Slovenija
Alan Geder podeljuje priznanja
Za razpravo o stanju v Slovenski vojski je bilo predvidenih sedem ur, a so sejo po izglasovanju sklepa, naj predsednik republike v 24 urah poda svoje mnenje, prekinili in jo bodo nadaljevali v sredo. Foto: BoBo
Poslanci so na današnji izredni seji z 68 glasovi za in tremi proti pozvali predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja, naj v 24-ih urah sporoči svoje mnenje o stanju v Slovenski vojski. Foto: BoBo
VIDEO
Pahor bo podal mnenje o vojski

Dodaj v

Pahor mora v 24 urah podati mnenje o Slovenski vojski

Izredna seja se bo nadaljevala v sredo
5. marec 2018 ob 07:47,
zadnji poseg: 5. marec 2018 ob 15:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Državni zbor je na izredni seji razpravljal o stanju v Slovenski vojski, na predlog poslancev SDS-a in NSi-ja so v DZ-ju potrdili sklep, s katerim so predsednika države Boruta Pahorja pozvali, naj v 24 urah poda mnenje o stanju v Slovenski vojski.

Poslanci so na izredni seji najprej glasovali o tem, ali naj o stanju v vojski za mnenje povprašajo tudi predsednika države, ki je vrhovni poveljnik obrambnih sil. Ker je večina poslank in poslancev izglasovala sklep, naj Borut Pahor v 24 urah posreduje svoje mnenje o stanju v Slovenski vojski, so sejo prekinili in jo bodo nadaljevali v sredo. Predlogu, naj se o stanju v Slovenski vojski izreče predsednik republike, so bili naklonjeni predstavniki vseh poslanskih skupin z izjemo Levice.

Poslanci SDS-a in NSi-ja so zahtevo za sklic izredne seje vložili po slabi oceni bataljonske bojne skupine, po kateri je prišlo tudi do menjave na mestu načelnika generalštaba. V zahtevi za sklic so med sklepi predlagali priporočila vladi, in sicer, da se vojaki izvzamejo iz enotnega sistema plač javnega sektorja, da se jim zvišajo plače za 30 odstotkov, in priporočilo o reorganizaciji vojske. Priporočila vladi je matični odbor DZ-ja že zavrnil, vseeno pa je za sejo v sredo predvidena razprava o priporočilih SDS-a in NSi-ja.

Poslanci z izjemo Levice enotni
Poslanec SDS-a Žan Mahnič je na začetku današnje seje v imenu predlagateljev pojasnil, da je njihov predlog, da naj se o stanju v vojski izreče tudi predsednik, kritika celotnega mandata, kritika neplodnih let na ministrstvu za obrambo, pa tudi kritika Pahorja, ki je dovolil, da je vojska v finančnem pogledu utrpela tako hud udarec.

Poslanec SMC-ja Marjan Dolinšek je spomnil, da je razprava o stanju v Slovenski vojski odbor za obrambo in tudi DZ v aktualnem mandatu zaposlovala že večkrat. Tudi predsednik republike Borut Pahor je že večkrat izrazil zaskrbljenost in poudaril nujnost posodobitve vojske. Kljub temu Dolinšek meni, da je smiselno, da se Pahor znova izreče o stanju v vojski.

Po besedah poslanca SDS-a Franca Breznika je Slovenska vojska ogrožena tako zaradi nizkega financiranja kot tudi zaradi pomanjkanja pravih vrednot. Slovenija se ne drži zavez Nata, zaradi česar je vojska tehnološko zaostala, njena usposobljenost je nizka, zaščitna sredstva in vozni park pa so zastareli.

Tudi v DeSUS-u so se strinjali, da je prav, da se o stanju v Slovenski vojski izreče Pahor. Kot je opozoril poslanec Peter Vilfan, pa je to tema, ki je ne bi smeli spolitizirati oz. na njej pridobivati političnih točk.

