Na posvetovanja je poleg vodje poslanske skupine SMC-ja Simone Kustec Lipicer prišel tudi predsednik stranke in najverjetnejši kandidat za mandatarja Miro Cerar. Foto: BoBo
Na posvetovanja je poleg vodje poslanske skupine SMC-ja Simone Kustec Lipicer prišel tudi predsednik stranke in najverjetnejši kandidat za mandatarja Miro Cerar. Foto: BoBo
Borut Pahor je sprejel Mira Cerarja in Simono Kustec Lipicer
Po predstavnikih zmagovalne stranke bo predsednik sprejel še preostale parlamentarne stranke. Foto: BoBo

Da bo Pahor za mandatarja za sestavo nove vlade predlagal predsednika zmagovalne stranke, sta sporočila sam Cerar ter vodja poslancev in poslank SMC-ja Simona Kustec Lipicer. Cerar, ki v teh dneh nadaljuje koalicijska pogajanja, medtem predvideva, da bodo do konca tedna že znani obrisi prihodnje koalicije.

Pahorja je seznanil s potekom koalicijskih pogajanj, nato pa pojasnil, da se v teh dneh pogajajo na bolj vsebinski ravni, realno pa je pričakovati, da bi vlada lahko nastopila v drugi polovici septembra. Ob tem Cerar dodaja, da je to težko predvidevati, ker gre za zahteven proces.

Poslanka Kustec Lipicer je dejala, da so se sogovorniki strinjali, da si želijo tesnega in dejavnega sodelovanja DZ-ja, predsednika republike in vlade. Glavni namen je pomagati pri reševanju težav in vsebin, ki se pojavljajo v političnem in širšem družbenem prostoru, tako "na domači kot tudi na mednarodni ravni".

Na vrsti pri Pahorju še druge stranke
Po današnjem sestanku s predstavniki SMC-ja bo v torek gostil vodstvi SDS-a in DeSUS-a, pogovore s SD-jem, ZL-jem, NSi-jem, ZaAB-om in poslansko skupino narodnih skupnosti pa bo opravil v sredo.

Po vzpostavitvi DZ-ja ima Pahor 30 dni časa, da predlaga kandidata za mandatarja, a bo to verjetno storil že kmalu po pogovorih.

Potrebna še usklajevanja glede koalicije
Cerar je po četrtkovem drugem krogu koalicijskih pogajanj dejal, da bodo na podlagi pripomb potencialnih partnerjev predvidoma do torka pripravili besedilo, ki bo že "resna osnova za dokončno besedilo koalicijskega sporazuma" in za odločitev potencialnih partnerjev o vstopu v koalicijo.

Cerar se bo popoldne sestal s predstavniki NSi-ja in SD-ja, v torek pa z DeSUS-om in ZaAB-om. Izmed potencialnih koalicijskih partnerjev naj bi se zaradi programskih razhajanj od preostalih strank morebitne koalicije za zdaj oddaljeval le NSi, a Cerar verjame, da bi bilo vsebinske razlike z dovolj volje mogoče premostiti.

Kot je pojasnil, se bodo s predstavniki NSi-ja sestali zato, ker so na zadnjih pogajanjih zaradi pomanjkanja časa pustili še nekaj odprtih in nerazčiščenih vprašanj. Tako so presodili, da bi bilo dobro, da tudi glede teh vsebin danes poskušajo zbližati stališča.