažanje otrok v izrahell! Vprašanje je tudi, zakaj tja in ne na Češko, od koder so nazadnje prihajali otroški srčni kirurgi na Pediatrično kliniko?
HOR
# 18.05.2018 ob 11:17
Situacija na otroški kardiologiji je samo vrh ledene gore, ki kaže, da je v slovenskem zdravstvu, politiki in državi nekaj hudo narobe...
In nekaj hudo narobe je med tistimi, ki so za to odgovorni...
Slovenska družba pa se še vedno ni soočila s temi dejstvi in vzroki ter se pri reševanju igra politične slepe miši...
Za (ne)odgovornost in denar gre, nastradajo pa tudi otroci...
Homer.
# 18.05.2018 ob 11:16
@m72
Mi jih izšolamo, plačamo še 200.000 samo za specializacijo, kot je bilo včeraj povedano na TV, potem pa izsiljujejo in na koncu gredo brez vsake obveznosti do družbe iskati svojo $rečo.
-------------------------
Sicer tvoja trditev ne velja za vse primere, ampak precej drži.
Če namreč zdravnik odide v politiko, je ravno tako zgubljen za zdravstvo.
Morali bi vpeljati nek sistem, ki bi povrnil stroške šolanj.
Poleg tega veliko zdravnikov ne želi sprejeti službe kjerkoli. Tudi s tem bi morali prekiniti in enostavno po dveh zavrnjenih službah črtati iz zavoda za zaposlovanje.....
firtoh
# 18.05.2018 ob 17:20
Monopol zdravnikov...
Vsak mlad specialist,poln znanja in entuziazma, je konkurenca starejšim zdravnikom,ki so si iz oddelkov naredili svoje fevde.In mladi, ki vidijo,da bi se stvari dale narediti drugače,bolj organizirano,po novih doktrinah,takoj stopijo na žulj predstojnikom in starejšim kolegom.V vsakem kolektivu se seveda najde tudi šalabajzer,ki kljub temu,da ni niti za konje zdraviti,ima pa ostre komolce in zna prepričevati...V kolektivu,kjer je nezdrava klima je težko delati.Potem so še tu sestre,ki pod enim zdravnikom morajo delati tako,pod drugim pa drugače... in potem imaš skregano osebje,pacienti pa trpijo.Tukaj politika nima kaj dosti vpliva in ga tudi ne more imeti.To je stvar strokovnega direktorja,predstojnikov in zdravniške zbornice.
Haloo
# 18.05.2018 ob 15:06
Za ta študij se mladina sploh ne odloča, kdor se pa in študij konča jo pobriše na zahod.
Denar je v igri ne pa domovinska zavest ali skrb za domače bolnike.
Vse skozi so v pripravljenosti za štrajk in za odhod iz države.

Prisega kapitalu je zdaj na prvem mestu ne pa nekemu čudaku iz pred tisočletji!
Tuljava
# 18.05.2018 ob 13:43
Zdaj bodo rajsi vrgli 5x vec denarja za gasenje pozara oz. tuje kardiologe namesto, da bi v letih, ko so vsi opozarjali na tezave, zadevo uredili z domacim kadrov in ga primerno placali.

Priblizno tako kot se outsource-a cistilke ali pa nasploh drugo delovno silo. Na koncu je veliko drazje pa se ta pravi posredniki vmes zasluzijo.
amigo
# 18.05.2018 ob 17:54
Po odhodu vodje dejavnosti otroške srčne kirurgije (OSK) leta 2004 je bil Univerzitetni klinični center (UKC) v Ljubljani v Republiki Sloveniji soočen z različnimi izzivi pri izvajanju kirurških storitev za slovenske otroke s prirojenimi boleznimi srca. Zatem je UKC sklenil nenavaden dogovor, v skladu s katerim je bil edini razpoložljivi usposobljeni otroški srčni kirurg prisoten za operacije le 3---6 dni v mesecu. To je privedlo do številnih težav z vidika zdravljenja otroških srčnih bolnikov, kakovosti njihove oskrbe, ponovnih operacij, medosebnih odnosov v dejavnosti otroške srčne kirurgije, poročanja rezultatov kirurških posegov zaradi prirojenih srčnih napak ter usposabljanja slovenskih specializantov otroške srčne kirurgije.

