Slovenija

Poudarki

  • Katičeva za varovanje ugleda SV-ja
  • Geder: Znamo in zmoremo strniti vrste
Dan Slovenske vojske.
Proslava ob dnevu Slovenske vojske 14. maja 2018. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Dan Slovenske vojske
Predsednik republike Borut Pahor na proslavi ob dnevu Slovenske vojske. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Dan Slovenske vojske
Proslava ob dnevu Slovenske vojske 14. maja 2018, na fotografiji obrambna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Andreja Katič. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Dan Slovenske vojske
Proslava ob dnevu Slovenske vojske 14. maja 2018, govori načelnik generalštaba Alan Geder. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Dan Slovenske vojske
Proslava ob dnevu Slovenske vojske 14. maja 2018. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Dodaj v

Pahor: Krepi se geopolitika, okrepiti moramo Slovensko vojsko

Dan Slovenske vojske
14. maj 2018 ob 16:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik republike Borut Pahor se je pred dnevom Slovenske vojske zavzel za celovito prenovo in okrepitev sistema nacionalne varnosti.

Slovesnost na Brdu pri Kranju je potekala v spomin na 15. maj 1991, ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji. Slovesnosti so se udeležili še številni visoki gosti, ministri in nekateri veleposlaniki. Podelili pa so tudi priznanja najprizadevnejšim pripadnikom za njihove dosežke, dogodek pa je spremljal glasbeni program v izvedbi orkestra Slovenske vojske.

Pahor: Krepi se geopolitika
Predsednik države Borut Pahor je v nagovoru na osrednji slovesnosti pred torkovim praznikom Slovenske vojske na Brdu pri Kranju opozoril, da je varnost "postala kompleksna zadeva", ki potrebuje strokoven in večplasten pristop. Svet je varnostno bolj ranljiv, krepi se negotovost in s tem povezano vznemirjenje. Krepi se "geopolitika", je dejal.

Slovenija se bo morala temu prilagoditi. "Na ravni države se ni mogoče odzvati drugače kot okrepiti sistem nacionalne varnosti," se je zavzel Pahor. Treba bo "celovito prenoviti in okrepiti celoten sistem nacionalne varnosti, od vojske do policije, prek obeh obveščevalnih služb do civilne zaščite". Prihodnja vlada po njegovem mnenju "ne bo smela odlašati s pripravo strateškega odziva na geopolitične in varnostne razmere v našem in mednarodnem okolju".

"Posodobitev sistema nacionalne varnosti je neodložljiva in takojšnja naloga nove vlade in celotne državne politike," je poudaril predsednik republike.

Slovenija po besedah vrhovnega poveljnika obrambnih sil potrebuje "dobro oboroženo, dobro pripravljeno in operativno Slovensko vojsko, ki je sposobna brezhibno sodelovati v mednarodnih misijah po svetu, sodelovati v Severnoatlantskem zavezništvu in zagotoviti vojaško obrambo domovine".

"Slovenija sicer ni vojaško ogrožena, vendar pa je res tudi, da je spoznanje o tem običajno prepozno za pravočasno ukrepanje," je opozoril predsednik.

"Ni razlogov, da bi kakor koli strašili ljudi glede varnostnih vprašanj. Vendar tudi ni nobenih razlogov, da bi jih zavajali in tolažili s trenutnimi razmerami, ki označujejo Slovenijo kot varno državo," je še izjavil.

Več denarja za vojsko, a tudi pametna poraba
Zavzel se je predvsem za okrepitev obrambnega proračuna. Vendar pa zgolj dodaten denar po njegovem mnenju ne bo dovolj. "Sama zagotovitev proračunskih sredstev v prihodnjih letih bo manj težavna naloga od inteligentne razporeditve njegove porabe za varnostne potrebe," je menil Pahor.