Po besedah poslanca SD-ja Matjaža Nemca je več dejavnikov, ki vplivajo na razmere, v kakršnih se je znašla vojska. Kot je poudaril, je treba priznati, da so se napori ministrice za obrambo Andreje Katič obrestovali, saj so se sredstva v obrambnem proračunu povečala. Težko pa je pričakovati, da se bodo razmere spremenile čez noč.

Po mnenju poslanca NSi-ja Jožefa Horvata bi moral predsednik republike že v preteklosti odločneje nakazati rešitve v smeri izboljšanja razmer v vojski.

Predlogu poslanskih skupin SDS-a in NSi-ja so nasprotovali v Levici. Poslanka Violeta Tomić je med drugim opomnila, da so kadrovske težave v vojski posledica podrejanja zavezam Nata. V Levici ne vidijo potrebe po predstavitvi Pahorjevega stališča, saj je ne nazadnje tudi sam podpornik politike zavezništva.

Na drugi strani pa je podporo predlogu izrazil vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek.

A. K. K., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
unitrode
# 05.03.2018 ob 08:25
SV naj bi imela po javno objavljenih podatkih okrog 6000 vojakov, od tega 3000 vojjakov in 3000 častnikov in podčastnikov. Torej pride na vojaka častnik ali podčasnik! Če iz te množice častnikov in podčastnikov ne uspejo najti 800 usposobljenih pripadnikov bataljona se postavlja vprašanje izobrazbe le teh. Pri tem je potrebno opozoriti, da so plače častnikov višje od plač inženirjev v realnem sektorju, ki jih če so nesposobni nemudoma odpustijo! Naj SV objavi kakšna je izobrazba teh častnikov in podčasnikov: koliko jih je končalo vojaško akademijo (ali pa so to diplomanti obramboslovja na FDV znanega po luftarskem študiju).
drink_pink
# 05.03.2018 ob 08:25
Mene pa zanima kako se imajo naši vojaki v Latviji z neprimerno opremo (beri: občutljivimi stopali) pri -20C?
SamoRes
# 05.03.2018 ob 08:13
Sds, ki so klestili z Zujfom in še veteranom vojne za Slovenijo vzeli dodatek in v času, ko je prek Slovenije prehajalo več migrantov kot danes niso storili nič v smeri obrambe se zopet oglašajo, pa ravno pred volitvami. Temu se reče populizem. In Tonin že sveti zraven.
MZ
# 05.03.2018 ob 09:39
Prihajajo časi, ko bomo lastno vojsko potrebovali bolj, kot marsikaj drugega. Se je v zadnjih nekaj letih jasno pokazalo, koliko je EU in zvezi NATO, ki ju nekateri tako kujejo v zvezde, mar za neko Slovenijo (razen tega, da plačujemo mastne članarine, pošiljamo vojake nekam na drug konec sveta, s katerim nimamo nič, saniramo tuje banke, ki so se uštele pri kreditih, itd).

In ja...nič slabega ne bi bilo, če bi vsak državljan imel vsaj nekaj osnovnega vojaškega znanja.
SpookyDonk
# 05.03.2018 ob 08:47
pobuda o dvigu plač za 30% je pa tako butasta, da je sploh ne bom komentiral
SamoRes
# 05.03.2018 ob 09:35
Povsem na mestu je referendumsko vprašanje, ki ga predlagajo v Levici in se glasi:
»Ali ste za to, da Republika Slovenija porabi 1,2 milijarde evrov za oborožitvene zahteve Nata?«

