Pahor trdi, da bo zdravstvena reforma zagotovila enako oskrbo za vse sloje prebivalstva. Foto: MMC RTV SLO
Pahor trdi, da bo zdravstvena reforma zagotovila enako oskrbo za vse sloje prebivalstva. Foto: MMC RTV SLO
Dorijan Marušič
Dorijan Marušič želi zagotoviti košarico pravic vsem državljanom. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Po besedah zdravstvenega ministra Dorjana Marušiča sprememba bistveno povečuje solidarnost, glavne razlike pa bodo v izločanju pravic, ki so po naravi socialne (npr. pogrebnina). Med predvidenimi novostmi je tudi rešitev, da bodo avtonomni zavodi sami skrbeli za vlaganje v svoj razvoj, ministrstvo za zdravje pa bi prevzelo nadzor nad kadri.

"Na nek način bo ta vlada tudi naslednjim predala sporočilo, da morajo na tej poti nadaljevati. To ni konča rešitev, je pa pomemben korak, da stvari v zdravstvu postavimo bolj pregledno kot do zdaj," je dejal Marušič.

Za košarico pravic 244 milijonov evrov
Koliko bo participacija stala, Marušič ni želel povedati nič, dejal je le, da bi za pokritje košarice pravic potrebovali 244 milijonov evrov, kar bi pokrili s to obvezno dajatvijo. Denar za participacijo bo najverjetneje pobiral Durs.

Prostovoljne zdravstvene zavarovalnice menijo, da se z ukinitvijo prostovoljnega zavarovanja, ki je predvideno po nadgradnji zdravstvenega sistema, pravzaprav ruši in ne krepi solidarnost. Posledice ukinitve pa bodo po njihovem mnenju čutili bolniki, saj bodo morali določene storitve, ki jih obvezno zavarovanje ne bo krilo, plačevati sami.

Košarica pravic naj bi zagotavljala ustrezen in pravočasen dostop do potrebnih zdravstvenih storitev, in sicer na račun nekaterih pravic. "Imamo absolutno dostopnost do nujnega prevoza, imamo pa tudi bolnike, ki čakaj na operacije. To kaže, da imamo neustrezno dostopnost do zdravstvenih storitev. Nekaterim stvarem se lahko tudi odpovemo, pri takem voznem parku, kot ga imamo v Sloveniji," je pojasnil minister.

Zdaj čakajo še, da dokument pregleda ministrstvo za finance, če se ujema s fiskalnimi načrti.

Statusne razlike se ne bodo več poznale
"Lahko dobite zagotovilo, da smo zdravstveno reformo pripravili tako, da bodo lahko ljudje ne glede na socialni status prišli do enako dostopnih storitev in da omogočimo potrebno stopnjo zdravstvene oskrbe, ne glede na to, ali so ljudje siromašni ali premožni, pri čemer bodo premožni za enako oskrbo in dostop plačevali več," je ob tem pojasnil premier Borut Pahor.

Vlada je načeloma podprla tudi nove trošarine na sladke pijače, sladkarije, ustekleničeno vodo, alkohol in tobak. Sredstva, pobrana iz tega naslova, bi se nabirala pod posebno postavko, ki bi služila za preventivne akcije.

Funkcionarjem krajše in manjše nadomestilo
Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je dejala, da je vlada potrdila tudi zakon o javnih funkcionarjih in bo v prihodnjih dneh romal v javno obravnavo. Osnutek je pripravila že nekdanja ministrica Irma Pavlinič Krebs, zakon pa bi uredil vse pravice funkcionarjev zakonodajne in izvršne veje oblasti na enem mestu.

Med drugim predvideva tudi krajše obdobje prejemanja nadomestila po koncu funkcije in v manjšem znesku. Po novem bi nekdanji funkcionarji nadomestilo prejemali le šest mesecev (trenutno eno leto), če pa bi njihov mandat trajal do dveh let pa le tri mesece.

Spremenjena je tudi višina nadomestila, ki zdaj temelji na pretekli plači z vsemi dodatki, po novem pa bi bila osnova le plača funkcionarja.