Vendarle se je zavzel tudi za zvišanje plač zaposlenim v varnostnih strukturah države, od vojske in policije do obveščevalnih služb. To bi lahko rešili s posebnim sistemskim zakonom o financiranju nacionalne varnosti, je predlagal.

Čeprav je kot vrhovni poveljnik pred dobrim mesecem ocenil, da je pripravljenost Slovenske vojske za delovanje v vojni ostala nezadostna, za delovanje v miru pa je dobra, pa je predsednik danes poudaril, da je to "pripomoglo k streznitvi odločevalcev o razvoju vojske". Zdaj sta bistveno bolj izostreni odgovornost in pripravljenost za ukrepanje, je prepričan.

Ne glede na to pa po mnenju predsednika Pahorja "Slovenska vojska odlično opravlja svoje naloge v tujini in pomembno prispeva k ugledu naše države". "Sodeluje s policijo pri varovanju državne meje, priskoči na pomoč ljudem v primeru hujših naravnih in drugih nesreč," je poudaril.

Tudi zato je Slovenska vojska med Slovenci dobro zapisana "in jo imajo za svojo", je še ocenil Pahor. "Na svojo vojsko se zanesemo. Na našo vojsko smo ponosni," je še dodal.

Katičeva za varovanje ugleda SV-ja
Biti pripadnik SV-ja je časten poklic, biti vojaški voditelj pa vloga, ki temelji na zgledu, zaupanju in poštenju, je na slovesnosti poudarila ministrica, ki opravlja tekoče posle, Andreja Katič. V svojem nagovoru je med drugim spomnila, da so v letu 2016 po več letih trajajočem padanju obrambnih izdatkov padanje ustavili in gibanje obrnili navzgor. Opravili so strateški pregled obrambe in skupaj zastavili potrebne ukrepe za izboljšanje pripravljenosti. Vlada je predlagane sklepe potrdila, prav tako srednjeročni obrambni program za obdobje 2018–2023, v katerem je predvidena še višja finančna projekcija.

Med dokazi prizadevanja za vzpostavitev boljših možnosti za razvoj obrambnega sistema je navedla nekatere nabave vojaške opreme, naložbe v infrastrukturo in mednarodno sodelovanje. Med pomembnejšimi povezovanji je poudarila evropsko stalno strukturno sodelovanje PESCO in program OCCAR.

Poglavitni cilj ministrske ekipe je bil po njenih besedah vseskozi temeljito izboljšanje statusa zlasti vojakov, zato so pripravili spremembe temeljne obrambne zakonodaje. Ta je zaradi zavlačevanja nekaterih strank obtičala v DZ-ju, vendarle pa sta na ta način nastala podlaga za nadaljnje korake in okvir za naslavljanje aktualnih varnostnih izzivov, je povedala.

Danes so pred nami novi izzivi in nove grožnje. Pripadnice in pripadniki SV-ja delujejo na številnih kriznih žariščih po svetu, s čimer krize preprečujejo ali omejujejo tam, kjer nastajajo. "S tem krepite skupna prizadevanja za zagotavljanje mednarodne varnosti in preprečujete, da bi spopadi še v večjem obsegu prišli do nas," je med drugim dodala Katičeva.

Geder: Znamo in zmoremo strniti vrste
Načelnik generalštaba SV-ja Alan Geder pa je poudaril, da imajo v vojski vizijo, cilje in tudi pripadnike, ki so največji potencial. Slovenska vojska je že večkrat dokazala, da zna in zmore strniti svoje vrste. Tudi danes se je treba postaviti v bran za prihodnost vojske, je poudaril.

Slovenska vojska bo sodelovala pri sodobnih varnostnih izzivih, zato bo tudi razvijala ciljne zmogljivosti v zavezništvu Nato. Tega ne bo počela le zaradi obljub,ampak tudi zato, da bi zagotovila hrbtenico varnostnega sistema, je poudaril.