To piše v poročilu mednarodne strokovne komisije. Se pravi, da je vodstvo UKC s sklepanjem "nenavadnih dogovorov" ogrozilo življenja malih pacientov in na ta način slovenskemu zdravstvu povzročilo veliko materialno in moralno škodo. Seveda nihče za nič ne odgovarja, beli bogovi pa nas še zmerjajo z analfabeti in zahtevajo še več denarja. Ki ga bodo s sklepanjem nenavadnih dogovorov ponovno zapravili.
Lesnikovsok
# 18.05.2018 ob 11:18
vsi vemo da je v vodstvu problem na UKC... ampak naši politiki vedno rešujejo probleme pri repu in nikoli pri glavi...
barbar2
# 18.05.2018 ob 11:06
A niso zadnja dva meseca vse seje obstruirali? Danes se jim je pa odprlo?
Virunum
# 18.05.2018 ob 13:55
Iz votlega v prazno... Kamorkoli se obrneš, vsepovsod problemi z enakim vzrokom... Od gospodarstva do javnih inštitucij, civilne družbe in politike... Kronično pomanjkanje STRATEŠKEGA VODENJA... A bo ta naš mali narod, ki takšnega vodenja nikoli ni imel, enkrat začel ustvarjati vodje, vizionarje in ljudi z jajci, ki jim bodo skupine in organizacije začele zaupati?... In kaj je potrebno premakniti v glavah 2. milijonov, da so to začne dogajat?
janezi
# 18.05.2018 ob 11:32
Če bi SDS in Nsi ko sta bili v vladi pripravili ukrepe bi danes že imeli prvo generacijo izšolanih študentov.
---------
jaz dodam: če bi levica v vladi........bi imeli že GENARACIJE...
*jagoda*
# 18.05.2018 ob 11:25
Jani Möderndorfer se res ne zna obnašati. Kaj je bila to predvolilna predstava?
SpookyDonk
# 18.05.2018 ob 10:58
“Analfabeti bodo govorili o strokovnih zadevah. To kaže, da jim je popolnoma vseeno za otroke, dokler oni zbirajo politične točke.” Izjava dr. Cevca o izredni seji, je popolnoma na mestu. Klasično poceni, populistično in plehko nabijanje, s strani opozicije. Ko imajo oni škarje in platno v roki, se pa guncajo z Zidarjem na gugalnici.
mend055
# 18.05.2018 ob 10:38
Pobudo o izredni seji državnega zbora na ''tragikomično'' temo otroška kirurgija pozdravljamo.
Smo se pa o njej že parkrat ob kavici/vodi/čaju pogovarjali s prijatelji. Zadnjih nekaj tednov...
Upam da nismo imeli za hrbtom kakega strankarskega prisluškovalca, ki sedaj vnovčuje slišano na terenu.

Ampak, pravilno, bobu je treba reči bob in ne krof, zato pogumno z vsemi orožji nad ta popolni fiasko da opuščamo otroško srčno kirurgijo. Mama na pomoč!
amigo
# 18.05.2018 ob 21:56
Ali moramo zdaj tistim, ki so se pokazali kot nesposobni za organizacijo in vodenje, dati še več denarja, otroke pa bomo pošiljali na operacije v Izrael?
vuga69
# 18.05.2018 ob 13:04
Kam se je pa "skrila" ministrica Kolarjeva, da izjave daje le še državna sekretarka? Ali je ministrico vsaj rahlo sram za svoje nedelo na področju zdravstva?
grumpycat
# 19.05.2018 ob 09:07
Monopol ima predvsem ZZZS, ki sploh ne ve kaj placuje. Pa tega ne bo nihce razbijal. ZZZS nima nobenega nadzora nad tem kako se trosi denar - razen pri plenicah, kjer stiska druzince. Prodajalci opreme/materialov jo peljejo scat vsakic znova in ko zzzs podpise pogodbo za doloceno placilo se niti ne pozanima koliko ta ista stvar stane v tujini. V Sloveniji pa kartelni dogovori. Zilne opornice niso problem samo bolnisnic. Tudi ZZZS mastno preplacuje. Po drugi strani pa ZZZS storitev (pregled zdravnika) zelo slabo placa. Intelektualno delo zdravnika je nicvredno, material pa precenjen. Pa ni nikogar, ki bi na to opozoril.

