Slovenija

Poudarki

  • Veber želi postati mandatar: Obljubljam, da bom opravljal to vlogo bolje kot Cerar
Borut Pahor
Predsednik republike se bo odločil, ali predlagati novega mandatarja še v tem sklicu parlamenta ali ne. Foto: BoBo
Janko Veber bo 7. aprila ustanovil svojo stranko Sloga. Foto: BoBo
VIDEO
Kdaj na predčasne volitve?

Dodaj v

Pahor novega mandatarja ne namerava predlagati

Bo predlagan nov mandatar še pred volitvami?
20. marec 2018 ob 10:42,
zadnji poseg: 20. marec 2018 ob 17:19
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik države Borut Pahor opravlja prvi del posvetov z vodji poslanskih skupin o morebitnem predlogu za novega mandatarja in datumu volitev. SMC želi imeti čas za sprejem določene zakonodaje.

Državni zbor se je seznanil z odstopom predsednika vlade Mira Cerarja, s čimer je njemu in celotni vladi prenehal mandat. Predsednik republike Borut Pahor novega mandatarja ne namerava predlagati, od njegovih pogovorov z vodji poslanskih skupin pa je odvisno, kdaj bodo prihodnje parlamentarne volitve.

Tako predsednik republike kot poslanci imajo sicer možnost predlagati kandidata za novega mandatarja. Če mandatar ni izvoljen ali kandidata ne bo, pa predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve.

SMC skrbi sprejem določene zakonodaje
Vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer je po posvetu povedala, da je pogovor o optimalnem datumu volitev potekal ob vsebinah, ki jih želi DZ še sprejeti. S Pahorjem sta govorila o ključnih državotvornih vsebinah, ki jih je DZ odločen sprejeti še do konca mandata, vezane pa so zlasti na postopke v povezavi z implementacijo arbitražne odločbe ter na sprejemanje zakonodaje za zaščito NLB-ja. Poslanske skupine so se namreč v večini poenotile, da bi NLB zaščitile pred "plenjenjem" Hrvaške tudi z ustavnim zakonom, ki sta ga v parlamentarni postopek vložila SDS in NSi, stranke pa ga želijo še ustrezno preoblikovati.

Pahorju je tako Kustec Lipicerjeva prenesla stališče, da je treba pri iskanju optimalnega datuma volitev upoštevati najprej namen sprejemanja državotvorne zakonodaje, šele zatem strankarske želje. O konkretnem datumu pa se, kot je povedala, tokrat nista pogovarjala.

Kustec Lipicerjeva je na vprašanje, ali pričakuje, da bi lahko kdo iz SMC-ja, ki ne bo več kandidiral na volitvah, prispeval podpise pod predlog za novega mandatarja, odgovorila, da se bodo o vseh predlogih resno in odgovorno pogovorili. Je pa dodala, da se ji zdijo takšne muhe enodnevnice neodgovorno iskanje pozornosti.

SDS: Preiskovalne komisije še delajo
Predstavnik poslancev SDS-a Jože Tanko je izpostavil še delo preiskovalnih komisij in dejal, da bi bilo prav, da njihova poročila obravnava DZ. Po njegovem mnenju bo v tem času najbrž odprto tudi kakšno vprašanje glede neizvajanja arbitražnega sporazuma. "Tu se postavljajo nekatere dileme o tem, kaj je smiselno, ali ustrezne postopke predlaga Evropski komisiji vlada ali DZ. S temi stvarmi ni mogoče kar tako pohiteti," je ocenil Tanko.

Izpostavil je tudi, da skrajševanje rokov na minimum predstavlja težave za določen del volilnega telesa, "predvsem gre za glasovanja po pošti in tujino".

Tanko danes sicer ni konkretno napovedal, da bodo za dosego cilja, da bi bile volitve 10. junija, predlagali ali podprli kakšnega kandidata za novega mandatarja. Je pa poudaril, da obstaja ta možnost.