Vodstvo vojske se bo v prihodnjem obdobju osredotočilo tudi na konec njene profesionalizacije. Cilj je dobro opremljena in visoko usposobljena vojska, med pogoji za dosego tega cilja pa je Geder poudaril zagotavljanje kadrovskih in materialnih virov in krepitev motiviranosti pripadnikov. Načelnik je o uspehu prepričan, obenem pa je zagotovil, da bodo delali trdo, pošteno in etično.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
ni maitre
# 14.05.2018 ob 16:37
Borči, si kdaj pomislil, da se situacija takšna, zaradi takšnih tipov kot si ti? Seveda nisi!
runcajz
# 14.05.2018 ob 16:34
"Predsednik republike Borut Pahor se je pred dnevom Slovenske vojske zavzel za celovito prenovo in okrepitev sistema nacionalne varnosti"

Temu vrhovnemu komandantu se pa rola.
Kaj je pa doslej delal ? Že drugi mandat vrhovnega poveljnika , po ustavi seveda, sicer pa nima pojma o tem, trosi floskule in se dela pametnega, kaj vse bi bilo treba narediti, naredi pa nič. Pahor pač! No , nekaj le naredi, potuje na naš račun, objavlja selfije, teče maratone in včasih pred kamerami kakšno uro ali dve nekaj dela, misli, da dober vtis.
FolkloraS
# 14.05.2018 ob 16:37
Ko je imel možnost se je ljubkoval s sosedo!
m72
# 14.05.2018 ob 16:32
Menda mu je Porošunko to povedal. Bejžte vsi skupaj nekam.
mb128
# 14.05.2018 ob 16:40
Krepi se geopolitika....
A bi lahko po domače g. predsednik? Le kako naj razumem to krepi se geopolitika sploh v povezavi z vojsko, nacinalno varnostjo?! A mogoče tako, da so na tej zemeljski obli geopolitične razmere vedno bolj nestabilne?!
Ah ta visoka latovščina! Nekaterim žal ne pove prav ničesar čeprav je izrečenih, zapisanih še preveč besed. In v tem je ravno njen namen. Drugič pa g. predsednik bi vas prosil tako, po domače grožnje so te in te in zaradi tega bi bilo pametno, da ukrepamo tako in tako. Razen če ne nastopate na kakšnem simpoziju in imate tam že kar manekenski ekspoze!
Franc Jožef I.
# 14.05.2018 ob 16:37
A zdej bo pa pametn!?
gesan
# 14.05.2018 ob 16:43
Pahor: Krepi se geopolitika, okrepiti moramo Slovensko vojsko
----------------------------------
Ni problema!
Samo denar nazaj zrihtaj, ki ste ga "zapravili" na položaju... namesto, da se špeglarite in fotosajšnate kot največji manekeni.
GorskiVodnik
# 14.05.2018 ob 17:38
Jaz vem ,kaj je geopolitika. Ampak njegova besedna zveza mi ne pove nič. Prav tako, kot bi rekel:
Krepi se matematika.
Krepi se etnologija.

Poskus neke všečne floskule, ampak meni se zdi bedast.
gesan
# 14.05.2018 ob 16:45
ni maitre
# 14.05.2018 ob 16:37
Borči, si kdaj pomislil, da se situacija takšna, zaradi takšnih tipov kot si ti? Seveda nisi!
-----------------------------
nak, on je celo zelo ponosen na svoje delo, dosežke, torej... posledično tudi na istuacijo v katero smo zašli v veliki meri tudi z njegovo pomočjo.