Res so na dolocenih mestih redki strokovnjaki v Sloveniji in to zagotovo ni dobro. En razlog je, da se lahko zgodi otroska kardiologija, drug pa da je fino imeti nekoga, da gres po drugo mnenje. Mene tudi srh spreleti, ko slisim, da nekdo popolnoma obvladuje doloceno stroko. To je zagotovo narobe. Ponavadi to vodi v slabo prakso, ker je nedotakljiv in v negativno selekcijo. Je pa to posledica slovenske majhnosti in niti slucajno ni izoliran problem zdravstva. Ce pa ostanem tu, ce bi izsolali in zaposlovali vec zdravnikov, bi bil ta problem manjsi. Vendar se politika za to nikoli ni odlocila, raje je zategovala pas in s tem omogocala pogoje za monopole. Dandanasnji je hvala bogu tako, da ti dostopa do znanja ne more nihce prepreciti in stari dinozavri, ki trenutno se obvladujejo dolocene segmente bodo kmalu preteklost.
maksimsi
# 18.05.2018 ob 15:49
Ne vem kaj so zdravniki izsiljevali kot je nekdo omenil, sem pa prepričan da bi to stalo velikokrat manj kot bodo nas stali uvoženi zdravniki iz Izraela, Češke, ZDA in ne vem od kod se vse. Ker je križna situacija bodo lahko postavili ceno kot se jim bo zdelo. Lep pozdrav vodstvu in politikom ki so spali dokler ni počilo. Sedaj so pa vsi generali.
Tao3
# 18.05.2018 ob 15:47
Tako ja! Konkurenco tem napuhlim slovenskim bogovom v belem!

Recimo na hrvaškem boljši zobi, boljša storitev in material, pol nižka cena! Kuštrin se dere pa samo več keša več keša več keša.

Za ta keš, ki so ga naši zdravniki tukaj izsiljevali bodo drugi z veseljem delali. Hrvatje, Čehi, Izraelci, še američane ni sram za tak denar delat ...

Sramota kaj se grejo zdravniki nad otroci - in to samo zaradi keša. Ene politične struje pa ogabno vse izkoristijo za svoje točke čeprav ko so bili sami pri koritu niso nič spremenili ...
AnnoZero
# 18.05.2018 ob 15:29
O, super, želite si Bolgarov in Kitajcev za zdravnike...

Gotovo so boljši kot naši in gotovo bodo raje delali pri nas kot v sosednjih Avstriji in Nemčiji v boljših pogojih...
NNNP
# 18.05.2018 ob 12:45
V Leclercu imajo razprodajo: specialiste otroške kardiologe, kardiokirurge in intenziviste prodajajo na kilo ali po komadu. Nudijo količinski popust: če jih vzameš pet, dobiš še dva specialista družinske medicine...
zapravico
# 20.05.2018 ob 07:11
Zdravniki se borijo predvsem za svoj žep.Zdravstvo kot naj bi bilo pa je zgodovina
Triomidva
# 18.05.2018 ob 16:23
Ali so ponudili tujcem take pogodbe kot Slovencem?

Ali so bile zahtevane kakšne reference za tujce ali pač kdor želi pride?

To me spominja na reševanje situacije v UKC Maribor in pomanjkanju anesteziologov:
dejmo zje..bat naše, potem pa za večji dnar najemimo tujce...
vsenior
# 23.05.2018 ob 06:34
@petrap Končno po dolgem času korekten komentar, 10 plusov! Težko bo Šabedru uresničiti ideje o normalizaciji dela v UKC. Problem ni na njegovi strani, pač pa v tem, da v svetovnem merilu zdravniki precenjujejo ceno svojega znanja. Duh bogatenja je že dolgo tega ušel iz steklenice, elita te steklenice ne želi zapreti, celo več, ta duh uhaja tudi iz slovenske steklenice. Upam, da mu bo uspelo to steklenico razbiti. Ko so slovenski zdravniki spoznali kako drago plačujejo Mišalija so prav pobesneli in začeli so se problemi. V RESNICI JE ZADAJ DENAR, PA ČISTO NIČ DRUGEGA. Gre za prisego denarju i ne nekemu hipokratu....