SD in DeSUS za čim prej
Medtem pa so v DeSUS-u in SD-ju za čim prejšnje predčasne volitve. Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je Pahorju predlagal, da jih izvedejo čim prej, 20. maja, "da ne bomo imeli države v nekem vakuumu". Navedel je besede predsednika, da se bodo na to temo morda še enkrat srečali, odvisno od tega, kaj se bo dogajalo v zvezi s predlogom za novega mandatarja.

Podobno se v SD-ju zavzemajo za to, da bi bile volitve 20. ali 27. maja. "Ni pošteno, da bi bili državljani na plečih političnih preračunavanj tako dolgo brez vlade," je po posvetu pri Pahorju ocenil vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han in dodal, da je treba demokratično čim prej na volitve, "se izmeriti, potem pa sestaviti novo ekipo". Po njegovem mnenju je možno tudi ustavni zakon glede NLB sprejeti v roku slabega meseca.

Je bil pa Han oster do SMC-ja. Po njegovih besedah je zanimivo, da bi bila največja vladna stranka, katere predsednik je odstopi s premierskega položaja, "zdaj državotvorna in reševala cel svet". To se mu zdi neresno. Prav tako je za neresno označil ravnanje SDS-a, ki "tri leta in pol ruši vlado", potem pa bi v zadnjih mesecih podaljševala čas do volitev.

Pahorju, ki kandidata za novega mandatarja ne bo predlagal, je Han predal podpise oz. zagotovilo svojih poslancev, da ne bodo prispevali podpisov za kateri koli predlog za novega mandatarja, kar se je nanašalo na pobuda Janka Vebra (več o tem spodaj).

Veber se ponuja
Nepovezani poslanec Janko Veber je sporočil, da je pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja, če mu bo le uspelo zbrati 10 poslanskih podpisov. Za to potezo se je odločil, ker želi v vmesnem obdobju "preprečiti razprodajo Slovenije".

"Predsednik vlade je danes vrnil mandat, in ker ima v Sloveniji oblast ljudstvo, kot izvoljeni predstavnik ljudstva izjavljam, da sprejemam to ponudbo. Obljubljam, da bom opravljal to vlogo bistveno bolje kot on," je povedal Veber.

Na pogovore s Pahorjem sicer ni bil vabljen.

Kot je dodal, ni nobene potrebe, da bi Slovenija ostala v položaju, kakršen je nastal v tem trenutku. "Bistveno bolje bi bilo odpeljati ta mandat do konca, ker se je tako ali tako bližal rok rednih volitev," je povedal.

Na parlamentarne volitve se bo Veber podal s stranko Sloga, ki bo ustanovljena 7. aprila. Kot je poudaril, želijo prevzeti vodenje države na način, da bo ljudstvo vedelo, da ima oblast in da brez soglasja ljudstva ni mogoče razprodajati ali uničevati skupne lastnine.

G. C., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Binder Dandet
# 20.03.2018 ob 10:47
"kot izvoljeni predstavnik ljudstva izjavljam, da sprejemam to ponudbo. "

Katero ponudbo, če se je sam ponudil?:D
jneja
# 20.03.2018 ob 10:52
Ali je v Sloveniji še ostalo kaj zdrave pameti?
SpookyDonk
# 20.03.2018 ob 11:00
Hoče zavlačevati, ker mu zmanjkuje časa do volitev, da sestavi in predstavi svojo stranko.
Juhu
# 20.03.2018 ob 11:11
Tale Veber je že predolgo v politiki, tako da je potrebno njega in še kar nekaj politikov poslati na smetišče politične zgodovine.
mihael1
# 20.03.2018 ob 11:02
Ja, ce obljublja da bo boljsi, pol pa nimamo kej. Veber, veber, vebeerrr.......
Darxta
# 20.03.2018 ob 10:56
Janko, 12 dni prezgodaj.....
Churchill W.
# 20.03.2018 ob 11:42
Veber želi postati mandatar: Obljubljam, da bom opravljal to vlogo bolje kot Cerar

Jaz tudi!!
In obljubim, da bom to nalogo opravljal 10x bolje od Vebra, ki je poslanec že od leta 1996!