Ta tip je prava patološka zlaganost preoblečena v finočo kot vaba za naivnost.
grenadir
# 14.05.2018 ob 17:08
Kaj za boga svetega pomeni " krepi se geopolitika".... Predvsem pa, kakšen vpliv ima krepitev NATO vojske, ki jo plačujemo Slovenci na geopolitiko... " prdec v veter"...
cairns
# 14.05.2018 ob 17:47
Pahor: Krepi se geopolitika, okrepiti moramo Slovensko vojsko

Se strinjam ampka:

1.izstop iz NATO pakta
2.denar ki ga namenjamo izvoznikom demokracije naj preide v žep slovenske vojske
3.ponovno uvesti služenje vojaškega roka za oba spola za cca 4 mesece da se mladi naučijo osnovnih vojaških veščin
grenadir
# 14.05.2018 ob 17:33
Geopolitika se ne krepi, se ne zmanjšuje niti ne jača, ali kakor koli spreminja svoje velikosti ali oblike...Lahko se samo spreminja samo vsebinsko.... Naj to nekdo pove narcisku, da ne bo stalno trobezljal bedarije.... Kar pa se tiče vojske... Je že res, da kdor ne hrani svoje vojske hrani tujo... Katero mi hranimo, glede na to, da svoje nimamo, pa naj si vsak odgovori sam...
gesan
# 14.05.2018 ob 16:47
FolkloraS
# 14.05.2018 ob 16:37
Ko je imel možnost se je ljubkoval s sosedo!
------------------------------
Pa ne more vedno znova samo samega sebe.
:)
unitrode
# 14.05.2018 ob 18:17
Kakšno nakladanje. Prej sem prebral, da je naša edina (neoborožena) vojaška ladja Triglav obtičala v pristanišču na Siciliji, ker so ji odpovedali (vsi) trije (nemški!) motorji. To je po eni strani sreča v nesreči, ker tako ne bomo prevažali afričanov v evropo. To da pa možakar naklada "krepi se geopolitika" in "moramo dati več za vojsko" me je spravilo v bes: pred tremi dnevi sem z družinskim članom preživel celi dan na ljubljanskih urgencah (ležal je naekaj ur na nosilih na hodniku) in preklinjal državo, ki namerava dati 1200 MIO € za dve bataljonski skupini medtem ko bomo mi umirali na urgencah. Kako bi se gospod predsednik počutil, če bi kot onkološki bolnik nekaj mesecev čakal na CT? Bi še vedno zagovarjal nakup oklepnika za 6 MIO € ali raje šest (6) CTjev?
horjenevje
# 14.05.2018 ob 16:58
pahor najslabši predsednik Slovenije , priimek napisan z malo , ker je še manj naredo kot Kučan .
GeorgeB
# 14.05.2018 ob 18:50
Izvolili ste ga. Zdaj ga pa poslušajte... :)))))))))

"Krepi se geopolitika..." .... iz kje je pa tole ven potegnu? :D:D:D:D
grenadir
# 14.05.2018 ob 20:46
"Aja, kaj ruska kanta je že crknila?"... Ne , buhteljček.. Na tvojo žalost samo nemški motorji...
firtoh
# 14.05.2018 ob 19:03
Ježešna..Mi bi zapravljali denar za vojsko,po drugi strani pa naša zaveznica in članica NATO,odstopa od mednarodnih sporazumov in nam grozi s sankcijami,če bomo poslovali z Iranom,najbrž tudi s Sirijo.Kok bi lahko recimo pralne stroje in arcnije prodajal v SK,Iran.....
''Lud ***e zbunjenog'', bi rekli naši bivši bratje.
Ramus
# 14.05.2018 ob 20:33
Vendar pa zgolj dodaten denar po njegovem mnenju ne bo dovolj. "Sama zagotovitev proračunskih sredstev v prihodnjih letih bo manj težavna naloga od inteligentne razporeditve njegove porabe za varnostne potrebe," je menil Pahor.

