Türk in Josipović bosta v Zagrebu govorila tudi o izmenjavi not o arbitražnem sporazumu. Foto: Reuters
Türk in Josipović bosta v Zagrebu govorila tudi o izmenjavi not o arbitražnem sporazumu. Foto: Reuters
Borut Pahor in Jadranka Kosor
Pahor in Kosorjeva sta v soboto dorekla oblikovanje skupne komisije, ki naj bi preučila možnost varovanja skupnega zračnega prostora. Foto: Reuters
Natovo letalo
Za nadzor slovenskega zračnega prostora skrbi Nato. Foto: EPA
Jelinčič zahteva Pahorjev odstop
Neusklajenost političnega vrha glede "zračnega" dogovora

Potem ko je slovenski predsednik Danilo Türk v Zagrebu izrazil presenečenje nad novico o možnosti skupnega varovanja zračnega prostora s Hrvaško, ki sta ga dorekla slovenski premier Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor, se je oglasil tudi Pahor. Iz njegovega urada so sporočili, da je premier zamisel sprejel od Kosorjeve "kot predlog za proučitev, a da je ta dobila preveliko težo v javnem mnenju, glede na to v kakšnem statusu ta hip zamisel je". Vsekakor bo, če bodo storjeni kakršni koli formalni koraki v tej smeri o tem odločali formalni organi tako v Sloveniji kot v zavezništvu Nato, so zapisali v sporočilu za javnost.

Türk: Varovanje zračnega prostora v okviru Nata
Predsednik Danilo Türk, ki se je v Zagrebu udeležil odprtja 6. kongresa enotnosti humanistov, o možnosti skupnega nadzora očitno ni vedel ničesar, saj je v Zagrebu povedal, da je presenečen nad možnostjo sprememb v varovanju slovenskega zračnega prostora.

"Sodelovanje je vsekakor dobra stvar, moramo pa priznati, da sem bil presenečen, ko sem slišal za ta dogovor. Treba je namreč vedeti, da ima Slovenija za varovanje zračnega prostora dogovor v okviru Nata, tako da ne vidim, zakaj je potrebna takšna sprememba. Upam, da bosta predsednika vlad pojasnila, kaj sta mislila v tem primeru, in da se bo o teh idejah govorilo," je povedal Türk.

Žbogar mora zamisel še preučiti
Vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar je dejal, da se mu zdi zamisel "zanimiva", podrobneje pa je ni želel komentirati, češ da se mora najprej podrobneje seznaniti z njo, ker ni bil prisoten na pogovorih Pahorja in kosorjeve. "Sam nisem bil prisoten na teh pogovorih, tako da bi se izognil prevelikemu komentiranju. Mislim pa, da sta predsednika vlad dala idejo, ki jo je treba sedaj v obeh ministrstvih razdelati in preučiti ter priti z rešitvijo oziroma s predlogom," je dejal Žbogar.

MORS: Za slovenski zračni prostor skrbi Nato
Na možnost skupnega nadzora zračnega prostora so se odzvali tudi pri ministrstvu za obrambo, kjer so povedali, da za varnost zračnega prostora nad Slovenijo skrbi Nato, stroške pa nosi država, ki to izvaja, torej Italija. Pojasnili so, da gre za dogovor med Slovenijo in Natom ter Natom in Italijo, ki je svoje zmogljivosti ponudila na naborni konferenci, ne gre pa za neposreden dogovor med Slovenijo in Italijo.

Ker so se hrvaški mediji razpisali, da bi dogovor med Slovenijo in Hrvaško zmanjšal stroške obeh držav pri varovanju zračnega prostora, so pri ministrstvu pojasnili, da tudi, če bi Slovenija in Hrvaška podpisali omenjeni dogovor, to ne bi pomenilo posebnega prihranka za Slovenijo. Tudi Slovenija namreč financira lastne sile, ki sodelujejo v integrirani zračni obrambi Nata in pri radarskem nadzoru slovenskega zračnega prostora, kar bi verjetno ostalo tudi pozneje.

Josipović: Ena izmed možnosti sodelovanje s Slovenijo
Hrvaški predsednik Ivo Josipović je ponovil, kar je povedal že v nedeljo, in sicer, da je skupno varovanje neba s Slovenijo ena izmed možnosti in da bo o tem še govora. Hrvaški predsednik je pojasnil še, da so na svetu za obrambo ravno prejšnji teden obravnavali več možnosti za varovanje hrvaškega zračnega prostora in da je bila med njimi tudi možnost sodelovanja s Slovenijo ter da bodo odločitev o varovanju zračnega prostora sprejeli v 60 dneh.

SNS: Kdo je Pahorju dal mandat za tovrstni dogovor?
Medtem je poslanska skupina SNS-a na vlado naslovila poslansko vprašanje, v katerem sprašuje, kdo je premierju Pahorju podelil mandat, da je na srečanju s Kosorjevo "sosednji državi predajal nadzor nad slovenskim zračnim prostorom", ter kdaj je premier predstavil "svojo izdajalsko idejo parlamentu Republike Slovenije in katera od ustreznih slovenskih ustanov mu je potrdila in dovolila to potezo".

Poslansko skupino SNS-a v vprašanju, pod katero se je podpisal vodja poslanske skupine Zmago Jelinčič, zanima tudi, po čigavem navodilu in naročilu se je Pahor dogovarjal o skupnem nadzoru zračnega prostora in zakaj premier "namerno uničuje suverenost Republike Slovenije, in to ravno ob dvajseti obletnici odločitve za samostojnost".

Pahor: K morebitnemu dogovoru moramo pristopiti previdno
Za oblikovanje komisije, ki bo preučila možnost skupnega varovanja zračnega prostora nad Slovenijo in Hrvaško, sta se v soboto v Lovranski Dragi dogovorila Pahor in Kosorjeva. Menila sta, da bi s skupnim nadzorom zračnega prostora Slovenija in Hrvaška, ki sta zaveznici in obe članici zveze Nato, zmanjšali stroške nadzora, a obenem povečali varnost. "A je k temu treba pristopiti previdno, z vsemi ambicijami, da sklenemo dogovor," je v soboto še povedal Pahor.

Jelinčič zahteva Pahorjev odstop
Neusklajenost političnega vrha glede "zračnega" dogovora