Vlada bo še enkrat preučila vpliv poročil o nadzoru na veleposlaništvih, ki so prišla v javnost po odločitvi informacijske pooblaščenke. Foto: BoBo
Vlada bo še enkrat preučila vpliv poročil o nadzoru na veleposlaništvih, ki so prišla v javnost po odločitvi informacijske pooblaščenke. Foto: BoBo

razpravljala o poročilu o nadzoru na veleposlaništvih, je sklenila, da pri imenovanju veleposlanikov nima nobenih zadržkov.

Predsednik Miro Cerar se je v sredo ob robu sejma Agra v Gornji Radgoni strinjal z odločitvijo predsednika republike Boruta Pahorja, da ustavi vsa nova imenovanja veleposlanikov, dokler vlada še enkrat ne preuči vpliva omenjenih poročil o nadzoru na veleposlaništvih, ki so prišla v javnost po odločitvi informacijske pooblaščenke.

Vlada je to tudi storila in na podlagi poročila zunanjega ministrstva o nadzoru na veleposlaništvih izvedla temeljito razpravo. Na koncu je soglasno ocenila, da ni ovir za nadaljevanje in zaključek že začetih postopkov novih imenovanj veleposlanikov, je po seji vlade povedal premier Cerar.

Pahor bo zaključil imenovanje
Iz Pahorjevega urada pa so že sporočili, da bo predsednik republike prihodnji teden zaključil postopke imenovanja novih veleposlanikov, potem ko je vlada ocenila, da kljub poročilom o nadzoru na veleposlaništvih, ki so ugotovila nepravilnosti, zadržkov za to ni.

Ob tem so dodali, da je bila, po Pahorjevi oceni, soglasna odločitev vlade glede kandidatov za veleposlanike pomembna za verodostojen zaključek postopka in uspešno opravljanje dela veleposlanikov.

Geržina je ravnal negospodarno
V ozadju tega "zastoja" je bil predvsem veleposlanik Aleksander Geržina, kandidat za novega veleposlanika v Zagrebu, ker je poročilo o nadzoru njegovega vodenja veleposlaništva na Dunaju razkrilo, da si je v letu in pol izplačal za 4.500 evrov potnih stroškov, čeprav je imel v tistem času na voljo avtomobil in voznika.

Nadzor je ugotovil, da je s tem sicer ravnal negospodarno, vendar pa so na ministrstvu opozorili, da ne tudi nezakonito.

Erjavec: Pahorjeva poteza je pretirana
Zunanji minister Karl Erjavec je potezo Pahorja označil za pretirano, nato pa posredno nakazal tudi, da svoje odločitve o predlaganih kandidatih za še manjkajočih devet veleposlaniških mest ne bo spreminjal.