Mhm,... 1.3 milijarde evrov za oklepna vozila dveh bataljonskih skupin, da bodo sodevali v širjenju ameriške paranoje po svetu ni "inteligentna razporeditev" obrambnih sredstev,...
pr_holistar
# 14.05.2018 ob 19:19
Umira slovensko zdravstvo. Ampak zakaj bi bil predsednik republike solidaren z državljani, če je njegovo poslanstvo solidarnost z zahodnimi gospodarji.
DrMrrr
# 14.05.2018 ob 17:27
Standardna "poteza": ovcam je pač potrebno servirati floskule in povsem druge razloge prekrivati z nekimi kvazi imaginarnimi: najbolje je operirati kar s strahom. Seveda z povsem neartikuliranimi razlogi. V igri pa so milijarde. Da bi o tem opravili kakšno resnejšo razpravo? Dosegli čim širši nacionalni konsenz o vsebini, načinu, vrsti ...? Pha. Zakaj že?! Če pa nam je že itak on sam (!) povedal, da se krepi geopolitika. In on že ve Vendar.

Tragikomično, skratka.
nonparel
# 14.05.2018 ob 19:26
Slovensko javno zdravstvo res umira, ja, zato pa se počasi rojeva novo, ki bo podobno onemu ameriškemu. Potem pa bodo začeli na veliko umirati še pacienti...
Celt
# 14.05.2018 ob 20:27
Krepi se "geopolitika", je dejal.

Pa kaj ta človek sploh ve kaj in o čem govori???
Isto kot da bi rekel "krepi se vreme"... bednik, ki je pač tudi predsednik.

Krepijo se odnosi med državami (sveta). Ja in? Saj se vedno... tako ali drugače.
garmond
# 14.05.2018 ob 19:14
Seveda rabimo čimveč orožja, da bomo lahko šli ubogim Izraelcem pomagat pred mogočno Palestinsko vojsko.
Orožje mora biti, pa četudi potem še samo travo jemo :))))
SpicyWeiner
# 14.05.2018 ob 18:42
ko je bil sam predsednik vlade, je pa njegova vlada veselo vlagala milijardo v TEŠ 6, vojski pa ni pustila niti eura za investicije. Trenutna ministrica iz vrst SD je pa njegovo delo zgolj samo dokončala, s tem da je spravila vojsko na neoperativno raven.
alcatraz
# 14.05.2018 ob 18:30
Pahor: Krepi se geopolitika, okrepiti moramo Slovensko vojsko

Komu bi ti zdaj spet poljub pritisnil ..... TJA?
Če Varšavskega pakta ni več, čemu pakt NATO? Sam to vprašam.
FRKA
# 14.05.2018 ob 17:24
g. Pahor. Vi najprej okrepite svojo načelnost in karakter, vojsko pa lepustite toku razpada.
Bo najbolje za vse.
pero-perica
# 14.05.2018 ob 18:56
temu rečejo srbi"kad se seljak pogospodi"
HOR
# 14.05.2018 ob 18:25
Ja, čas je za oživitev enot teritorialne obrambe pod državnim poveljstvom...
Binder Dandet
# 14.05.2018 ob 22:44
Velike besede majhnega cloveka..To je nas predsednik.
Bojan18
# 14.05.2018 ob 21:46
Katičeva za varovanje ugleda SV-ja

Nej raje dihtunge za Triglav zrihta, da ne bodo veslal do Kopra.
Partizan Miha
# 14.05.2018 ob 20:32
"Pahor: Krepi se geopolitika, okrepiti moramo Slovensko vojsko"

Prevod:
Pahor: Hrbet bo kmalu že tako močno upognjen, da ga bomo in moramo! močno fasati....
Bivši uporabnik
# 14.05.2018 ob 18:52
Večina proračuna gre za plače. Mimogrede, imamo več častnikov kot vojakov, ki imajo odlične plače.
zapravico
# 15.05.2018 ob 08:21
Pahor,najlepši je dan,če ne daš nobene izjave
Lev Trotsky
# 14.05.2018 ob 23:19
"Borut, sedi!"
"Borut, lezi!"
"Borut, prostor!"
"Borut, daj glas!"

Borut: "Nato, Nato!"