Kot vidimo nimamo več vojske, ki bi bila namenjena obrambi Slovenije, temveč zgolj za potrebe tujih interesov in da kupujemo orožje, ki nam ne koristi.
S tako vojsko ni mogoče obraniti Slovenije.
Bivši uporabnik
# 05.03.2018 ob 12:13
Ko je potrebno 900 milijonov za 2 tir so vsi proti,ko pa Nato reče kupite opremo za miljardo,pa ni noben problem.(kje si zdaj Vili)
SamoRes
# 05.03.2018 ob 10:25
@Luka Novak
Tisti, ki so bili zraven pravijo drugače.
Janša je septembra leta 1990 pošiljal na Hrvaško zelo kakovostno avtomatsko orožje, protiletalsko in protioklepno orožje ... Orožje je pošiljal na Hrvaško po dogovoru, ki so ga avgusta 1990 na Kočevskem sklenili Janša, takratni republiški sekretar za notranje zadeve Igor Bavčar, tedanji hrvaški obrambni minister Martin Špegel in tedanji hrvaški notranji minister Josip Boljkovac. Septembra je na Hrvaško odšla pošiljka orožja, ki je bilo v lasti TO in policije. Janša vpije, da Slovenija ni imela orožja, toda prav on jo je razoroževal. Kolikor je znano in je bilo objavljeno tudi v knjigah o orožarski trgovini, je to počel še spomladi 1991. To so bila huda kazniva dejanja, saj je ogrožal bojno sposobnost TO in s tem varnost Slovenije.
A. Peinkiher
amigo
# 05.03.2018 ob 14:43
Ne vem, če so pri tej SV pri sebi. Pred leti smo kupili 30 Patrij po 1,6 mio. kos. Zdaj pa načrtujemo nakup 50 vozil Boxer po 4 milijone kos Tako bomo imeli dvojne stroške z vzdrževanjem, dvojno zalogo nujnih rezervnih delov. Takšno delo nima nobenega smisla, razen da se uničuje davkoplačevalski denar in kasirajo provizije. Menda morajo imeti Boxerji močno protiminsko zaščito, saj se mislijo z njimi voziti po Afganistanu. Sprašujem se kakšni so naši interesi v Afganistanu? Mogoče čuvanje makovih polj?
SamoRes
# 05.03.2018 ob 09:43
ZvonkoBingl
# 05.03.2018 ob 09:39
unitrode...08.25...Za častnika v Slo. vojski moraš imeti VII. stopnjo izobrazbe..

Ko se vojak ob delu vpiše na fakulteto za turizem ali floristiko da zadosti javni upravi. Zato pa smo tam kjer smo, kjer velja le papir.
forhand
# 05.03.2018 ob 11:54
Slovenija potrebuje vojsko za svojo obrambo ne pa za varovanje interesov tujih vojsk.
biberkopf
# 05.03.2018 ob 10:40
nekje sem prebral da ima slovenska vojska 6000 vojakov,od tega 3000 oficirjev in podoficirjev in 3000 vojakov,se pravi na 1vojaka pride 1 oficir ali podoficir,to je verjetno svetovni rekord,ponavadi normalne vojske imajo na 5 do 10 vojakov 1 oficirja ali podoficirja.
Epafrodit
# 05.03.2018 ob 15:30
...mnenje o tem pridobijo tudi od predsednika države Boruta Pahorja, ki je vrhovni poveljnik obrambnih sil.

...bruh
Briencl
# 05.03.2018 ob 15:19
Ali bomo z nakupom novega orožja lahko vzpostavili suverenost na slovenskem ozemlju in morju?
stanolio
# 05.03.2018 ob 20:42
Če bi bil jaz Pahor bi jim napisal da so debili, druge besede ne najdem. Temelje tej "vojski", ki ni drugega kot taborniki je postavil SDS (beri Janša) in sedaj bi nekoga jebali zakaj je tako kot je. profesionalna vojska ni vojska ampak horda plačancev, ki se mečejo blato vedno za tistega, ki jo plača. Postali smo neizrazita nacija siromačekov, ki kupimo orožje od svetovnih veleproizvajalcev (beri amerikancev), če tega ne naredimo smo pa slabo ocenjeni, pa še pred volitvami jebemo eden drugega zaradi posrane politike. Ne zaslužimo si svoje države. V kolikor lahko takšni fantje kot je Mahnič v Sloveniji in slovenski politiki nekaj govorijo smo na dnu dna in tam tudi smo. Mediji pa tacate za enimi in drugimi, ker niste prepričani kdo bo na volitvah zmagal. NULA vse skupaj.
Enostavno
# 05.03.2018 ob 09:55
Dobro.Zopet bom kasiral minuse.Nič zato.Zavrnili ste JLA.Hoteli ste svojo....slovensko vojsko.Slovenski jezik v vojski.
In kaj ste dobili?
Zopet zahodni tujec tukaj vlada...komanda....ukazi se sporočajo v nemškem,angleškem jeziku.Ja???
NATO okupatorji...Italijani in Madžari čuvajo nekdaj naše svobodno nebo???
V Jadranu okupatorske NATO USA ladje.....
Slovenci.
Zbudite se.
Uprite se zahodni NATO EU okupaciji.
el CARTEL
# 05.03.2018 ob 08:40
da so plače častnikov višje od plač inženirjev v realnem sektorju