Začelo se je s pravniki po letu 1994 in individualnimi pogodbami, kar je sprožilo plaz zahtev po izjemnih plačah in razlikah med prejemki zaposlenih. Morda pa je bil to glavni razlog osamosvojitve l. 1991 in prehoda v neoliberalizem. Danes so razlike 1:100
Mnogi menimo, da je to podla poteza zdravnikov, nekateri, pa da je to sistem v katerem živimo: take it or live it! Seveda na račun zdravja naših pacientov, Živimo v času, ko je bogatenje dovoljeno na kakršen koli način. Pa res? V resnici sploh ne gre za 3,4 tisoč € neto mesečne plače, ampak za 1000€ na dan!!!! Ali drugače: za vsako operacijo bi radi po 2500€. Šabeder bi imel takoj mirovni sporazum z zdravniki, še preveč bi jih imel!
petrap
# 22.05.2018 ob 21:29
Mišaly je 5 let učil, naši zdravniki pa se niso ničesar naučili. Ali vsaj ne dovolj.
Učenec, ki ne prekosi v vsem svojega učitelja, bo ostal za vedno učenec.
A prišli bodo drugi zdravniki, ki bodo bolj v skrbeh za male bolnike in jih ne bo preveč skrbela konkurenca. Konkurenca skrbi le tiste zdravnike, ki jih bolj kot bolni otroci skrbijo njihovi zaslužki.
Verjamem v tiste prve in v njihovo zdravo pamet. Ob svojem delu jih srečujem vsak dan in to že veliko let.
Ne vem, če bo že Šabederju uspelo, kar si je zastavil. Sam proti vsem nima ravno veliko možnosti. Nakazal pa je pravo smer in že za ta pogum si zasluži pohvalo.
vsenior
# 19.05.2018 ob 06:42
Šabeder me je presenetil. Morda pa je dobro, da ni bil vpet v "protokole" medsebojne napetosti zdravnikov v UKC.
Menda zbornica krivi ministrstvo, da ni dalo več denarja za specializacije in s tem za večjo konkurenco. Kolikor vem nekateri oddelki zanalašč niso dajali potreb po specializacijah, samo zato, da so lahko starejši zdravniki delali nadure, nedeljska dežurstva in s tem ogromno zaslužili--takole od 10.000€ na mesec navzgor.

Trdno upam, da bo Šabeder presekal to vrtičkanje in vzpostavil normalno stanje brez izsiljevanja. Zna imeti epidemijo izsiljevanj, če ne bo zadev počistil takoj. Povzpetniški kadri delajo to povsod in jih je kar težko krotiti. Bolj so izobraženi večje težave povzročajo. Po pripovedovanju znanca so na inštitutu Jozef Štefan kar hude borbe med podobnimi kadri. Tam si še ideje kradejo.

CITAT ŠABEDER:
Iz tega se moramo naučiti, da ne smemo več nikoli dovoliti monopola stroke, ampak zagotoviti konkurenco
elGoyc
# 18.05.2018 ob 15:11
Da je situacija glede srčen kirurgije že dalj časa povsem nesprejemljiva najbrž ni potrebno posebej poudarjati in že samo zaradi tega bi morale leteti glave od ministrskih naprej. Prevelikim egom sicer nespornih strokovnjakov mora vodstvo pač nadeti uzde.

Obstaja še en večji in v bistvu nerešljiv problem, naša majhnost in v luči tega je morda smotrno, da tudi na dolgi rok sodelujemo z kakšnim izmed večjih tujih centrov.
Radio
# 18.05.2018 ob 19:06
@firtoh:

In zakaj sta vodstvo ukc in mz dolustila nastanek monopolov? Noben jim ni preprečil, da bi poslali na desetine zdravnikov za več let na šolanje v tujino, in da bi nastavili normalne predstojnike oddelkov (izbere jih politika), ki bi te mlade vključili v delovni proces.

