Tudi ekipo varuhinje človekovih pravic je na poti k Strojanovim ustavila policija. Foto: RTV SLO
Tudi ekipo varuhinje človekovih pravic je na poti k Strojanovim ustavila policija. Foto: RTV SLO
Strojanovi v Ambrusu
Kot je znano, del družine Strojan znova živi v taboru v Dečji vasi. Foto: RTV SLO
Ombudsmanka v Ambrusu
Strojanove moti omejitev gibanja

Policija tam še zmeraj pogosto ustavlja promet, na terenu pa je ekipa varuhinje naštela kar od 50 do 60 policistov. Ti sicer trdijo, da njihovi ukrepi za izognitev nemirom veljajo za vse in torej niso diskriminatorski. Vendar pa je policijski nadzor na poti k Strojanovim kar dvakrat doletel tudi ekipo varuhinje same, za kar po njenem mnenju ni ustrezne podlage.

Otrok je bil družini vzet v soglasju z materjo
Zdenka Čebašek Travnik je z ekipo obiskala tudi Center za socialno delo Grosuplje, kjer se je pozanimala o usodi otroka, ki je bil vzet eni zmed članic romske družine. Kot je izvedela, se je to zgodilo v soglasju z materjo, otroka pa so premestili k rejniški družini, kjer naj bi bile razmere zaradi letnega časa zanj ugodnjejše. Povedali so ji še, da je bil dojenček sicer zdrav in ni kazal nobenih sledov zanemarjanja.

Pritožujeta se obe strani
Varuhinja človekovih pravic pa se je pogovarjala tudi z Ambrušani, ki so poudarili, da jih moti negativna medijska podoba o njih. Dejali so, da proti samim Romom nimajo nič, pritožili pa so se zaradi diskriminacije, saj naj bi nekatere kazni veljale le zanje, za Rome pa ne.

Ekipa Zdenke Čebašek Travnik je preverjala tudi stanje v taboru Strojanovih, zlasti glede zdravja otrok, ki pa so bili po njenih besedah videti zadovoljni in dovolj hranjeni. Najstarejši od njih sicer ne hodi v šolo, najverjetneje zato, ker Rome drugi otroci zavračajo, je povedala Čebašek Travnikova. Strojanovi so poleg tega poudarili, da jih moti omejitev gibanja, čeprav so policisti sicer prijazni.

Varuhinja: Spor ni nerešljiv
Varuhinja človekovih pravic je opozorila na to, da se Romi čutijo povezane z naravo in jim veliko pomeni lastništvo zemlje, zato bi bilo primerno, da se jim to tudi zagotovi. Po njeni začetni presoji je občina v primeru Strojan ravnala nezakonito, kar namerava še preveriti. Sicer pa je poudarila, da gre za vprašanje, ki zadeva obe strani, zato ga je treba reševati z dialogom in ob iskanju kompromisov. Morda bi bilo dobro vključiti strokovnjake, ki dobro poznajo tako način življenja Romov kot tudi našo zakonodajo, je še dodala Čebašek Travnikova.

Brezigarjeva zanika očitke
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je sicer torkove očitke Liberalne akademije, da je policija ob nadzoru nad Strojanovimi ravnala nezakonito, zavrnila in jih označila za politične. V odzivu je zapisala tudi, da je državno tožilstvo v tej zadevi že odločilo, zato nadaljnje razpravljanje na to temo po njenem menju ni potrebno. Poleg tega tožilstvo ne more polemizirati o svojih odločitvah, dodaja.

Brezigarejva sicer meni, da imajo strokovnjaki pravico izražati svoja mnenja. O mnenju protikorupcijske komisije, ki policijskemu nadzoru nad Romi očita nezakonitost, pa je dejala, da ni relevantno, saj naj bi bila komisija za preprečevanje korupcije organ, ki nima zakonske podlage, da podaja mnenja v zadevah iz pravosodne pristojnosti in nadzira delo tožilcev.

Ombudsmanka v Ambrusu
Strojanove moti omejitev gibanja