to pa je primerjava... plače nemških čistilk so višje od plač inžinirjev pri slovenskih privatnikih
GoodFella
# 05.03.2018 ob 17:55
Pa saj v času Pahorjeve vlade, ko je bila obrambna šefica profesorica Jelušičeva, se je finančno najbolj oskubilo ta resor, kaj bo zdaj Pahor pameten, saj je pomembno pripomogel k stanju, v kakršnem je danes SV. A zdaj si bo pa po pilatovsko umival roke.
Joker
# 05.03.2018 ob 17:07
Pa bodite no resni, v 24 urah. Kdaj bo šel pa v solarij?
Epafrodit
# 05.03.2018 ob 16:18
.. V zahtevi za sklic so med sklepi predlagali priporočila vladi, in sicer, da se vojaki izvzamejo iz enotnega sistema plač javnega sektorja, .

Ne samo, da se izvzamejo iz enotnega sistema plač - izvzeti jih je treba iz javnega sektorja. V nobeni normalni državi vojaki niso javni uslužbenci. V javno upravo pa jih je deložiral vaš presvetli šef, da je kot takratni minister za obrambo lahko bolj direktno "urejal stvari" ne pa preko GŠ. Tako je bilo na razpolago dovolj manevrskega prostora za človekoljubne posle z orožjem.
Voly
# 05.03.2018 ob 16:13
Oh, ja Tonin! Ko sem že mislil, da se ta stranka osamosvaja, pa spet lezenje nekam Janši!
Nikoli vas ne bo nič izučilo. Janša vas samo izkorišča, ko pa vas ne rabi, vas pa pljuva!
gubceva11
# 05.03.2018 ob 08:58
Dokler v obravnavo ne bo dan resen predlog za uvedbo naborniškega sistema SV nima bodočnosti.
Epafrodit
# 05.03.2018 ob 15:37
...V času JJ je bila SV v solidnem stanju, to so potrdile tudi zunanje inšpekcije.

Problem je bil, ker je v tem času odteklo za "šovbiznise" preveč denarja in se je s tem poslabšalo izhodišče za naprej.
Druga Švica
# 05.03.2018 ob 16:35
To ni slovenska vojska - to je NATO vojska!
Franc Jozef
# 05.03.2018 ob 16:35
Pahor lahko v 24 urah naredi kvečemu kakšen selfi s kakšnim mišičstim vojakom zgoraj brez.
Mnenje pa bo že napisal kakšen njegov svetovalec.
Epafrodit
# 05.03.2018 ob 15:34
amigo: "Tako bomo imeli dvojne stroške z vzdrževanjem, dvojno zalogo nujnih rezervnih delov"

