Tokrat sta se proslave udeležili obe veteranski organizaciji. Foto: BoBo
Tokrat sta se proslave udeležili obe veteranski organizaciji. Foto: BoBo

"Sporočilo sredi decembra odločilnega leta 1990 je bilo jasno. Nastaja suverena slovenska država,

Borut Pahor, predsednik države

Več združene Evrope ne moremo doseči z več polarizirane Slovenije.

Lojze Peterle, tedanji predsednik vlade

Moris
Pred 25 leti je "zadišalo po slovenski vojski". Foto: BoBo
25 let od prvega postroja Slovenske vojske

"Samostojnost smo dosegli z enotnostjo. Taka narodova enotnost je v naši zgodovini izredno redka. Zato je treba zgodovinski spomin nanjo posebej skrbno negovati," je opozoril Pahor. Zato moramo po njegovih besedah paziti na sleherni korak in ga storiti v smeri enotnosti.

"Na ta način bomo med nami in med ljudmi odpravljali strah pred negotovo prihodnostjo in krepili upanje, da bomo ne glede na odločitve, ki nas čakajo v prihodnje, skupaj ohranili in okrepili naš narod in našo državo," je dejal.

V luči zdajšnjih in prihodnjih izzivov naj po Pahorjevih besedah tedanja enotnost "deluje kot izjemen navdih in dokaz, da smo veliki, ko smo enotni, in da enotni dosežemo stvari, ki se zdijo nemogoče".

"Kdor hoče, bo vedno našel razloge, da bo tudi glede osamosvajanja s prstom pokazal na razlike. Nihče jih ne zanika. Toda veliko večjih političnih razlik in veliko bolj usodnih narodnih razkolov imamo kot opomin itak dovolj," je dodal.

Pahor je spomnil tudi na velik vojaški in politični pomen postroja v Kočevski Reki: "V vojaškem smislu je bil postroj pomemben zato, ker je bilo predstavljeno novo sodobno orožje. V političnem smislu je bil postroj pomemben zato, ker je bil manj kot teden dni pred plebiscitom."

"Sporočilo sredi decembra odločilnega leta 1990 je bilo jasno. Nastaja suverena slovenska država," je še poudaril.

Poleg Pahorja so zbranim na slovesnosti nekaj besed namenili tudi poveljnik 1. brigade Slovenske vojske (SV) Roman Urbanč, kočevski župan Vladimir Prebilič in predsednik prve slovenske vlade, zdaj evropski poslanec Lojze Peterle, ki je v nagovoru povzel ključne osamosvojitvene dogodke.

Peterle: Norčujejo se iz osamosvojitve
Postroj v Kočevski Reki pred 25 leti je bil po Peterletovih besedah izraz odgovorne volje tedanje vlade, ki je razsvetlil pot do plebiscita in je bil eden ključnih prelomov s totalitarizmom. "Več združene Evrope ne moremo doseči z več polarizirane Slovenije," je opozoril Peterle. Pri tem pa je bil kritičen do tistih, ki se norčujejo iz vrednot, ki so bile temelj slovenske osamosvojitve.

"Ko je prvič zadišalo po slovenski vojski"
Nocojšnja slovesnost v Kočevski Reki z naslovom Dan, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski poteka pod pokroviteljstvom predsednika republike. Pri njeni pripravi sta prvič skupaj sodelovala Zveza društev in klubov Moris ter Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.

Obe veteranski organizaciji sta pretekla leta obletnico postroja obeležili z ločenima prireditvama. Lani pa je Pahor izrazil željo po skupni slovesnosti. Nocojšnji dogodek je tako rezultat dogovora, ki so ga sklenili predstavniki obeh organizacij decembra 2014 pri Pahorju.

Poleg predsednika republike so se slovesnosti udeležili tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, načelnik generalštaba SV-ja Andrej Osterman, nekateri poslanci ter tedanji in sedanji politiki, med njimi tudi Janez Janša, Dimitrij Rupel, Igor Bavčar, Ivan Oman in Aleš Hojs.

Kulturni program na slovesnosti sta izvedla Slovenski oktet in orkester Slovenske vojske, sodelovali pa so tudi vojaki 1. Brigade Slovenske vojske in praporščaki veteranskih organizacij iz časa osamosvajanja Slovenije.

V Kočevski Reki je bil 17. decembra 1990 postroj posebne enote Teritorialne obrambe, ki si je pozneje nadela ime brigada Moris in je bila zametek Slovenske vojske. Poveljnik Morisa je bil Tone Krkovič, ki je bil tudi med udeleženci nocojšnje slovesnosti.




"Sporočilo sredi decembra odločilnega leta 1990 je bilo jasno. Nastaja suverena slovenska država,

Borut Pahor, predsednik države

Več združene Evrope ne moremo doseči z več polarizirane Slovenije.

Lojze Peterle, tedanji predsednik vlade

25 let od prvega postroja Slovenske vojske