Predsednik republike je pripravil sprejem za veleposlanike in kandidate za to diplomatsko funkcijo. Foto: BoBo
Predsednik republike je pripravil sprejem za veleposlanike in kandidate za to diplomatsko funkcijo. Foto: BoBo
Novi veleposlaniki pri predsedniku Pahorju

Pahor je razložil, da vidi dve pomembni nalogi bodočih veleposlanikov. Prizadevati si morajo za iskreno prijateljstvo z drugimi narodi in državami ter z njimi poskušati nadaljevati, razviti ali okrepiti gospodarsko sodelovanje. Partnerstvo je po besedah predsednika nujno krepiti, "ne samo s političnega, ampak v sedanjih razmerah tudi in zlasti z gospodarskega vidika".

Predsednik je tudi prepričan, da bodo bodoči veleposlaniki na začetku mandata pri predaji akreditivov vprašani o njihovi oceni razmer doma. "Mislim, da smo Slovenci pod pogojem, da nastopimo skupaj in čim bolj enotno, sposobni sami premagati težave, s katerimi se soočamo," je Pahor o tem povedal svoje osebno mnenje, za katerega je veleposlanikom dejal, da ga lahko prenesejo naprej.

"Razpolagamo s temeljnimi strateškimi ukrepi in strukturnimi reformami, ki bodo, če bodo pravočasno uveljavljene, dovolj solidno zagotovilo, da se bomo sami izvlekli iz krize," je dejal Pahor in opozoril, da je čas pri tem ključnega pomena. Bodoče veleposlanike pa je poprosil, naj v države sprejemnice prenesejo tudi sporočilo, da se mi sami tega dovolj dobro zavedamo.

Slovenija je majhna, toda suverena
Predsednik je veleposlanikom sporočil še, da je Slovenija sicer majhna država, vendar je suverena. "Naš ponos na to, da smo suvereni in samostojni, ni nič manjši od ponosa velikih držav in veliko večjih narodov od našega. Na to moramo skrbno paziti, ko se vedemo in obnašamo v mednarodni skupnosti," jim je še naložil. Slovenski veleposlaniki pa so mu zagotovili, da so pripravljeni na spopad z izzivi.

Novi veleposlaniki pri predsedniku Pahorju