Bomo pa prišparali pri plačah saj, če sodimo po dosedanjih izkušnjah, ne bo kadrov, ki bi znali delati z njimi.
FRKA
# 05.03.2018 ob 08:04
Razpustit in so rešeni razprav.
Pa še gora denarja ostane.
I-KOSS
# 05.03.2018 ob 19:56
Imeti bojni potencial je za državo nujno, pri vprašanju kako tega zagotoviti pa se soočimo z vrsto dilem. Slovenija je relativno majhna država, kar je nedvomno eden pomembnejših dejavnikov pri vprašanju kako pristopiti k reševanju zgornjega vprašanja. Majhna država je po svoji naravi draga država, za profesionalno vojsko pa to drži še toliko bolj. Zavedati se je namreč potrebno, da je narava dela obrambnih sil v primerjavi z ostalimi področji nadvse specifična. V mirnodobnem času, na našo veliko srečo je to večino časa, vojska ne opravlja svoje primarne naloge. Čas se tako porabi za različna usposabljanja, občasno morda za kako sekundarno nalogo, kot je pomoč civilni zaščiti ob naravnih nesrečah, ipd. V primeru profesionalne sestave država plačuje ne ravno majhne aparat, ta pa državi dejansko zagotavlja le potencial. Trajno mirnodobno vzdrževanje celo relativno majhnega profesionalnega kontingenta oboroženih sil, je tako za državo relativno izredno drago, sploh ob upoštevanju neposrednih učinkov vloženih sredstev. Naslednja težava je zagotavljanje ustreznih kadrov, kar je že nekaj časa rak rana slovenske vojske. Žal sedanja plačna politika v SV ustvarja negativno selekcijo. Tako na eni strani iz nje odhajajo potencialno kakovostni kadri, na drugi strani pa v njej ostajajo povprečni, ali celo podpovprečni. Še huje je, da se poizkuša sedanji kadrovski primanjkljaj kompenzirati z nižanjem kriterijev, vse to pa vodi v neizbežno stagnacijo celotnega sistema.

V kolikor dejansko nastanejo okoliščine v katerih je potrebno aktivno uporabiti oborožene sile, pa se soočimo z novo in docela specifično situacijo. Celo izredno velika mirnodobna sestava se kaj hitro izkaže za izrazito majhno. Poleg tega se v takšnih razmerah soočimo s še eno težavo. Če so zaposleni v SV v sedanjih mirnodobnih razmerah ocenili, da je plačilo za delavne obveznosti še sprejemljivo, bi v varnostno zaostrenih okoliščinah večina nedvomno ocenila, da nove okoliščine to tveganje presegajo. Tako bi država v edini situaciji, v kateri bi vojaško silo dejansko potrebovala, lahko kaj hitro ostala brez nje. Zgoraj zapisano žal ni domneva, saj so se tovrstni simptomi v sedanji SV v preteklosti že nekajkrat jasno pokazali. Ne pozabimo različnih tožb napram delodajalcu, bele stavke, ne nazadnje vračanje denarja pripadnikov pogodbene rezerve v času migrantske krize in njihove pretežne neodzivnosti. Vse države, ki se pri zagotavljanju svoje varnosti oslanjajo zgolj na profesionalni koncept svoje vojske se srečujejo s podobnimi težavami.

V času posebej zaostrenih varnostnih razmer je delovanje vseh ostalih področij družbe močno okrnjeno, kar pomeni, da je na voljo veliko ljudi. Nekatere bolj preudarne države imajo svoje varnostne sisteme zasnovane tako, da lahko takšen potencial v ljudeh preprosto vključijo svoje oborožene sile. To jim omogoča ohranjanje razmeroma mahne mirnodobne sestave. Ker je ta majhna, je lahko tudi solidno plačana in sestavljena iz najboljših kadrov, v primeru posebej zaostrenih varnostih razmer pa je lahko z vpoklicem sestava veliko primernejša za izvajanje obrambe domovine, kot naš trenutni sitem.

Slovenija potrebuje kakovostno vojsko, žal pa tega nikoli ne bo mogoče zagotoviti v okvirih sedanjega sistema, ne glede na to, koliko dodatnega denarja bomo zanjo namenili. Žal profesionalna zasnova obrambnih sil za državo naše velikosti ni primerna.