Aja, ceneje in lažje je bilo nič delati in krasti v javnih zavodih, kot da bi opravil managersko funkcijo. Monopol je čisto simpl razbiti, samo treba je manj krast in dati denar za izobraževanje.
Polovica
# 18.05.2018 ob 16:26
Začuda, da zdravstvo še sploh stoji.
Leta in leta besednega pretepanja zdravnikov od medijev in politike, kako samo kradejo in se jim gre za plače. Politika pa medtem načrtno gleda stran, ko samo pri nabavi, mimo javnih razpisov, ponikajo milijoni samo v UKCLJ.
Sedaj pa ko nekateri zdravniki gredo k boljšim pogojem, pa bi jih nekateri privezali na delovno mesto, kjer nočejo biti, ker naj bi država za njihovo izobraževanje dala 200.000 €.
Ko se delavci za trakom bojujejo za višje plače, so oči uprte v "škrtega" kapitalista, ko pa to od države zahtevajo zdravniki, je pa kriva lakomnost zdravnikov. Torej ravno obratno. Dvojni standardi, bolj natančna beseda bi bila zavist.
V tej državi še najbolj zapriseženi levičarji vidijo, da se pred demokratičnim socializmom nahaja zid, ne vidijo pa, da imamo preveliko hitrost in spotoma še bolj pritiskajo na plin, da se bomo ja vsi razleteli v zid realnosti. Tisti, ki vedo kaj nas čaka, že pakirajo kovčke. Ni daleč, da se nam bo zgodil romunski scenarij, kar se tiče zdravnikov.
AnnoZero
# 18.05.2018 ob 15:25
... treba je razbiti monopolni položaj zdravnikov...

Kar razbite ga, da se bo sesulo še tisto, kar stoji...
samo.jug
# 18.05.2018 ob 15:16
Veste, odprimo naš delovni trg tujim strokovnjakom. Če naši nočejo delati za te plače in imajo boljše ponudbe iz tujine, hvala lepa in nasvidenje. Kirurg specialist, pa naj je Kitajec ali Bolgar, če je dober, naj pride in dela. Itak ni potrebno, da komunicira ne vem koliko s starši. Medicinske in drugo administrativno osebje lahko poskrbi za komunikacijo, in to je to. Ko bodo naši dohtarji imeli konkurenco iz tujine, kot jo imamo navadni delavci, potem me zanima, kako dolgo bodo še imeli te bajne plače in se rugali v glavo po klinikah in bolnišnicah. Poln kufer imam tega zdravstva in zdravnikov.
zozozo
# 18.05.2018 ob 15:04
Otroška srčna kirurgija: treba je razbiti monopolni položaj zdravnikov

Treba je zagotovit kvalitetno zdravljenje otrok. Te ideološke floskule si pa zabijte nekam.
amigo
# 18.05.2018 ob 10:37
Pravilno, da se lastnik, to je država vplete v zdravniške igre brez meja, ki se dogajajo na UKC. Zdaj bi z ustanavljanjem nekega Nacionalnega inštituta še dalje kradli naš denar.
tu in tam
# 20.05.2018 ob 10:04
A ha, že vidim. Z najemanjem tujih zdravnikov.
In domač "monopol" bodo zamenjali s še bolj trdovratnim tujim monopolom.

In ko se bo to zgodilo, ni več šans, da naučiš kakega domačega zdravnika za te otroške srčne operacije.
Kot prvo, to traja kar nekaj let, preden lahko samostojno operira.
Kot drugo, kdo pri zdravi pameti bi se spet spuščal v to?
Kot tretje, aki bo tem gostujočim zdravnikom sploh v interesu učit domače?
A ni Mišaly 5 let učil, pa nič naučil?
galoper
# 19.05.2018 ob 20:15
@Janezi # 18.05.2018 ob 11:32 V DZ je pomembno katere stranke sklenejo pogodbe in s tem lahko obvladujejo izide glasovanj. Tako se je dogajalo v času 'Janševe' vlade. Odločala je levica.

@GORILA # 18.05.2018 ob 11:55 Uspel sem priti na pregled k okulistki v ZD, kjer mi je sestra povedala, da pri njih pregledujejo le šoloobvezne otroške. Bil sem vseeno pregledan.