Hi Hi Hi Veber, ti jih pa pokaš!
penzl
# 20.03.2018 ob 11:00
Najprej je treba priti v parlament.
maher
# 20.03.2018 ob 11:44
Še en, ki je skregan z realnostjo.
Ples
# 20.03.2018 ob 11:39
Naj ustanovi že tisto svojo stranko in gre normalno na volitve, ne pa da zdaj komplicira postopek - samo zato, ker mu gre za publiciteto in lastno promocijo. Prozorno in odbijajoče.
Tao3
# 20.03.2018 ob 11:23
Daj Veber no, ne boš prišel v parlament, samo glasove odžiraš ... isto kot tisoče malih strank ki pojejo veliko glasov in potem nam vladajo eni in isti ... vsak malo užaljen hoče imeti svojo strančico ... ej ej ej Slovenec ...
FRKA
# 20.03.2018 ob 11:14
Halo? Janko? Se slišiva?

Dobro jutro Janko!
fritaja
# 20.03.2018 ob 10:56
Obljubljam, da bom opravljal to vlogo bistveno bolje kot on

Pa bo to dovolj dobro? :)
pomladnidnevi
# 20.03.2018 ob 11:39
Veber,ne mešaj dreka. Pusti stvarem teči,kot tečejo in počakaj na volitve. So te že enkrat nagnali,kaj bi rad.
igorak
# 20.03.2018 ob 11:46
Ponujati se za mesec dni mandatarstva? Tako poceni? Sem ga imel za bolj zrelega politika, pa sem se očitno hudo motil.
Nikec3
# 20.03.2018 ob 11:58
Za to potezo se je odločil, ker želi v vmesnem obdobju "preprečiti razprodajo Slovenije".

Vidim da so SD floskule ostale.
UsAndThem
# 20.03.2018 ob 11:51
Poglej koga je prinesla ptička!

Samooklican nepovezan zastavonoša!

Takšno priložnost zgrabil bi tudi jaz!
jakosol
# 20.03.2018 ob 12:19
Janko želi še zadnjih 5 minut slave preden dokončno izgine iz poslanskih klopi in visoke politike.
Ne vem kje bo nabral 10 naivnih podpisnikov. Morda pri nepovezanih (Bratušek, Bon Klanjšček), ki vedo, da po volitvah ne bodo več v DZ, poslancema narodnih skupnosti, ki tudi ne bosta več ponovno kandidirala in morda še pri kakem poslancu, ki ne misli več kandidirat ali ga stranka ne bo uvrstila med kandidate in si želi podaljšati mandat (beri: plačo) še za kak teden.
Churchill W.
# 20.03.2018 ob 11:49
Veber, še Minstrsva nisi zmogel voditi boš pa Vlado!
Minister za obrambo Janko Veber (imenovan 18. septembra 2014 - 9. april 2015)

Saj ne potrebuješ posebne promocije samo zato, ker bodo volitve 1 mesec prej. Ljudje te poznamo že od leta 1996 odkar si prvič sedel v poslansko klop in jo greješ še danes - 22 let kasneje.

Te je kar naenkrat zaskrbelo, da boš po 22 letih odpiranja ust, dejansko moral poprijeti za delo? Delo, ko moraš biti na delovnem mesto od-do in pomožnosti pokazati tudi učinek ne samo prisotnost!

Skupaj s svojimi strankarskimi predhodniki, si zaslužiš samo to, da greš po 22 letih na smetišče zgodovine. Dovolj škode ste in si naredil v tem času.

p.s. ZZZS - Zavod za Zaposlovanje R Slovenije je vstopna točka za realni svet, če ne veš!
okram23
# 20.03.2018 ob 11:32
Haha buahahah ....
Churchill W.
# 20.03.2018 ob 11:53
@Anar Hija
Za razliko od snoba Cerarja je Vebru jasno, da je mandatar v službi ljudstva, ne pa gospodarstva, kateremu se je Cerar včeraj zahvaljeval.

