Predsednik republike ni pomilostil. Foto: BoBo
Predsednik republike ni pomilostil. Foto: BoBo


Cesarčevo je sodišče junija letos obsodilo na šest mesecev zaporne kazni zaradi opustitve zdravniške pomoči. Nada Cesarec je bila dežurna zdravnica koncesionarka v Zdravstvenem domu Brežice, ko je pred tremi leti takrat 55-letni Miran Suhodolčan med vzdrževalnimi deli na železniški postaji v Brežicah padel s štirimetrskega droga.
Zdravnica je bila na dan dogodka razporejena na dve delovni mesti istočasno - imela je svojo ambulanto, bila pa je tudi dežurna zdravnica za intervencije na terenu. Ob klicu o poškodovanem delavcu se je odločila, da bo na teren poslala zgolj reševalno vozilo s tehniki. Voznik reševalec in zdravstveni tehnik sta pacienta oskrbela in ga odpeljala v bolnišnico, kjer je čakala strokovna ekipa. Delavca so pozneje prepeljali v ljubljanski klinični center, kjer pa je zaradi hudih poškodb umrl.
Negativna mnenja so v zadevi podali pristojno sodišče, tožilstvo in ministrstvo za pravosodje. Zdravnica začne zaporno kazen prestajati v torek.
O njenem delu bodo še odločali
Cesarčeva je sicer na sodišču trdila, da je bila v zdravstvenem domu preobremenjena in je obravnavala nujen primer. Na njeno stran so zato stopili njeni zdravniški kolegi, ki so potrdili domnevno preobremenjenost.

Tudi predsednik Andrej Možina meni, da je bila sodba prestroga, in opozoril na sistemske razloge za nesrečni dogodek. Pahorjeve odločitve sicer ni želel komentirati, a je dejal: "Ne glede na odločitev verjamemo, da bo zdravnici omogočen primerno blagi način prestajanja zaporne kazni."
Ali bo Cesarčeva v času prestajanja zaporne kazni lahko opravljala zdravniški poklic, bodo na zbornici še odločili,"oziroma morebiti že odločajo za to pristojni organi, ta možnost pa v veljavni zakonodaji vsekakor obstaja". Ob tem so na zbornici poudarili, da jih pri njihovem ravnanju zavezuje prvenstveno zakon.
"Pahor naj se ji pridruži za šest mesecev"
Naj zdravnico pomilosti, so predsednika republike pozvali tudi v Iniciativi zdravnikov in Sindikatu družinskih zdravnikov Praktikum. Predsednik sindikata Praktikum Igor Muževič je povedal, da v sindikatu še vedno zagovarjalo stališče, da Cesarčeva ni mogla ustrezno ravnati v danih okoliščinah. Po njegovem mnenju, je Pahor kot nekdanji predsednik vlade soodgovoren za razmere, v katerih je delala Cesarčeva.

"Glede na to, da je pomilostitev akt milosti in da je predsednik države pokazal, da ne pozna milosti, bi človek pričakoval, da se pridruži zdravnici v zaporu za šest mesecev," pravi Muževič.Meni tudi, da je Pahor enako sokriv kot tudi zdravnica.

Podporni shod pred zaporom
Muževič je še pojasnil, da v podporo Cesarčevi v torek ob 13. uri pred zaporom na Igu pripravljajo shod, na katerega je povabil tudi predsednika države. Po njegovih besedah shod pripravljajo, ker večina zdravnikov družinske medicine dela v zelo podobnih okoliščinah, kot je delala Cesarčeva, za te okoliščine pa niso sami krivi in nimajo izbire, da bi drugače delali, ker tudi dodatnega denarja ne dobijo.

Po Muževičevi oceni so vsi zdravniki družinske medicine tako z eno nogo v zaporu, medtem ko tisti, ki so odgovorni za nastali položaj, še vedno prosto hodijo in ob tem dobro zaslužijo.