@Troyan # 18.05.2018 ob 15:19 Primerjava zaslužkov je nesmiselna. Zaslužki v vsaki državi so pogojeni z različnimi pogoji, predvsem pa so skladni s standardom in življenjskimi navadami v državi.Torej ne mešati plačo pri nas in standard v drugi državi in obratno.

Vse razprave obravnavajo le zaslužke, le v enem primeru je povdarek večinoma na strokovnosti in zaradi treh ljudi se ustvarja napačen vtis o vsem zdravstvenem osebju.
božo1
# 19.05.2018 ob 07:14
Razpravo v Odboru DZ sem spremljal toliko, da sem še enkrat občutil gnus do politikantskega vedenja predlagateljice in nekaterih njenih, spoštljiv nastop direktorja UKC, kakor sekretarke na MZZ, vredno pa je bilo slišati nadevse opravičen izbruh poslanca SMC-ja Janija Möderndorferja.
if
# 18.05.2018 ob 14:12
Milojka Celarc naj prevzame otroško srčno kirurgijo.
Asistenti: anesteziolog Cerar, pljučno krvni sistem Erjavec, serviser z ostalo opremo Židan!
tu in tam
# 20.05.2018 ob 09:52
>>treba je razbiti monopolni položaj zdravnikov

A to pomeni, da bodo enostavnejše operacije izvajali mesarji, malo zahtevnejše pa veterinarji?
"Licenco" za pisat recepte pa bo dobil Danny in lokalna šlogarica?
Troyan
# 18.05.2018 ob 15:19
Strokovnjak, ki v ZDA zasluži preko milijon dolarjev letno tukaj ne bo delal in nosil glave na pladnju za 1700€ neto plače, kot jo mladi specialist prejme. Lahko jih izobrazite kolikor želite, vsi bodo odšli, dokler bo odnos do najbolj zahtevnih zdravniških služb takšen...

Poglejte naše ljube uvožene zdravnike iz juga, ki jih nekateri opevajo! Polovica jih po specializaciji ali nostrifikaciji odide naprej. Enostavno smo plačilno nekonkurenčni zahodu, izobrazimo pa tako strokoven kader, da je na zahodu zaželjen.
Tisl
# 18.05.2018 ob 11:42
Obstaja kakšna sfera znotraj slovenske vlade, kjer levi niso uničili vsega dobrega?
janezi
# 18.05.2018 ob 11:35
@m72
Mi jih izšolamo, plačamo še 200.000 samo za specializacijo, kot je bilo včeraj povedano na TV, potem pa izsiljujejo in na koncu gredo brez vsake obveznosti do družbe iskati svojo $rečo.
-------------------------
Sicer tvoja trditev ne velja za vse primere, ampak precej drži.
Če namreč zdravnik odide v politiko, je ravno tako zgubljen za zdravstvo.
Morali bi vpeljati nek sistem, ki bi povrnil stroške šolanj.
Poleg tega veliko zdravnikov ne želi sprejeti službe kjerkoli. Tudi s tem bi morali prekiniti in enostavno po dveh zavrnjenih službah črtati iz zavoda za zaposlovanje.....
-----------------------------
zgledujmo se po grdih ZDA.Tam lahko vsak študira tudi na puf.hitro doštudira in vrne posojilo !!
mend055
# 18.05.2018 ob 13:04
Jaz bi kar delal v dobrobit ljudi, a kaj, ko nisem kooperativen za politiko in ne nosim (vedno) svilenih oblek/kravat in nausnjanih čevljev. Verjetno me tudi ne marajo, ker sem tam nekje pod 100 let.
Kar smo večina še živečih (99,9 %).
Mikey
# 18.05.2018 ob 15:51
Monopol zdravnikov.... Monopol zdravnikov... Naj se vam to uleže malo. Ja kaj a bodo gozdarji noge preč žagali in gradbinci s krampom operacijo možganov naredili?
GORILA
# 18.05.2018 ob 11:55
Mene pa zanima, zakaj se otroška kardiologija ne ukine, primere pa prevzame odrasla kardiologija?
Konec koncev tudi nimamo otroške okulistike...
Kazalo