Za razpravo o stanju v Slovenski vojski je bilo predvidenih sedem ur, a so sejo po izglasovanju sklepa, naj predsednik republike v 24 urah poda svoje mnenje, prekinili in jo bodo nadaljevali v sredo. Foto: BoBo
Za razpravo o stanju v Slovenski vojski je bilo predvidenih sedem ur, a so sejo po izglasovanju sklepa, naj predsednik republike v 24 urah poda svoje mnenje, prekinili in jo bodo nadaljevali v sredo. Foto: BoBo
Poslanci so na današnji izredni seji z 68 glasovi za in tremi proti pozvali predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja, naj v 24-ih urah sporoči svoje mnenje o stanju v Slovenski vojski. Foto: BoBo
Pahor bo podal mnenje o vojski

Poslanci so na izredni seji najprej glasovali o tem, ali naj o stanju v vojski za mnenje povprašajo tudi predsednika države, ki je vrhovni poveljnik obrambnih sil. Ker je večina poslank in poslancev izglasovala sklep, naj Borut Pahor v 24 urah posreduje svoje mnenje o stanju v Slovenski vojski, so sejo prekinili in jo bodo nadaljevali v sredo. Predlogu, naj se o stanju v Slovenski vojski izreče predsednik republike, so bili naklonjeni predstavniki vseh poslanskih skupin z izjemo Levice.

Poslanci SDS-a in NSi-ja so zahtevo za sklic izredne seje vložili po slabi oceni bataljonske bojne skupine, po kateri je prišlo tudi do menjave na mestu načelnika generalštaba. V zahtevi za sklic so med sklepi predlagali priporočila vladi, in sicer, da se vojaki izvzamejo iz enotnega sistema plač javnega sektorja, da se jim zvišajo plače za 30 odstotkov, in priporočilo o reorganizaciji vojske. Priporočila vladi je matični odbor DZ-ja že zavrnil, vseeno pa je za sejo v sredo predvidena razprava o priporočilih SDS-a in NSi-ja.

Poslanci z izjemo Levice enotni
Poslanec SDS-a Žan Mahnič je na začetku današnje seje v imenu predlagateljev pojasnil, da je njihov predlog, da naj se o stanju v vojski izreče tudi predsednik, kritika celotnega mandata, kritika neplodnih let na ministrstvu za obrambo, pa tudi kritika Pahorja, ki je dovolil, da je vojska v finančnem pogledu utrpela tako hud udarec.

Poslanec SMC-ja Marjan Dolinšek je spomnil, da je razprava o stanju v Slovenski vojski odbor za obrambo in tudi DZ v aktualnem mandatu zaposlovala že večkrat. Tudi predsednik republike Borut Pahor je že večkrat izrazil zaskrbljenost in poudaril nujnost posodobitve vojske. Kljub temu Dolinšek meni, da je smiselno, da se Pahor znova izreče o stanju v vojski.

Po besedah poslanca SDS-a Franca Breznika je Slovenska vojska ogrožena tako zaradi nizkega financiranja kot tudi zaradi pomanjkanja pravih vrednot. Slovenija se ne drži zavez Nata, zaradi česar je vojska tehnološko zaostala, njena usposobljenost je nizka, zaščitna sredstva in vozni park pa so zastareli.

Tudi v DeSUS-u so se strinjali, da je prav, da se o stanju v Slovenski vojski izreče Pahor. Kot je opozoril poslanec Peter Vilfan, pa je to tema, ki je ne bi smeli spolitizirati oz. na njej pridobivati političnih točk.

Po besedah poslanca SD-ja Matjaža Nemca je več dejavnikov, ki vplivajo na razmere, v kakršnih se je znašla vojska. Kot je poudaril, je treba priznati, da so se napori ministrice za obrambo Andreje Katič obrestovali, saj so se sredstva v obrambnem proračunu povečala. Težko pa je pričakovati, da se bodo razmere spremenile čez noč.

Po mnenju poslanca NSi-ja Jožefa Horvata bi moral predsednik republike že v preteklosti odločneje nakazati rešitve v smeri izboljšanja razmer v vojski.

Predlogu poslanskih skupin SDS-a in NSi-ja so nasprotovali v Levici. Poslanka Violeta Tomić je med drugim opomnila, da so kadrovske težave v vojski posledica podrejanja zavezam Nata. V Levici ne vidijo potrebe po predstavitvi Pahorjevega stališča, saj je ne nazadnje tudi sam podpornik politike zavezništva.

Na drugi strani pa je podporo predlogu izrazil vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek.

Pahor bo podal mnenje o vojski