A si slučajno pozabil iz katere stranke je pobegnil Veber?
Naj ti osvežim spomin - SD Mafija!

Tako malo, za šalo za res - lahko stranki preženeš Vebera ampak iz Vebra pa ne moreš pregnati stranke
Đorđ Buš
# 20.03.2018 ob 11:40
Ne.
vojnaslo91
# 20.03.2018 ob 11:36
Veber želi postati mandatar:
--------------
to bi lahko dali pod zabavo....
Bivši uporabnik
# 20.03.2018 ob 12:17
kaksna razlike je med Vebrom in Mescom in ostalimi geniji?
zozozo
# 20.03.2018 ob 11:21
@RJSlo - Že dolgo nismo imeli komunistov na oblasti

Že od marca 2013.
pahorček
# 20.03.2018 ob 13:32
Nepovezani poslanec Janko Veber je sporočil, da je pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja, če mu bo le uspelo zbrati 10 poslanskih podpisov.

Kaj pa te Veber kadi? Mater je močno :)
Nikec3
# 20.03.2018 ob 12:04
če ukine ZUJF , ga volim tudi potem na naslednjih volitvah....

Pozdravljen, zaposleni v javnem sektorju.
cgn
# 20.03.2018 ob 12:02
Še za župana Kočevja ga niso hoteli. Je pa že izgubil ministrsko službo zaradi čudnih idej s tele omrežji.
Churchill W.
# 20.03.2018 ob 12:20
Malo gledam novice za nazaj kaj vse je Veber navedel za razlog za izstop iz SD in razloge zakaj bo ustanovil novo stranko - Sloga.

1. "Bilo je nezadovoljstvo, bili so tudi poskusi, da se poenotimo, vendar pa ne morem podpreti odločitev, ki so škodljive za ljudi in državo."
Si šele po 20+ letih spoznal, da politika stranke ni taka kot si si jo predstavljal?
Pa saj nisi bil kar en član, bil si pomemben član stranke!

2. Koalicija namreč želi dejavno sodelovati pri razreševanju razmer, v katerih smo se znašli "zaradi nadaljevanja plenjenja skupnih dobrin s strani strankokratskih elit in kapitalistov"
Hmmm.... zaradi nadaljevanje plenjenja skupnih dobrin ....
Jep, so te v stranki malce dali na stranski tir, pa nisi udeležen pri nadaljevanju plenjenja? Joj, 20 let si bil v stranki ki je bila del vlade ali pa jo celo vodila! In to si spoznal - da ne moreš biti več del - šele sedaj?
WOW!!!!

3. Sloga, nova stranka Vebra ... Med drugim želijo doseči, da brez soglasja državljanov ne bi bilo mogoče prodati ničesar. Za vprašanja, kot je prodaja NLB-ja, bi bil potreben referendum, je pojasnil Veber.
Hmmmm.... zakaj nisi zapustil stranke že leta 2013, ko si videl da bo prodaja NLB bo in da bo Vlada v kateri je sedela stranka katere član si bil (vidni član!!!) to naredila brez referenduma??
Kot drugo pa, NLB se je kar nekajkrat dokapitaliziral z našim davkoplačevalsim denarjem! Si protestiral proti dokapitalizaciji NLBja? Zahteval zamenjavo vodstva? Zahteval odgovornost za slabe kredite? Zahteval odgovore zakaj spet miljarda za banko?

"K" te gleda Veber! Toliko krivde nosiš kot vsi ostali in izgovarjanje na druge, pa na vodstvo stranke, pa vlade, pa lobije, pa gospodarstvo ... pri meni ne pade na plodna tla, ne pije vode in ne dobiš mojega glasu! Plansko gospodarstvo v katerem si se pa ti rodil, študiral in živel me pa ne zanima!