Mednarodne vojaške povezave so obstajale od nekdaj, v času zaostrenih varnostnih razmer pa so lahko nedvomno dodaten dejavnik zagotavljanja varnosti. Na drugi strani se je potrebno zavedati, da so takšne organizacije docela interesne narave, prav tako pa običajno ne ravno vzor demokratičnosti, predvsem s stališča njihovih manjših članic. Tako je morebiti naše članstvo v njih zaželeno, nikakor pa se ne bi smelo zagotavljanja nacionalne varnosti oslanjati le, oziroma predvsem, na takšne minljive meddržavne povezave.
pero-perica
# 05.03.2018 ob 19:46
sem po netu kopal pa nikjer zasledu ,da bi pahor vojsko služi vrjetn je mel ravne tabane
Juhu
# 05.03.2018 ob 17:25
Pahor, kot vrhovni poveljnik Slovenske vojske, bi moral vsako minuto vedeti kakšno je stanje v vojski kjerkoli na svetu je. Ne pa da potrebuje 24ur, pa še to mu bodo najbrž napisali drugi. Za takšno stanje mora tudi sam prevzeti odgovornost.
Druga Švica
# 05.03.2018 ob 16:37
Kaj bomo storili, če nas zopet napadeta Nemčija ali Italija? Čakali na Ruse, da nas zopet osvobodijo?
kritik101
# 05.03.2018 ob 16:06
Kaj naj bi pa ta pravzaprav komentiral?
Barvo kože?
Druga Švica
# 05.03.2018 ob 19:34
Kaj delajo slovenski vojaki na Kosovem? Branijo mafijsko paradržavo medtem, ko albanski "begunci" preplavljajo slovenska mesta?

Naj pridejo raje branit SLOVENIJO!!!!
pero-perica
# 05.03.2018 ob 18:38
za stanje v vojski je prvi krivec vrhovni povelnik,če je nesposoben ni vojska kriva.za frontalno delovanje naša vojska sloh nima šans.to želenino jim rasturi v momentu nekaj migov.torej prvi udar podn.potem pa spet klasika-gverila z steklenicami bencina.kot vojni veteran se pa res čudim,da je v takšnih nemogočih razmerah slo vojska tako popluvana.država brez vojske ni država
nonparel
# 05.03.2018 ob 16:43
V 24 urah? Zopet umetno ustvarjanje izrednih razmer.
severnik
# 05.03.2018 ob 16:17
In kaj ima veze mnenje predsednika države? A ni bolj pomembno dejansko stanje?
firtoh
# 05.03.2018 ob 09:46
Če smo že v Natu,predlagam 6 mesečno gostovanje SAS inštruktorjev,ki bi tele naše tabornike in mamine sinke,vključno s poveljniškim kadrom,malo natrenirali,brez možnosti pritožb in bolniške odsotnosti,razen v primeru resne bolezni ali poškodbe.Tistemu,ki to ne bi pasalo pa,izvoli odpoved.
bori
# 05.03.2018 ob 21:09
In katero vojaško akademijo imaš v mislih? Po javno dostopnih podatkih naš izobraževalni sistem nima vojaške stednje šole niti vojaške akademije.

Niti šole za policaje nima.. ima pa najboljšo politično akademijo izjemno nadarjenih. Top šljag.
Ples
# 05.03.2018 ob 19:44
Kakšno pretiravanje, jao ...
Se strinjam, kot je nekdo napisal, ustvarjanje vtisa razrednih razmer, pa tudi res je žaljivo, takole postavljati rok.

