Šenpen Rinpoče je bil v priporu od petka. Foto: BoBo
Šenpen Rinpoče je bil v priporu od petka. Foto: BoBo

43-letnega lamo so s pripora, ki je trajal od petka izpustili zaradi umaknjene kazenske ovadbe, so pojasnili v budistični kongregaciji Dharmaling. "Lama Šenpen Rinpoče je bil v nedeljo izpuščen iz pripora, ker je ovaditelj umaknil svojo ovadbo, ki jo je podal pod vplivom določenih opojnih substanc," so zatrdili.

Sporočili so še, da bo Budistična kongregacija Dharmaling nadaljevala delo, učenje in prakse, saj so se obtožbe izkazale za neresnične. Očitno gre samo za še en poskus diskreditiranja budizma in osebe lame Rinpočeja. Napovedali so, da bodo več podrobnosti sporočili v posebni izjavi za javnost.
Sodišče: Oškodovanec priznal lažno ovadbo
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so pojasnili, da je preiskovalna sodnica v petek odredila pripor zoper osumljenega Rinpočeja iz pripornega razloga ponovitvene nevarnosti. Ker se preiskovalna sodnica ni strinjala z razlogom begosumnosti, je predlog dala v odločanje izvenobravnavnemu senatu.

Oškodovanec je že v petek šel na policijo in priznal, da je dal lažno ovadbo, še enkrat je na policijo prišel v soboto in podal samoovadbo zaradi krive ovadbe, so zapisali na sodišču. To pa je zagovornik po navedbah sodišča navajal v pritožbi. Izvenobravnavni senat je potem, ko je pridobil listine, odločil, da se osumljenega izpusti na prostost, so še pojasnili na sodišču.

Dnevnik: Ovadbo je umaknil Rinpočejev sin
Na okrožnem državnem tožilstvu informacije za zdaj še niso komentirali. Prvi je o tem poročal Dnevnik, ki je navajal, da naj bi se prijavitelj, Rinpočejev že odrasli posvojeni otrok, premislil in svojo prijavo umaknil. Preiskava kljub temu še ni končana, saj gre za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, vendar pa priporni razlogi ne obstajajo več, je Dnevnik izvedel neuradno.

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Maja Ciperle Adlešič je v petek potrdila, da so policisti prijeli moškega, osumljenega spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Osumljenca so ga privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor. Več podatkov o primeru tiskovna predstavnica ni razkrila.

Spletni Večer je v petek poročal, da so policisti prijeli 43-letnega lamo Rinpočeja. Po poročanju medijev ima Rinpoče tri posvojene otroke, ki so stari 20, 18 ter tri leta in pol. Po neuradnih informacijah naj bi bili prav oni ali vsaj eden izmed njih žrtve omenjenega kaznivega dejanja.