"Priden, Borut, priden!"
torcida_ce
# 14.05.2018 ob 20:56
Naj politiki to iz lastnega žepa plačajo.
Sicer pa. Ko so nekateri glasovali ZA NATO (jaz sem proti) so nas nategovali, da bomo imeli manjše izdatke za vojsko
FDVjevec
# 14.05.2018 ob 20:00
"...sposobna brezhibno sodelovati v mednarodnih misijah po svetu, sodelovati v Severnoatlantskem zavezništvu..."
----------
Ravno nasprotno! Slovenija naj se drži zase in naj se ne vtika v tuje zadeve. Tako bo zagotovljena maksimalna nacionalna varnost.
unitrode
# 15.05.2018 ob 07:41
Vrhovni komandant nima "pojma o pojmu", tako smo študenti tehniških fakultet včasih označili bleferje.
Logika: dva bataljona z težkimi oklopniko neprimernimi za bojevanje na večini našega ozemlja; komu bo to služilo? Samo za NATO?
Kadrovska sestava: od 7000 zaposlenih 1000 uradnikov, približno 3000 ćastnikov in podčasnikov in 3000 vojakov. In pri tej (odlični?) kadrovski zasedbi padejo pri preverjanju!
Plače: jamranje kako so slabe: večina častnikov (ki očitno neuspejo opraviti preverjanja) ima boljše plače kot inženirji v proizvodnji nekateri celo višje kot doc. in prof. na fakultetah.
Oprema: da jim zariba skoraj neuporabljen(i) dizelski motor(ji) na ladji ter da imajo(?) strgane Alpinine čevlje (sam jih imam 20 let!) po letu dni, kaže da delajo z opremo kot svinja z mehom.
Izobrazba: edina visokošolska smer je obramboslovje na FDV (njihov produkt je Mahnič ki je referena za nivo izobrazbe tam); načenik generalštaba je profesor športne vzgoje, pomočnica politologinja (verjetno diplomantka obramboslovja na FDV).
Po nekih podatkih je naš generalštab nekajkrat številčnejši od nizozemskega, ki pokriva 70.000 vojakov!
Delovanje v miru: se spomnite komičnih prizorov ko so vojaki ob žledu z ročnimi žagami žagali veje? Ali pa tistega, ko so na poplavi na VIču sedeli natovornjakih, ker niso imeli škornjev? (za to seveda niso krivi vojaki pač pa nesposobno vodstvo).
Nakupi nepotrebne opreme:
-protiraketni sistem Roland /odpisan
- mobilna bolnica
-havbice, ki delujejo samo nazaj!?....itd.
"Uspešne" misije v tujini: v Avganistanu smo zapravili pro 70 MIO € o rezultatih je dovoljporočil v dnevnem tisku ali spletu, samo opomba: proizvodnja heroina je bil povečana za faktor 10!
Kosovo: v "državi", ki smo jo med prvimi priznali in ki očitno ne funkcionira imamo vojake že osemnajst (18) let, rezultati razen tega da imajo vojaki plačo uni. prof. niso vidni...
O zadni misiji (prevažanje afričanov v Evropo) pa je itak dosti napisanega...
Lahko bi se zgledovali po Avstrijcih, kjer je pri naravnih nesrečah vedno prva vojska (in tudi najbolje opremljena).
Vprašanje je, če bi bila naborniška vojska dražja in slabša od sedanje "profesionalne"?
gesan
# 14.05.2018 ob 21:12
Nova merska enota za zloščenost:
pahor
kilopahor,
mega pahor
giga pahor
tera...

Kaj mislite kakšna kapaciteta je naš lepi?
Ramus
# 14.05.2018 ob 20:23
Slovenija po besedah vrhovnega poveljnika obrambnih sil potrebuje "dobro oboroženo, dobro pripravljeno in operativno Slovensko vojsko, ki je sposobna brezhibno sodelovati v mednarodnih misijah po svetu, sodelovati v Severnoatlantskem zavezništvu in zagotoviti vojaško obrambo domovine".