So pa premeteni, tile sds in nsi, če bili v koaliciji proti tej zahtevi, bi ful se ful zgražali, kako grozno, da koalicije ne zanima mnenje predsednika, poveljnika! Meni je tako prozorno vse tole, lol no, kaj pa bo Pahor povedal, česar še ne vemo? Predvsem pa mi ni jasno, kako je možno, da je nekdo, kot je Mahnič, predsednik odbora za obrambo.
grenadir
# 05.03.2018 ob 18:55
"Se spomniš izjave upokojenega hrvaškega generala, da lahko pridejo v Ljublano v 24 urah? Zanima me kaj je res."... Brez "partizanov", sigurno...Slovenske vojske aktivne ni niti za eno pravo brigado... Da o opremi niti ne govorim... Oprema naše vojske tudi približno ni namenjena obrambi Slovenije, pač pa našim "expedicijskim" enotam od Kabula, pa do Prištine...
SamoRes
# 05.03.2018 ob 17:57
Miša
# 05.03.2018 ob 12:17
Pahor, Cerar in predvsem levičarski politiki so krivci za tako stanje v SV

Čestitki desnici, da ga je izvolila za vrhovnega poveljnika vojske. Biseri intelekta.
iluvatar
# 05.03.2018 ob 17:29
Najboljš da reče tko, kot je 1x Kacin, ko je bil obrambni minister. Je rekel v enem govoru: "naša vojska ni največja, tudi ni najbolje oborožena, je pa ...naša"
Ehh, 20 let nazaj... pa ista pašta..
Diskus
# 05.03.2018 ob 15:34
Vojska naj bi bila za branjenje meja pred zunanjimi vpadi! Torej preprečiti vstop tujih sil oz. preprečitev kakršnega koli sovražnega dejanja. Kdaj je kaj podobnega bilo oz. se pričakuje? Če pa po drugi strani pogledamo pred dvemi leti ko je na južni meji vstopalo na tisoče oseb iz tretjega sveta je pa vse delo padlo na rame policistov, ki naj bi pa delovali v zvezi z notranjo zaščito države! Torej zakaj že moramo imeti vojsko: očitno res samo za izlete v misije v države, kjer je že vse posthumno! Pa še 30% plače zraven.....
ZvonkoBingl
# 05.03.2018 ob 09:39
unitrode...08.25...Za častnika v Slo. vojski moraš imeti VII. stopnjo izobrazbe..
ivod
# 05.03.2018 ob 21:28
... pridaniči postavljajo predsedniku republike ultimat ... smešno in žalostno hkrati ...
boro007
# 05.03.2018 ob 20:57
@genniuuss

pa dobr,
dej povej od koga iz sosešine se pa se moramo bati,
oziroma braniti,
od kar smo v eu in natu imamo skupno vojsko z 27 državami.


Nič ni večno, tudi zavezništva ne...
topol
# 05.03.2018 ob 20:45
Brez potrebe bo Pahor podajal mnenje. Predsednik je simbolični vrhovni poveljnik. mnenje mu bo pripravilo obrambno ministrstvo ali generalštab. Naj raje povprašajo tam, še bolje pa, da naročijo natančno analizo.
primos
# 05.03.2018 ob 20:04
grenadir

a si siguren, da je oprema SV namenjena za tujino

S čem pa pridejo na Kosovo, da ne bom pisal o Libanonu ali kakšni oddaljenejši destinaciji
vedno potrebujejo tujo pomoč, da se jih prestavi iz točke a v točko b

tam so odvisni od tuje logistike, .... o kakšni opremi pa potem sploh govorimo
če nimamo ničesar, razen osebne opreme in oborožitve

SV v tujini so kot majhni otroci, ki potrebujejo pomoč starejših, tako pri vsaki odločitvi kaj se bo delalo, kot pri osnovah, kje spat, kdo jih bo hranil, ...
SpicyWeiner
# 05.03.2018 ob 16:37
Saj je že podal mnenje: nezadostno...
foxhunt
# 05.03.2018 ob 16:31
Samores
Ko se vojak ob delu vpiše na fakulteto za turizem ali floristiko da zadosti javni upravi. Zato pa smo tam kjer smo, kjer velja le papir.

In kaksno izobrazbo pa imajo policisti. Kaksno izobrazbo ima obrambna ministrica. Dajmo zacet od zgoraj, ce ministrica nima pojma o obrambislovju, zakaj bi ga imel vojak.? A zato ker ima nizjo plačo.
Kazalo