Velik "NE" vsemu kar pride iz tvojih ust!
matz
# 20.03.2018 ob 11:57
To je njegov zandnji up, da bi bil še na kakšnem položaju, ker itak v parlament ne bo več prišel!
danes
# 20.03.2018 ob 11:54
Še en, ki ne ve, kako se svet vrti.
RJSlo
# 20.03.2018 ob 11:12
No ja. Kar nastavite ga. Že dolgo nismo imeli komunistov na oblasti. :)))
nepokorni
# 20.03.2018 ob 13:35
Nekdanji podpredsednik SD in predsednik Državnega zbora. Gospodu se je scufalo.
KLIPAN
# 20.03.2018 ob 11:48
@RJSLO
"No ja. Kar nastavite ga. Že dolgo nismo imeli komunistov na oblasti. "

Ja, vse od Janševe zadnje vlade.
KLIPAN
# 20.03.2018 ob 11:46
Tale pa je šaljivec.
samy joe
# 20.03.2018 ob 11:45
Pejt nazaj v luknjo.
Joker
# 20.03.2018 ob 16:04
Pahor novega mandatarja ne namerava predlagati

Torej lahko mirno odide v solarij.
sas
# 20.03.2018 ob 13:18
To spada pod kategorijo "Zabava" ... je v rangu novice o neki zvezdnici, ki ne uporablja več snapchata ...
Gravesen
# 20.03.2018 ob 12:12
A ga je kdo alkotestiral pred vstopom v parlament? Al se ga je v hišni kantini "nalizal"?...
mattyy
# 20.03.2018 ob 12:04
Če pa je plača dobra, kaj se norca delate. :)
socrates
# 20.03.2018 ob 13:43
komik ...:(
dego47
# 20.03.2018 ob 12:40
Tazadn,ki bo odšel iz te nore države naj ugasne luč,da nas ne bodo še za to terjal.
Lukas
# 20.03.2018 ob 12:40
Zakaj pa ne bi svojih kvalifikacij, znanj in veščin ponudil gospodarstvu?
Đorđ Buš
# 20.03.2018 ob 12:26
S Cerarjem so nas dobro nategnili, zdaj pa naj bi ponovno nasedli isti fori:
"novoustanovljena" - "ideološko neobremenjena" stranka strokovnjakov, profesorjev, vebrov ali šarcev.

Ne.
po 22 letih striženja smo ovce brez volne ter si teh frizerjev v združenih z kakšnim brivcem šamijem ne moremo več privoščiti.
cgn
# 20.03.2018 ob 12:13
En slovenski pregovor: osel dlako menja navad pa ne.
MajaZmaja
# 20.03.2018 ob 12:11
Ta pa je šaljivec ... Dva klovna bi bila pa celo za Balkanistan preveč.
kapljač
# 20.03.2018 ob 11:03
Zanimivo!
Kenzu
# 20.03.2018 ob 15:39
"Predsednik vlade je danes vrnil mandat, in ker ima v Sloveniji oblast ljudstvo, kot izvoljeni predstavnik ljudstva izjavljam, da sprejemam to ponudbo. Obljubljam, da bom opravljal to vlogo bistveno bolje kot on," je povedal Veber.

Wtf Veber, kako lahko ti postaneš predsednik vlade, če si iz koalicijske stranke SD, ki ima 6 sedežov al že kok oz. zdaj si nepovezani poslanec in ti boš vodil Slovenijo ter upravljal z njenim premoženjem? Wtf si pa napohan
pace
# 20.03.2018 ob 13:43
Cerar je lepo povzel politično sceno, ki je navsezadnje bila vsem na očeh:
"ker dogodki zadnjih tednov in dni niso bili več v interesu blaginje Slovenije, temveč vrste partikularnih interesov, pri čemer mislim predvsem na protirazvojno ravnanje in vse težje obvladljive predvolilne apetite različnih političnih in drugih akterjev".

Torej Vebru ni za verjeti, da ga žene " ker želi v vmesnem obdobju "preprečiti razprodajo Slovenije" ", prej vse kaže, da bi rad nasitil predvolilne apetite določenim političnim akterjem, ki so bili s Cerarjevim odstopom blokirani.
čik
# 20.03.2018 ob 12:42
to ga je štukelj poklical :)
Kazalo