Vojaško obrambo domovine?? Kdo pa nas ogroža?
štajerc64
# 14.05.2018 ob 20:18
berem tu, kako ste množično proti bedarijam, ki jih govori pahor in se sprašujem, pa kje hudiča ste bili, ko so bile volitve za predsednika ??
riti lene.

popravite to, s svojo udeležbo na prihajajočih državnozbornih volitvah in pošljite zdraharje (sds,desus, nsi in podobne) tja, kjer jim je mesto, da ne boste potem spet jamrali, če bo sds dobil volitve !
no vlade tako ali tako ne morejo sestavit, pa vendarle.
gre se za princip.
če ste državljani slovenije, je vaša moralna dolžnost, da greste na volitve !
pirat1
# 14.05.2018 ob 19:18
aja - "časniki" Slovenske vojske, da so etični, častni in pošteni?

Se še kdo spominja Patrie? Brigadir Peter Zupan je bil obsojen na nekajletno zaporno kazen, pri izbiri teh kant brez orožja, pa je sodeloval skoraj celoten vojaški vrh, a nikogar ni doletela nobena kazen.

V vseh normalnih vojskah bi vsi izgubili čine in bili nečastno odpuščeni iz vojske. Le v Slovenski vojski lahko ti kadri še naprej vedrijo in planirajo nove nakupe vredne milijarde evrov...

Le koliko bo šlo spet za provizije in podkupnine?
SamoRes
# 14.05.2018 ob 18:58
Hodite na referendume o drugem tiru, za Nato bomo dali podoben znesek in od tega imeli stroške in kup neuporabnega železja za misije po puščavah.
Razmislite.
gruzinec
# 14.05.2018 ob 18:53
Prihodnja vlada po njegovem mnenju "ne bo smela odlašati s pripravo strateškega odziva na geopolitične in varnostne razmere v našem in mednarodnem okolju".

Aha, tak je torej strokovni opis lizanja rit vsakega od zahodnih politikov, ki ima 5 minut časa da od nas zahteva ''soldarnost''...in tega, da se to zahteva od celotne države.
marcelinho90
# 14.05.2018 ob 18:52
Biti pripadnik SV-ja je časten poklic počasi bodo res delali samo za čast, saj 500 € ne moremo reči plača...
SamoRes
# 14.05.2018 ob 18:51
@Cairns
1.izstop iz NATO pakta
2.denar ki ga namenjamo izvoznikom demokracije naj preide v žep slovenske vojske
3.ponovno uvesti služenje vojaškega roka za oba spola za cca 4 mesece da se mladi naučijo osnovnih vojaških veščin

To je vendar program Levice.
Desničarji pa so le oprode ZDA
jurlin
# 14.05.2018 ob 23:42
Hujskač proti Rusiji bi gradil obrambo na močni slovenski vojski. Saj ta tip ni normalen.
Dokler je SV del vojske NATO okupatorjev in agresorjev ne dam zanjo niti centa. Naj se razpade čimprej.
NoFuture
# 14.05.2018 ob 23:10
Bravo Pahor obsodil si streljanje izrahela na palestince !!

Ste mislili, samo po komandi dela.
alcatraz
# 14.05.2018 ob 20:25
Vojaško obrambo domovine?? Kdo pa nas ogroža?

kot vedno: sami sebe.
LjudjeSoOvce
# 14.05.2018 ob 20:16
Če se že gremo vojsko, je perspektiva Slovenije v nekaj 10 helikopterjih (koristnost v miru) in armadi več 10.000 dronov vseh oblik. Za slednje lastna proizvodnja, kar za sabo potegne visokotehnološki razvoj in ogromno delovnih mest.

Kupovanje konzerv na kolesih je idiotizem.
Kazalo